«35 хвилин жаху» для Сектору Гази: головне про найпотужнішу за сім років атаку Ізраїлю на палестинців

18.05.2021
«35 хвилин жаху» для Сектору Гази: головне про найпотужнішу за сім років атаку Ізраїлю на палестинців

Момент авіаудару по житловому будинку.

Армія Ізраїлю у ніч на п’ятницю, 14 травня, завдала найпотужнішого за останні сім років удару по інфаструктурі в Секторі Гази.

 

«Влаштувала» 35 хвилин жаху для Сектору Гази», як iз гордістю інформує російськомовний інформаційний портал «9-й канал».

 

Як повідомили в пресслужбі ЦАХАЛа, впродовж 35 хвилин по 150 цілях густонаселеного міста було запущено понад тисячу снарядів.

Воюють дорослі, а гинуть діти

Атака була комбінованою: в ній брали участь 160 літальних апаратів, танки та артилерія, розташовані на території Ізраїлю, в прифронтовій зоні. Участь в атаці танків і артилерії дало підставу деяким ЗМІ стверджувати про початок наземної операції. Але це не так, зазначили в пресслужбі ЦАХАЛа.

 

Там уточнили, що цілями атаки стали об’єкти підземної терористичної інфраструктури ХАМАСу (так зване «метро»), штаби, склади і заводи з виробництва зброї, пускові установки. Судячи з усього, однією з цілей був високопоставлений командир «Ісламського джихаду».


Починаючи з п’ятниці, Ізраїль влаштовує палестинцям «безперервний жах». Упродовж неділі ізраїльська армія завдала ударів по понад 90 об’єктах у Секторі Гази. ЦАХАЛ у ніч на неділю завдала удару по будинку лідера політичного бюро руху ХАМАС у Секторі Гази Яхьї Сінвара, йдеться в заяві пресслужби ЦАХАЛ.

 

У результаті авіаудару будівлю зруйнована. За заявою ізраїльської армії, будинок служив військовою базою. Раніше в суботу ізраїльська армія атакувала будинки інших керівників ХАМАС у Секторі Гази.


Бойові дії між Ізраїлем і бойовиками ХАМАС почалися 11 травня і були спровоковані ізраїльською стороною. За інформацією палестинської сторони, в Секторі Гази загинули вже 188 осіб, у тому числі 55 дітей. Ще 1 тис. 230 палестинців отримали поранення. З боку Ізраїлю число жертв досягло 11 осіб, у тому числі двоє дітей та один військовий, поранення отримали 282 людини. Щонайменше 40 палестинців загинули в Секторі Гази у неділю внаслідок ударів армії Ізраїлю, серед загиблих — восьмеро дітей, повідомило палестинське міністерство охорони здоров’я. За його даними, це найбільша добова кількість жертв від початку ескалації конфлікту.


Ізраїль продовжуватиме військову операцію в Секторі Гази, поки «вся інфраструктура терору не буде знищена». Про це заявив посол Ізраїлю в Росії Александер Бен Цві, повідомляє РІА «Новості».

 

Не варто дивуватися, що Ізраїль вважає терористами всіх палестинців, включно з немовлятами, а до «інфраструктури терору» зараховує й житлові будинки. Ба, навіть штаб-квартири респектабельних міжнародних організацій у Секторі Гази. Ізраїльтяни вже перетворили на руїни чотири висотні будинки в місті Газа.

 

Серед них і 11-поверховий будинок, в якому містився офіс відомої американської інформагенції «Ассошiейтед пресс», офіс міжнародного телеканала «Аль-Джазіра» та офіси інших шанованих міжнародних інформаційних ЗМІ. Щоправда, журналістів iз різних країн, на відміну від палестинців, попередили про бомбардування за годину до його початку.


Схоже, що Ізраїль зарахував до терористів також закордонних журналістів. Бо в минулі вихідні містами Європи прокотилася хвиля протестів проти воєнних злочинів Ізраїлю. А винні журналісти, які розмістили у своїх виданнях повідомлення та фото вбитих жінок і дітей.


Глава пресслужби уряду палестинського анклаву Саляма Мааруф заявив, що ізраїльські літаки обстріляли будівлі в центрі Гази в неділю вранці. «В результаті обстрілу будівля міністерства праці повністю зруйнована», — сказав він. Армія Ізраїлю, в свою чергу, заявила, що їхній винищувач завдав удару по будинку командира батальйону ХАМАС Джабалія.


Наслідки ізраїльських бомбардувань.

Стурбований і безпорадний світ

У неділю з ініціативи Саудівської Аравії відбулося чергове екстрене засідання Ради Безпеки ООН iз питань ізраїльсько-палестинського конфлікту. Воно, як і попередні два минулого тижня, завершилися без результатів і будь-яких конкретних висновків.

 

Генсек ООН Антоніу Гутерріш знову заявив про необхідність припинення вогню і вирішення кризи шляхом переговорів. Гутерріш назвав бойові дії між Ізраїлем і Сектором Гази «абсолютно жахливими», повідомляє «Рейтер».


У засіданні, крім 15 постійних членів РБ ООН, узяли участь представники Йорданії і Єгипту, а також Ізраїлю та Палестини. Міністр закордонних справ Китаю Ван І звинуватив США в бездіяльності.

 

«На жаль, Радбез ООН досі не зміг дійти згоди, оскільки Сполучені Штати стоять на протилежній стороні міжнародного правосуддя», — заявив глава китайського зовнішньополітичного відомства.


Виступаючи перед учасниками засідання, міністр закордонних справ Палестини Ріяд аль-Малікі заявив, що Ізраїль проводить щодо палестинців «політику апартеїду» і здійснює «злочини проти людяності». У зв’язку з цим він закликав «сформувати міжнародний фронт, який протистояв би ізраїльськiй агресії проти палестинського народу».

 

«Варварські нальоти Ізраїлю призвели до того, що понад 10 тисяч осіб у Газі були змушені покинути свої будинки, — повідомив Ріяд аль-Малікі. — Сотні будівель зруйновано в різних частинах Сектору». Аль-Малікі навів як приклад трагедію сім’ї Хадіді — 10 iз 11 її членів загинули. Вціліло лише п’ятимісячне немовля.


Сьогодні, 18 травня, відбудеться позачергова зустріч міністрів закордонних справ Євросоюзу, на якій обговорюватимуть ескалацію арабо-ізраїльського конфлікту. Про це повідомив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель. Але євроспільнота давно вже зарекомендувала себе недієздатною впливати на більш серйозні конфлікти не лише за своїми кордонами, а й на власній території.

А ТИМ ЧАСОМ...

Іноземні авіакомпанії скасували свої польоти до Ізраїлю та назад через обстріли в Секторі Гази, залишивши ізраїльські компанії єдиними, що виконують рейси за кордон.