Ситуація у Єрусалимі непокоїть світові держави

12.05.2021
Ситуація у Єрусалимі непокоїть світові держави

Деякі мусульманські країни нагадали про порушення Ізраїлем міжнародного права.

Сутички між палестинцями та ізраїльськими силовиками у Східному Єрусалимі не вщухають кілька днів поспіль.

 

10 травня єврейсько-палестинський конфлікт різко загострився — у сутичках, за даними Червоного Півмісяця, вже постраждали щонайменше 305 палестинців, повідомляє «Німецька хвиля». На місці сутичок цей медичний рух створив польовий шпиталь. 228 осіб звернулися до лікарень, семеро зазнали серйозних травм.

 

Поліція заявила про 21 пораненого правоохоронця, троє з них були госпіталізовані, повідомляє інформагенція «Асошиейтед Пресс».


Палестинські демонстранти закидали камінням ізраїльських поліцейських біля мечеті  Аль-Акса на Храмовій горі, правоохоронці у відповідь застосували світлошумові гранати, гумові кулі та сльозогінний газ. Представник ізраїльської поліції заявив, що поліція не дозволить «екстремістам» створити загрозу для громадської безпеки.

 

На дахах міста розмістилися єврейські снайпери. Сутички відбулися за кілька годин до запланованого на цей день маршу євреїв на відзначення окупації Ізраїлем Східного Єрусалима в результаті Шестиденної війни 1967 року.


Представники палестинської адміністрації вважають ізраїльську операцію на Храмовій горі «штурмом і злочином, вчиненим окупантами». Її керівництво повідомило, що вивчає всі варіанти відповіді на «жахливу агресію проти святих місць і громадян». На додаток, цього року День Єрусалима відзначають 10 травня, коли єврейські святкування припали на останні дні священного для мусульман місяця Рамадан. Палестинці вважають Східний Єрусалим столицею своєї майбутньої держави. Ізраїльська поліція обмежила низку заходів поблизу мечеті Аль-Акса.

 

У міністерстві з релігійних справ Палестини також розповіли, що ізраїльська поліція вилучила всі ключі від мечеті аль-Акса на Храмовій горі.


При цьому відвідування Храмової гори уряд тимчасово закрив і для євреїв, які традиційно відзначали в цій частині міста День Єрусалима, який якраз випав в цьому році на 10 травня. Це вже викликало критику з боку радикально правих єврейських політиків, які висловили державі «ганьбу за те, що в 2021 році євреї не зможуть молитися в нашому найсвятішому місці через арабський тероризм». Прем’єр Біньямін Нетаньяху підтримав дії ізраїльських сил безпеки. Як відомо, в Ізраїлі триває владна криза і Нетаньяху перебуває на межі втрати владних повноважень, тому, можливо, він і влаштував останні провокації з метою вчергове виставити себе «захисником нації» та таким чином залишитися при владі.


Останні заворушення у Східному Єрусалимі тривають iз 7 травня, коли конфлікт спалахнув на Храмовій горі після заборони правоохоронців на проведення традиційного вечірнього збору палестинців з нагоди Рамадану в Старому місті Єрусалима. Ескалації напруженості також посприяло рішення ізраїльської влади про виселення кількох палестинських родин чисельністю приблизно 70 осіб iз кварталу Шейх Джаррах у Східному Єрусалимі, передавши їхнi домівки у власність ізраїльським сім’ям. Це, як зазначають в ООН, суперечить міжнародному праву. Рішення суду силовики стали виконувати на початку травня, чим обурили арабів і викликали протести.


Храмова гора вважається священним місцем для іудеїв, позаяк на її території перебували Перший і Другий Єрусалимськi Храми. Мечеть аль-Акса, яка розташована там-таки, також входить у список найважливіших святинь для мусульман. Директор мечеті Омар аль-Кесвані звернувся по підтримку до ісламського світу після зіткнень палестинців з ізраїльською поліцією 10 травня, повідомило державне телебачення Палестини. «Закликаємо ісламський світ допомогти мечеті аль-Акса після штурму мечеті єврейськими поселенцями та ізраїльською поліцією», — сказав директор.


За інформацією армії Ізраїлю, у ніч на 10 травня бойовики радикальної палестинської організації ХАМАС випустили з Сектора Газа кілька ракет у бік Ізраїлю. У відповідь ізраїльські танки обстріляли об’єкти ХАМАС.


На події в Східному Єрусалимі вже відреагувала міжнародна спільнота. Конфлікт обговорювали у понеділок на засіданні Радбезу ООН, однак за його підсумками заяви так і не було прийнято. США ніколи не дозволять прийняти резолюцію з осудом Ізраїлю. Але «занепокоєння» ситуацією в Єрусалимі Вашингтон таки висловив, як і Євросоюз, разом iз закликами до деескалації. Щоправда, Євросоюз таки акцентував увагу на незаконностi виселення палестинців iз точки зору міжнародного права.


Тим часом турецький президент Реджеп Таїп Ердоган провів переговори з президентом Палестини Махмудом Аббасом і представниками ісламістського руху ХАМАС, у ході яких назвав дії Ізраїлю «тероризмом». Деякі мусульманські країни нагадали про порушення Ізраїлем міжнародного права. Серед держав, які висловили підтримку палестинцям, Йорданія, Пакистан, Саудівська Аравія, Єгипет, Катар, а також Бахрейн та ОАЕ, які уклали не так давно з ізраїльтянами мирні угоди.