Багато слів, а чи будуть справи? Головне про візит держсекретаря США до Києва

07.05.2021
Багато слів, а чи будуть справи? Головне про візит держсекретаря США до Києва

Зеленський i Блінкен: коли рукостискання під забороною.

Державний секретар США Ентоні Блінкен у понеділок розпочав візит до країн Європи.

 

В рамках цього турне 5-6 травня він здійснив робочий візит до Києва, де провів переговори з керівництвом України. До Києва Блінкен прибув пізно ввечері середи з Лондона, де брав участь у засіданні глав МЗС «Великої сімки».

 

Як повідомили в Держдепартаменті США, заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд перебуватиме з візитом в Україні разом із Блінкеном.


Держсекретар США під час саміту «Великої сімки» (G7) у Лондоні закликав учасників спільно працювати над тим, аби протистояти російській поведінці.

 

За словами Блінкена, провідні країни світу мають «притягувати Росію до відповідальності за її дії та тиснути на Москву, аби та дотримувалася своїх міжнародних зобов’язань і обіцянок».

«Почути від української сторони про їхні плани»

Детально про теми візиту розповів в.о. помічника заступника держсекретаря США посол Філіп Рікер.

 

«Ми використовуємо ці зустрічі, щоб наголосити на тих сферах, де ми маємо занепокоєння, а також підкреслити сфери, де ми бачимо прогрес, почути від української сторони про їхні плани і дізнатись, як ми можемо допомогти, використовуючи наші програми допомоги, наші поради», — наголосив посол.


Перша зустріч американського гостя відбулася у МЗС з міністром Дмитром Кулебою.

 

«Важливо, що мій колега та друг секретар Блінкен здійснює перший візит у цю частину Європи саме до України. Зміцнення взаємодії України і США як демократичних союзників у Центральній Європі і Чорному морі — це внесок у безпеку та успіх наших держав і всього євроатлантичного простору», — написав український міністр у твіттері.


Після цього пан Кулеба та Ентоні Блінкен спустилися до Стіни пам’яті полеглих за Україну біля Михайлівського Золотоверхого собору в Києві, де поклали квіти і вшанували пам’ять загиблих.

 

У церемонії також узяв участь очільник Православної церкви України митрополит Епіфаній. Після покладання квітів Блінкен разом із митрополитом Епіфанієм відвідав Михайлівський Золотоверхий собор.

 

«Вшанування державним секретарем США біля Стіни пам’яті новітніх героїв — захисників України — засвідчило повагу нашого союзника до боротьби українського народу за краще майбутнє, за власну демократичну, суверенну, європейську державу», — наголосив глава ПЦУ.


У свою чергу, пан Блінкен назвав метою свого візиту в Україну підтвердження партнерства і співпраці між країнами.

 

«Я щасливий знову повернутися в Україну. Я тут iз дуже простої причини: представляю президента Байдена. Ми хочемо підтвердити сильне партнерство між нашими країнами, а також нашу підтримку суверенітету України, територіальної цілісності і незалежності, засвідчити нашу відданість роботі з вами, поки ви зміцнюєте свою демократію, будуєте інституції та боретеся з корупцією», — сказав Блінкен.


Згодом з американськими гостями зустрілися керівники парламентських фракцій та голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

 

«Зустріч була дуже конструктивна і символічна. Коли Україну відвідує серед перших країн одна з найвищих посадових осіб США, це є символ важливості України для Сполучених Штатів, — написав за результатами цієї зустрічі п’ятий президент Петро Порошенко.

 

— І держсекретар, і Вікторія Нуланд сказали про концентрацію зусиль на проведенні і захисті реформ. Бо коли руйнуються реформи, зроблені нашою командою, у тому числі й за участі Ентоні Блінкена у 2014, 2015, 2016 роках, це є неприйнятним. У ході зустрічі був дуже позитивний меседж, і всі політичні сили зараз задекларували, що захист українського суверенітету і відсіч російській агресії — це найвищий пріоритет».


Петро Порошенко додав, що передав держ­секретарю чітку позицію щодо розвитку нашої співпраці. Вона включає і необхідність отримання Плану дій щодо членства в НАТО, і підтримки України в позиціях переговорів щодо вступу в НАТО і ЄС. Там передбачені дуже конкретні прохання про допомогу нам у протидії коронавірусу, починаючи від постачання обладнання і завершуючи постачанням вакцин.

 

«Ми попросили, щоб США взяли участь у Кримській платформі й спільно обговорили активізацію Нормандського формату, — додав Порошенко. — Призначення спеціального представника США для відсічі російській агресії і координації дій з ЄС. Підкреслили важливість співпраці з МВФ. Бо на сьогоднішній день вона зруйнована. Тому що багато обіцянок, які давала влада, не були виконані. Зруйновано головне, що ми мали протягом п’яти років нашої каденції, — це довіра. Ми будемо докладати всіх зусиль, щоб довіра до України була відновлена».

«Україна регулярно зазнає людських втрат»

 

Президент України Володимир Зеленський із держсекретарем паном Блінкеном зустрічався вперше. На пресконференції за результатами зустрічі Володимир Зеленський повідомив, що запросив президента США до України з нагоди 30-річчя незалежності.

 

Також на зустрічі йшлося про військову та фінансову підтримку України Сполученими Штатами, яка, за словами Зеленського, «відчувається і навіть збільшується». Президент України згадав про підготовку «серйозної двосторонньої угоди», деталі якої буде оприлюднено пізніше.

 

Також порушувалося питання вступу України до Північноатлантичного альянсу та безпеки в Чорному та Азовському морях. Щодо останнього питання, то, як зазначив Володимир Зеленський, «є одна фундаментальна ідея, про яку поки що не буду говорити публічно, бо потрібно узгодження обох сторін».


У свою чергу, пан Блінкен наголосив, що хоча Росія відвела частину своїх військ та озброєння від кордонів з Україною, загрози залишаються, тому варто не втрачати пильність.

 

«Ми спостерігаємо і постійно контактуємо, і я високу ціную те стримування, яке продемонструвала Україна, яка регулярно зазнає людських втрат», — зазначив пан Блінкен.


Представники чинної на цей час в Україні влади по своєму інтерпретують мету візиту Блінкена до Києва. Як розповів в ефірі провладного телеканалу «Україна 24» заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін, Київ стане першою європейською столицею, яку держсекретар США відвідає з повноцінним двостороннім візитом.

 

 І в цих словах цілком прозоро проглядають наміри влади в Києві використати цей візит для самореклами та підтвердження власної важливості.


За словами Єніна, насамперед цей візит розглядається «як сигнал надзвичайно потужної підтримки з боку Сполучених Штатів у протидії російській гібридній агресії».

 

«Ми розраховуємо на посилення нашої підтримки як політичної, так і в оборонній сфері з боку нашого головного безпекового союзника. Ми розраховуємо на подальшу підтримку Сполученими Штатами курсу реформ, а також модернізацію усіх сфер життєдіяльності, насамперед тих, які, безумовно, пов’язані з національною безпекою та обороною», — заявив Єнін.

 

Також, додав він, планується обговорити питання активізації взаємодії у сфері торгівлі та інвестицій.


Тим часом британське видання «Файненшл Таймс» пише, що мирний процес в Україні зайшов у глухий кут, а готовність США посилити свою роль у врегулюванні конфлікту після заяви Зеленського — під питанням.

 

На цьому тлі можливі переговори з Путіним не виглядають обнадійливими. Ймовірно, що бажання Зеленського за будь-яку ціну зустрітися з Путіним також було темою переговорів з Блінкеном. Зустріч Блінкена із Зеленським потрібно сприймати не як сигнал підтримки останнього, а насамперед як сигнал Кремлю стримати свої агресивні наміри стосовно України.