Дуель наставників: у головному матчі Суперліги зіграють дві англійські команди

07.05.2021
Дуель наставників: у головному матчі Суперліги зіграють дві англійські команди

У 2012 році «Челсі» вже вигравав фінал Ліги чемпіонів. (Фото з сайту chelseafc.com.)

Для частини футбольних фанів мононаціональні фінали єврокубків — тобто ті, де змагаються представники одного клубного чемпіонату Старого світу — виглядають не так привабливо, як справжні міжнародні дуелі.

 

Однак апелювати до природного стану речей у європейському футболі марно. В останні роки саме футбольний чемпіонат Англії б’є всі рекорди популярності. Із Англійською прем’єр-лігою провайдери підписують багатомільярдні контракти на придбання телевізійних прав, а кращі футбольні спеціалісти з радістю очолюють англійські клуби.


Відтак не дивно, що вдруге за три роки маємо суто англійський фінал ЛЧ.


Після «Ліверпуля» та «Тоттенхема» головний клубний трофей континенту розіграють «Манчестер Сіті» та «Челсі».


Поява цих колективів у вирішальному матчі турніру виглядає трохи несподівано. Фаворитами нинішнього розіграшу вважалися дещо інші команди, утім аж зовсім випадковими учасниками майбутніх фіналістів не назвеш.


Водночас для «МС» це буде перший в історії клубу фінал ЛЧ, хоча наставнику «блакитних» Хосепу Гвардіолі до великих тріумфів не звикати. В епоху своєї роботи з «Барселоною» іспанець двічі (2009, 2011) вигравав «лігочемпіонський» кубок.


На шляху до фіналу-2021 підопічні Гвардіоли демонструють яскравий переможний хід.


Жодного разу суперникам «МС» у «плей-оф» — «Боруссії» (М), «Боруссії» (Д), «ПСЖ» — не вдалося витиснути бодай одну нічию.


Безсилими проти добре організованої командної гри виявилися й кращі бомбардири поточного розіграшу ЛЧ — дортмундець Ерлінг Холанн та парижанин Кіліан Мбаппе.


Хоча, якщо бути точним, то забивний лідер «ПСЖ» проти «МС» грав лише в першому півфіналі. Вийти на поле в матчі-відповіді йому завадила травма.


А от український півзахисник «блакитних» Олександр Зінченко у повторному півфіналі грав від першої до останньої секунди.

 

«Ми можемо радіти, але ми ще нічого не виграли. У нас попереду дуже складний фінал. А ще незавершені справи в АПЛ», — заявив український легіонер «МС».


За збігом обставин, у суботу на команду Гвардіоли чекає зустріч iз «Челсі» в чемпіонаті, в якій «городяни» зможуть достроково оформити чемпіонський титул.


Чомусь здається, що викладатися на повну в найближчому поєдинку суперники не будуть, хоча «аристократи» й ведуть боротьбу в АПЛ за четверте «лігочемпіонське» місце.


Щоправда, до наступного розіграшу ЛЧ можна потрапити й у статусі чинного переможця турніру. І такий шлях для команди Томаса Тухеля виглядає теж абсолютно реальним.

 

Торік німецький фахівець дійшов до фіналу ЛЧ iз «ПСЖ», у нинішньому ж році Тухель має можливість покращити результат iз «Челсі». Додамо, що 47-річний німець став першим наставником, котрий упродовж двох років поспіль вивів до фіналу Суперліги дві різні команди.

 

«Це фантастичне досягнення! Мої вітання команді», — сказав після півфінальної перемоги над «Реалом» Тухель.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінали. Матчі-відповіді. «Манчестер Сіті» (Англія) — «ПСЖ» (Франція) — 2:0 (перша гра — 2:1), «Челсі» (Англія) — «Реал» (Іспанія) — 2:0 (1:1).