На ЧЄ в Польщі українські вільні борці посіла третє місце у медальному заліку

28.04.2021
На ЧЄ в Польщі українські вільні борці посіла третє місце у медальному заліку

Жіноча збірна України зі спортивної боротьби традиційно сильно виступила на чемпіонаті Європи. (Фото з сайта ukrwrestling.com.ua.)

Умови, в яких відбувається підготовка спортсменів до перенесеної Олімпіади-2020 в Токіо, не надто згущуючи фарби, можна легко назвати екстремальними.


Упродовж цілого року атлети не мали офіційних змагань та займалися більшою мірою самопідготовкою.

 

Як результат, багато з них втратили оптимальну форму й тепер мають серйозні труднощі з поверненням на попередні позиції.


Коментуючи неординарну ситуацію, котра має місце в олімпійському спорті, очільник чоловічої збірної України з вільної боротьби Михайло Харачура каже: «У світі є чимало сильних спортсменів, які «перестояли». Минулого року вони були в оптимальній кондиції, але комусь вік дав своє, хтось психологічно надломився — і вони вже втратили свої позиції. Водночас з’явились молоді амбітні спортсмени, котрих минулого року не було на горизонті. Така ситуація для одних створює перешкоди, але іншим, навпаки, дає шанс».


Можна припустити, що ознаки такого «застою» мали місце й у вітчизняній спортивній боротьбі, якщо за кілька місяців до старту токійської Олімпіади підтримуване спортивним міністерством керівництво Асоціації спортивної боротьби України наважилося на зміну головних тренерів у чоловічій та жіночій збірних.


Згаданий вище Михайло Харачура очолив команду борців-вільників, а національну збірну борчинь віддали під крило Андрія Стадника, щоправда, обоє заступили на свої посади з приставкою «тимчасово виконуючих обов’язки».


Іще на початку березня багаторічний керманич жіночої команди Володимир Євонов ділився планами щодо важливого травневого турніру в Болгарії, де проходитиме останній етап олімпійської кваліфікації.

 

Утім згодом йому, як і попередньому наставнику чоловічої команди вільників Григорію Даньку, довелося залишити свою посаду і на чемпіонат Європи з боротьби, котрий минулого тижня тривав у Варшаві, українські борці-вільники та борчині поїхали з новими керманичами.


Одразу варто сказати, що підсумковий результат «синьо-жовтих» на ЧЄ більш ніж пристойний. Завдяки шістьом нагородам жіночої команди, чоти­рьом відзнакам вільників та трьом — борців греко-римського стилю збірна України стала другою за загальною кількістю здобутих медалей.

 

При цьому в медальному протоколі, маючи дві золоті, дві срібні та дев’ять бронзових нагород, українська борцівська збірна завершила ЧЄ на високому третьому місці, пропустивши поперед себе команди Росії та Туреччини.


«Змагання в умовах пандемії — це, звичайно, не те, до чого ми звикли. Всі ці обмеження дуже тиснуть і тримають в напрузі. Весь час тести, весь час під питанням хворий спортсмен чи здоровий, вся команда почувається, як на вулкані. Всі нервуються: і спортсмени, і тренери. Порожні трибуни також тиснули на психіку учасників ЧЄ», — охарактеризував змагальну атмосферу у Варшаві Михайло Харачура.


Утім, за словами наставника, всі спортсмени перебували в рівних умовах, тож особливо скаржитися немає сенсу.


Самі ж змагання дали наставникам можливість оцінити не тільки фізичні, а й моральні якості своїх підопічних.


У команді борців-вільників найбільше похвали дісталося молодому Андрію Джелапу, котрому вдалося вибороти «срібло». При цьому троє його колег по збірній — Каміль Керімов, Ігор Никифорук та Олександр Хоцянівський — завершили змагання з «бронзою».


Стараннями Ірини Коляденко та Алли Белінської в доробку «синьо-жовтих» з’явилося дві золоті нагороди. «Срібло» дісталося Тетяні Рижко, «бронзу» отримали Христина-Зоряна Демко, Аліна Грушина і Аліна Бережна.

 

Стабільно, але без захоплення й овацій, європейський турнір у Варшаві завершили вітчизняні «класики», трьом з яких — Жану Беленюку, Віктору Петрику та Максиму Євтушенку — вдалося здобути бронзові відзнаки.


Попереду ж на представників української боротьби чекає важливий олімпійський відбір у Болгарії, від якого залежатиме кількісне представництво України на Іграх в Токіо.