Зе-більшість направить законопроєкт про місцевий референдум до Венеціанської комісії

27.04.2021

Обранці з фракції «Слуга народу» стверджують, що всеукраїнське публічне обговорення законопроєкту про місцевий референдум уже завершилося.

 

Тож, за словами першого заступника голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, вже невдовзі законопроєкт направлять на розгляд до Венеціанської комісії для отримання висновку.


«Він (законопроєкт. — Ред.) зараз на юридичній вичитці. У відповідних правках ми враховуємо цілу низку тих пропозицій, які надіслали нам під час обговорення», — зазначив Стефанчук у ході засідання погоджувальної ради парламенту.


Нагадаємо, на сайті ВР законопроєкт про місцевий референдум з’явився ще 22 березня. І «слуги» обіцяли не поспішати з його ухваленням, мовляв, спочатку цю ініціативу президента Зеленського має обговорити громадськість.


Керівництво парламенту вважає законопроєкти про всеукраїнський та місцевий референдуми пріоритетними, бо вважає, що вони нібито «встановлюють стандарти прямої демократії і народовладдя».


Згідно з концепцією, на місцевих референдумах можуть розглядатися питання, які стосуються господарства або кращого забезпечення життя на рівні відповідних адміністративно-територіальних одиниць.


У суспільстві неоднозначно сприйняли цю ініціативу керівництва держави. Найбільш дискусійними виявилися питання щодо частоти проведення місцевих референдумів та кількості питань, які можуть виноситися на один такий референдум; а також щодо порядку накладення вето територіальної громади на рішення місцевої ради.