Росія готує список недружніх держав: там вже є США

27.04.2021
Росія готує список недружніх держав: там вже є США

Хто вірить, що Росія завжди виступала за миролюбний характер зовнішньої політики?

Офіційна представниця Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила в неділю, 25 квітня, що відомство готує список недружніх Росії держав. До цього переліку точно ввійдуть Сполучені Штати.

 

Про місце України в ньому наразі не згадують. Недружнім країнам, що ввійшли до списку, заборонять наймати російських громадян для роботи в дипломатичному представництві.


«Як ви знаєте, напередодні був опублікований указ президента, який містить цілу низку заходів щодо виконання вже існуючих федеральних законів, згідно з якими тепер ті держави, які оголосили недружніми, не можуть набирати серед громадян РФ співробітників для своїх дипломатичних і консульських місій», — уточнила Захарова в ефірі телеканала «Росія 1».


За словами представниці МЗС, вся історія почалася з чергового «витка недружніх дій» американської сторони.

 

«Як ви розумієте і я можу це підтвердити, в списку фігурують США», — наголосила Захарова.

 

При цьому представниця російського МЗС зазначила, що Росія завжди виступала за миролюбний характер зовнішньої політики. Вона нагадала, що всі дії, які кваліфікуються Кремлем як ворожі, Росія не залишить без відповіді.


23 квітня Володимир Путін підписав указ про застосування заходів впливу на недружні дії іноземних країн. Відповідно, «чорний список» МЗС є реакцією на вказівку «верховного».

 

Указ президента Росії про заходи впливу на недружні дії іноземних держав, який оприлюднено на сайті Кремля, обмежує укладання дипломатичними представництвами країн, які здійснюють недружні дії, трудових договорів з фізичними особами на території РФ.

 

Це випливає з першого пункту указу про застосування заходів впливу (протидії) на недружні дії іноземних держав.

 

«Встановити, що кількість фізичних осіб, які перебувають на території Росії і з якими можуть бути укладені договори, визначається урядом РФ», — уточнюється в другому пункті.

 

У наступному, третьому, пункті зазначено, що договори, які було укладено до дня набуття чинності указу з фізособами, чия кількість перевищує встановлену владою країни, повинні бути припинені.


Крім того, Володимир Путін дав доручення уряду визначити список недружніх зарубіжних країн, щодо яких буде застосовано вищеназвані заходи.

 

Також має бути чітко визначено кількість фізичних осіб, які перебувають на території Російської Федерації та з якими можуть бути укладені договори.


Указ набув чинності з дня його офіційного опублікування, тобто з п’ятниці, 23 квітня. Він фактично відкидає Росію до обмежень роботи закордонних дипломатичних представництв часів Сталіна.