Схід може залишитися без україномовного радіо

21.04.2021
Схід може залишитися без україномовного радіо

У Сватовому на Луганщині недавно «замовкло» радіо «Промінь», а на Харківщині опинилися під загрозою закриття одразу дві україномовні радіостанції — «Балаклія ФМ» та «Радіо Ізюм».

 

У розпал інформаційно-психологічної війни, яку постійно веде проти України сусідній агресор, ця новина з подачі Національної спілки журналістів, природно, зацікавила членів РНБО.

 

Там визнали сигнал медіаспільноти досить тривожним i передали «естафету» розгляду документів до Міні­стерства культури та інформаційної політики, зобов’язавши чиновників «вжити необхідні заходи».


Наскільки ефективним виявиться увесь ланцюжок «державного» реагування на проблему, покаже час. Але вже зараз очевидно, що без зміни законодавства, спрямованого на підтримку україномовних радіостанцій, вони навряд чи «виживуть» у східних регіонах. І справа тут не лише у фінансах.


 На різних етапах адміністративно-територіальної реформи тут справді виникла юридична колізія, оскільки ці редакції залишилися без фінансової підтримки.

 

Тобто сьогодні Національна суспільна телерадіокомпанія не може взяти на себе оплату за трансляцію на передавачах комунальних ТРК, бо їй не належать відповідні ліцензії.

 

А місцеві бюджетні організації не мають права, за законом, сплачувати за щось третім особам. Як буде розв’язаний цей гордіїв вузол і чи розв’язуватиме його хтось узагалі, наразі теж невідомо. Але водночас стало зрозуміло, що ця проблема набагато глибша, ніж може здатися на перший погляд.


Рiч у тiм, що колишні керівники тепер уже ліквідованих районів, вочевидь, розуміли значення місцевих ЗМІ і доступу населення до сигналу незалежного суспільного мовника, тому й вкладали бю­джетні кошти в розбудову місцевого мовлення з частковою ретрансляцією «Суспільного».

 

А ось недавно обрані ради ОТГ такої потреби чомусь не бачать і готові «поховати» вкладені попередниками кошти у розбудову радіо. Першою тривожною ластівкою стало Сватове, де міська рада, прийнявши з району комунальну радіостанцію, взяла її і просто ліквідувала.

 

А ось у Балаклії місцева ОТГ навіть не хоче брати собі на баланс комунальну ТРК колишнього Балаклійського, а тепер уже Ізюмського району.

 

Водночас тут охоче роблять ставку на приватні російськомовні редакції, де постійно лунає попсова музика, передаються «прівєти» і вітання з днем наро­дження. Схоже, такий веселенький контент місцевому начальству жодним чином не заважає.


Простежується у цій історії й політична складова. Рiч у тiм, що у східних регіонах після останніх місцевих виборів до влади знову прийшли представники проросійської партії ОПЗЖ, після чого в україномовних редакцій і почалися проблеми.

 

Зокрема, директор «Балаклії ФМ» Юрій Лисенко повідомив, що саме представник цієї партії Віталій Костомаров на засіданні райради пропонував ліквідувати конкуруюче комунальне підприємство, оскільки сам володіє приватною медійною структурою «Дані-Теплоцентр». Наразі його пропозиція не отримала підтримки, але боротьба триває вже більше трьох місяців.