Суперліга для обраних: власники 12 найзаможніших клубів Європи створили свою Лігу чемпіонів

21.04.2021
Суперліга для обраних: власники 12 найзаможніших клубів Європи створили свою Лігу чемпіонів

Не виключено, що в українських клубів більше не буде можливостей зіграти в Лізі чемпіонів iз «Реалом». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Не інакше як подія тектонічного характеру сталася в європейському клубному футболі.

 

Оголосивши про створення нового турніру під назвою Європейська Суперліга, 12 найбільш авторитетних та титулованих клубів з Англії, Іспанії та Італії викликали неймовірне обурення у керівників найвищих футбольних інстанцій Європи та світу, адже новостворений власниками «Реала», «Барселони», «Атлетико», «Ліверпуля», «Манчестер Сіті», «Челсі», «Тоттенхему», «Арсеналу», «Манчестер юнайтед», «Ювентуса», «Інтера» та «Мілана» проєкт руйнує всю організаційну архітектуру єврокубків, стає альтернативою Лізі чемпіонів та, що головне, підриває управлінський авторитет УЄФА та ФІФА.

На радість уболівальникам

За задумом ідеологів Європейської Суперліги, їхній турнір має включати 20 команд, які з серпня до травня, граючи посеред тижня, притягуватимуть до екранів ТВ мільярди шанувальників футболу та збиратимуть величезні прибутки, котрі дозволять підтримати маленькі клуби, що сильно постраждали від пандемії коронавірусу.


«Ми допоможемо футболу на всіх рівнях. Футбол — єдиний глобальний вид спорту, котрий нараховує понад чотири мільярди вболівальників, і наша відповідальність як великих клубів полягає в тому, аби задовольнити їхні побажання. Вважаємо, що такий формат зможе врятувати футбол, як Кубок європейських чемпіонів урятував футбол у 50-тi роки минулого століття», — заявив президент мадридського «Реала» Флорентіно Перес, якого обрали керівником новоствореної ЄСЛ.


При цьому віце-президентами Суперліги стали власник «Ювентуса» та голова Асоціації європейських клубів Андреа Аньєллі, співвласник «МЮ» Джоел Глейзер, директор «Ліверпуля» Джон Генрі та директор «Арсеналу» Стен Кроенке.


Коментуючи участь «МЮ» в ЄСЛ, американець Глейзер відзначив: «Зібравши разом найвеличніші клуби, котрі гратимуть між собою упродовж усього сезону, Суперліга відкриє нову главу в історії європейського футболу, запропонує вболівальникам змагання екстракласу та забезпечить більшу фінансову підтримку для широкої футбольної піраміди».

 

Керівництво американського фінансового холдингу JP Morgan Chase уже підтвердило свою готовність влити шість мільярдів доларів у Європейську Суперлігу.
Попри неймовірно привабливий для уболівальників характер нового турніру, в УЄФА дуже жорстко відреагували на його створення.

 

«Ми категорично проти цього обурливого проєкту. Гравці, котрі гратимуть у цій закритій лізі, будуть відсторонені від участі в чемпіонатах світу та Європи», — поділився своїм баченням президент УЄФА Александер Чеферін. Так само в Європейському футбольному союзі обіцяють суворе покарання й для самих клубів-учасників ЄСЛ.

 

Подейкують, що найближчої п’ятниці їх можуть виключити з розіграшу поточної Ліги чемпіонів.

«Не футбол, а бізнес»

Тим часом УЄФА оприлюднила свої плани щодо реформи Ліги чемпіонів, яка має запрацювати з сезону 2024/2025 років. Цей план довго розроблявся саме для того, аби максимально добре задовольнити вимоги заможних клубів, які прагнули збільшити кількість гарантованих матчів iз «топовими» суперниками й таким чином забезпечити собі більшу прибутковість.


Цікаво, що заява елітних клубів про створення ЄСЛ на кілька годин випередила анонс УЄФА про реформу Ліги чемпіонів. Можна припустити, що в такий спосіб найзаможніші клуби Старого світу висловили свою незгоду з запропонованими змінами.

 

«Ми не доживемо до 2024 року», — пояснив Флорентіно Перес.


У новоствореному об’єднанні очікували, що найближчим часом до них долучаться кілька провідних клубів з Німеччини, проте представники «Баварії» та «Лейпцига» наголосили, що створенням ЄСЛ не вирішити існуючих фінансових проблем.


Загалом, футбольний світ iз прохолодною настороженістю поставився до скандального проєкту. Приміром, головний тренер київського «Динамо» Мірча Луческу заявив, що створювати ЄСЛ неприпустимо. «Її ідеологи вважають, що футбол — це бізнес, а не спорт. Краса цієї гри полягала в тому, що маленькі команди грали з великими клубами. Цьому намагаються завадити», — пояснив Луческу.


Показовою у цьому плані є реакція скромної команди англійської прем’єр-ліги — «Лідса». На розминці перед грою АПЛ проти «Ліверпуля» футболісти з Лідса були одягнені у футболки з написом: «Футбол — гра для фанів. Заробіть це право (грати в Суперлізі) на полі».

 

Висловився з цього приводу й аргентинський наставник «Лідса» Марсело Б’єлса: «Мене це не дивує. Логіка сучасного світу проста: багаті прагнуть бути ще сильнішими, не думаючи про інших. Найзаможніші клуби стали такими завдяки змаганням iз рештою суперників. Але тепер, коли ми їм не потрібні, щоб заробляти більше грошей, вони намагаються позбавитися тих, хто більше не відповідає їхнім цілям».

 

При цьому головний тренер «Ліверпуля» Юрген Клопп зауважив, що власники клубу не радилися з гравцями та тренерським штабом щодо участі команди в ЄСЛ...


Вочевидь, крапку в цій емоційній історії ставити зарано. Найближчим часом сторони конфлікту демонструватимуть потужні аргументи, відстоюючи свої позиції. Не виключено, що УЄФА доведеться зробити футбольній еліті більше поступок.

 

Якщо ж ні, то, за словами президента «Реала», засновники ЄСЛ створять і альтернативний чемпіонат світу, де гратимуть дискваліфіковані УЄФА та ФІФА учасники скандального проєкту.