На Малашівському сміттєзвалищі під Тернополем приборкали газ: буде безпечним і прибутковим

20.04.2021

Раніше «УМ» не раз детально повідомляла про складні проблеми Малашівського сміттєзвалища під Тернополем i численні й довготривалі перипетії навколо їх вирішення.

 

Нагадаю лише, що -надцять років тому «головний смітник» нашого обласного центру, за висновками екологів, входив до сотні найбільш екологічно небезпечних об’єктів країни. Відтак не може не радувати, що потроху його проблеми таки почали вирішувати.

 

У 2019-му було запущено лінію сортування сміття, завдяки якій зменшується обсяг твердих побутових відходів (у цілому їх там зараз понад 14 мільйонів кубічних метрів).

 

А днями відбулося урочисте відкриття сучасної станції дегазації, яка сприятиме зменшенню небезпечних викидів у навколишнє середовище, а паралельно — виробництву «зеленої енергії».


Як повідомляє пресслужба Тернопільської міськради, потужність станції, першої такої в області, становить 659 кВт, а її обладнання виготовлено відомою ав­стрійською фірмою Jenbacher, яка забезпечує біогазові проєкти в багатьох європейських країнах.

 

Цікаво, що чи не вперше в Україні на сміттєвому полігоні в Малашівцях застосовуватимуть змішаний вид відкачування метану — через вертикальні та горизонтальні свердловини.


Компанією-підрядником, що займатиметься дегазацію, стала ТОВ «Біогаз Енерджі — Тернопіль», яка входить до групи компаній «Кліар Енерджі Груп» (у проєктному портфелі останньої, за інформацією сайта Тернопільської міськ­ради, понад 15 працюючих станцій дегазації в Україні).

 

«Окрім безпеки довкілля, станція виконуватиме також економічну функцію, — зазначив під час церемонії відкриття генеральний директор «Кліар Енерджі Груп» Андрій Гріненко.

 

— Це не тільки податки до місцевого бюджету, а й нові робочі місця. А завдяки тому, що з небезпечного газу генеруватимуть «зелену» електрику, експлуатація станції не потребуватиме додаткових витрат iз місцевого бюджету».