Бронетехнікою харківського танкограду імені Малишева зацікавилися єгиптяни

16.04.2021
Бронетехнікою харківського танкограду імені Малишева зацікавилися єгиптяни

До Харкова приїздила і єгипетська делегація, якій продемонстрували технічні можливості танка нової модифікації.

На початку квітня голова профспілки ДП «Завод імені Малишева» Георгій Калабін попросив у відкритому листі Володимира Зеленського звільнити з посади гендиректора підприємства Василя Криласа.

 

Мовляв, саме з його вини вітчизняний танкоград зав’яз у кредитних боргах, не виплачує вчасно людям зарплатню і не отримує нові контракти.


У Києві, схоже, цей крик душі почули, оскільки Харків днями відвідала численна делегація високопосадовців на чолі із заступником гендиректора Укроборонпрому Ігорем Фоменком.

 

«Проблеми із заборгованістю справді є, — підтвердив він. — Цього тижня ми виплатили половину заробітної плати за лютий. Протягом квітня повернемо решту, включаючи березень. А десь у середині травня сподіваємося отримати авансовий платіж, який забезпечить на півроку завантаженість підприємства і допоможе вийти у режим стабільних виплат».


За словами чиновників, проблеми у підприємства виникли в основному через зрив міжнародних домовленостей. У 2011 році тут підписали контракт на поставку 49 танків для тайської армії, проте виконали його на 5 років пізніше. Аналогічна проблема виникла і у співробітництві з Пакистаном.

 

Тобто харків’яни зобов’язалися збудувати партію бронемашин до 2017 року, а відправляють лише зараз. Заплямована репутація підірвала довіру до підприємства, повернути яку вдалося з величезним трудом.


«Три партії машин ми вже поставили, а у травні відправимо четверту з останнього контракту, — каже Ігор Фоменко. — Протягом року ми приймали тут кілька іноземних делегацій, аби довести, що нарощуємо об’єми виробництва. Почали виконувати домовленості з відвантаження продукції. Забезпечуємо гарантійний сервісний ремонт».


Минулого тижня до Харкова приїздила і єгипетська делегація, якій продемонстрували технічні можливості танка нової модифікації.

 

За словами Ігоря Фоменка, демонстраційні випробування пройшли успішно, тому не виключено, що гості згодом таки виявлять цікавість до харківського «Оплоту».


Представники концерну озвучили також інформацію, пов’язану з жорсткою конкурентною боротьбою на світовому ринку озброєнь.

 

За словами заступника директора Укроборон­прому з безпеки Романа Заборщука, були факти, коли у переговорний процес підприємства втручалися сторонні особи. Не менш потужне протистояння йде і під час проведення тендерів.

 

«Наш конкурент, якщо говорити про Єгипет, — це російський Т-90, — сказав він. — Розуміємо, що наразі використовуються не лише відкриті методи боротьби. Тому ми намагалися пояснити трудовому колективу всі ці нюанси, аби залишатися в одному інформаційному просторі».


Що стосується інформації про повний занепад підприємства, то ці чутки рішуче спростував Василь Крилас. За його словами, на заводі зараз працює понад 3 тисячі робітників, які можуть виконувати і вітчизняні, і зарубіжні контракти. Сума останніх наразі складає 900 мільйонів гривень. У планах — отримати договори ще приблизно на таку ж суму.