Час розпалювати мангал: що можна приготувати на вогнищі, крім шашликів

14.04.2021
Час розпалювати мангал: що можна приготувати на вогнищі, крім шашликів

На компанію з чотирьох людей потрібно щонайменше дві рибини.

Весна — час щедрих і задушевних застіль на свіжому повітрі. Це період початку смачних пікніків і страв, приготованих на багатті або мангалі.

 

Зазвичай ми смажимо шашлики, овочі-гриль та печемо картоплю. Проте на мангалі можна приготувати й інші цікаві страви, які смакуватимуть і дорослим, і дітям.

Сулугуні в лаваші

Киянин Сергій Рибак ділиться рецептом смачної гарячої закуски, яку розсмакував під час поїздок до гостинної Грузії. Це сир сулугуні, запечений у лаваші. Готується дуже швидко і з’їдається так само. Цю просту грузинську страву тепер уподобала вся родина чоловіка.


Отже, потрібен тонкий лаваш (бажано квадратної або прямокутної форми), нарізаємо його на шматки розміром приблизно як сторінка учнівського зошита. Невеликими брусочками нарізаємо сир сулугуні та чималий пучок свіжого кропу (можна додавати іншу зелень, яку любите).


На кожен клаптик лаваша викладаємо сир сулугуні та щедро додаємо нарізаного кропу, загортаємо начинку конвертом так, щоб сир і зелень були надійно «сховані» (інаше «витечуть»). Запікаємо на решітці для грилю над гарячим вугіллям упродовж 10 хвилин.

Домашня шаурма

А господиня Надія Тимків у фейсбук-спільноті «Пляцки Рецепти Лілії Цвіт» поділилася цікавим рецептом домашньої шаурми.

 

«Шаурма за цим рецептом виходить соковитою всередині та з хрусткою шкіркою зверху. Шаурма в домашніх умовах готується легко і просто, а вдається набагато смачнішою і кориснішою за куповану», — розповідає про свою страву пані Надія.


Отже, потрібно: тонкий вірменський лаваш — 3 шт., філе куряче — 1 шт. (велике), зелена цибуля, морква — 1 шт., капуста свіжа — 250 г, огірок свіжий, помідор, перець болгарський (невеликий) — по 1 шт., сир твердий — 150 г, сіль, перець за смаком.


Для соусу знадобиться: майонез — 150 г, кетчуп — 50 г, сметана — 100 г, часник — 3 зубчики, сіль, перець за смаком.


Куряче філе промити, просушити, посолити, поперчити й обсмажити на середньому вогні до рум’яного. Капусту нашаткувати, додати натерту моркву, посолити і пом’яти руками.


Приготувати соус: змішати майонез, сметану, кетчуп, трошки посолити, поперчити і додати натертий часник. Поки будемо нарізати овочі, соус ховаємо в холодильник.


Формуємо шаурму: лаваш змащуємо соусом, викладаємо капусту з морквою, зелену цибулю, болгарський перець (якщо є), огірок і помідори. Овочі за бажанням трошки посолити і поперчити. На овочі викладаємо нарізане філе, зверху посипати тертим сиром. Завертаємо лаваш і обсмажуємо на сковороді-гриль або на звичайній. Також шаурму можна запекти і над вугіллям на решітці для грилю.

Скумбрія-гриль

Киянка Ольга Томашевська радить запікати на мангалі скумбрію.

 

«Надзвичайно люблю цю рибу запеченою, але взимку готую рідко, бо якщо соус бодай трохи витече з фольги, то запаху у квартирі кілька днів не можна спекатися. Коли ж готуємо на дачі, то на запах збігаються коти з усієї околиці. Бо це дійсно смачно», — каже дівчина.


Отже, на компанію з чотирьох людей потрібно щонайменше дві рибини. Миємо, видаляємо нутрощі, голову, солимо, перчимо, натираємо улюбленими спеціями для риби, трохи збризкуємо лимонним соком. У живіт накладаємо нарізану кільцями цибулю, загортаємо у фольгу кожну рибу окремо й запiкаємо на вогнищі.


Також рибину з відділеною головою можна розрізати вздовж по хребту (живіт тоді має бути цілим) і розгорнути, як книжку, посолити, поперчити, натерти спеціями і соєвим соусом.

 

Решітку для грилю змащуємо олією, аби риба під час запікання не пристала. Та викладаємо рибні тушки.

 

Під час запікання поливаємо соусом з олії, пива і спецій. Запечена в такий спосіб скумбрія матиме гарну золотисту шкірочку.


Експериментуйте, і нехай на природі вам буде смачно!