Весна знову стає на паузу: на Україну чекають нічні заморозки, вітер i дощі

06.04.2021
Весна знову стає на паузу: на Україну чекають нічні заморозки, вітер i дощі

Практично всі регіони країни весь поточний місяць заливатимуть сильні дощі, а справжнє потепління прийде не раніше, ніж через три тижні.


Як свідчать карти Gismeteo, холодно поки що навіть на півдні України, там найближчим часом уночі температура повітря опуститься до 1-2 градусів морозу.


А вдень повітря у Херсоні, Миколаєві та Одесі почне прогріватися до 11-15 градусів вище нуля.


Найхолодніше традиційно буде на півночі країни та у центральній її частині, де похмура погода упереміш з аномально тривалими дощами не дасть повною мірою насолодитися приходом весни.


Жителі Києва на цьому тижні також практично не побачать сонця через похмуру погоду з періодичними дощами та температурою повітря вночі близько 0, а вдень +8...+11 градусів тепла.


Стабільне потепління прийде до столиці України не раніше 10 квітня, коли повітря прогріється до плюс 12-14 градусів вище нуля.


Як повідомила синоптик Наталія Діденко, вина за весняне похолодання лежить на черговому циклоні, який прилетів до України з Балканського півострова.


— Швидше за все, на пік активності холодний циклон у нашій країні вийде 7-8 квітня, тобто на Благовіщення, — пояснила фахівчиня з погоди. — Очікується, що саме у ці дні по всіх областях нашої країни про­йде не просто мокрий сніг, а сильний мокрий сніг, а на півдні та сході — сильні дощі.


На заході країни найближчими днями очікується мокрий сніг упереміш з проливними зливами, а також ожеледь, адже вночі температура опуститься до мінус 2-3 градусів.


Наприкінці квітня у Карпатах i Прикарпатті нарешті потеплішає до 16 градусів із плюсом, але весняний настрій істотно зіпсують сильні зливи.


Жителі східних регіонів України також зіткнуться з нічними заморозками, штормовими вітрами та рясними опадами. У Харківській, Запорізькій та Дніпропетровській областях люди дочекаються стабільного потепління не раніше 20-х чисел квітня.


— Тепло до України прийде лише у травні, після Великодня, — упевнений народний синоптик Леонід Горбань. — До цього дня погода буде мінливою та холодною, з рясними дощами вдень та заморозками вночі, які лише на короткий час змінюватимуться мінливим потеплінням.


Цікаво, що на півдні України централізовану подачу опалення відключили ще 1 квітня, тому зігрітися у рідній домівці людям допомагають тільки електрообігрівач та справжня любов.


Мер Києва Віталій Кличко анонсував відключення тепла для жителів столиці з 5 квітня, але лікарні, садки та школи продовжать опалювати до тих пір, поки керівники соціально важливих закладів не подадуть заяви.


Найбільше пощастило жителям таких регіонів України, як Харків, Кропивницький i Суми, де опалення не планують відключати аж до 15 квітня або до особливого розпорядження градоначальників.