Різдвяні смаколики, без яких і свято не свято — рецепти
Як кажуть, хочеш насмішити Бога — розкажи йому про свої плани. >>
Гречані котлети.
Сьогодні четвертий тиждень посту. І хочеться приготувати щось нове, смачне та корисне. Давайте приготуємо смачні котлетки.
Так, звісно, ми пам’ятаємо, що в піст потрібно відмовитися від вживання деяких продуктів, а саме від м’яса, риби, молока, яєць, солодощів та алкоголю.
Тому порадуйте своїх близьких, які відмовилися від скоромного, смачними гречаними котлетками. Впевнена, що ви будете готувати їх навіть після посту.
Гречаники не лише смачні, а ще й корисні. Гречка, з якої їх готують, досить поживна та містить багато вітамінів і мікроелементів: цинк, вітаміни А і В, кальцій, рутин, марганець, йод тощо. Також за гречку вам подякує імунна система, адже в цій крупі є фолієва кислота.
Для приготування котлет нам потрібні: склянка гречаної крупи, 2 склянки води, 2-3 картоплини, сіль, спеції на ваш смак та олія.
Для початку потрібно відварити гречку. Висипаємо крупу в миску, промиваємо кілька разів, заливаємо в каструлі водою (1:2), солимо та накриваємо кришкою. Ставимо на середній вогонь та доводимо до кипіння. Протягом 20 хвилин гречка вариться на маленькому вогні.
Для котлет каша має бути розварена.
Далі нам потрібно почистити картоплю та натерти на середній тертці. Віджимаємо руками зайвий сік із картоплі, виливаємо його. Змішуємо готову кашу з натертою картоплею. Також додаємо спеції за смаком — перець, сіль, можна сухі трави, а можна, й свіжу порубану дрібно зелень. Добре все перемішуємо.
Робимо руками котлетки. Далі смажимо в невеликій кількості олії по 3 — 4 хв з кожного боку. Під час смаження накриваємо пательню кришкою. Смачні гречані пісні котлетки готові! Смачного!
Карина ФУРДИК
Як кажуть, хочеш насмішити Бога — розкажи йому про свої плани. >>
Далеко не всім повезло їсти свіжоспечений хліб просто з печі, коли духмяна скоринка ще гаряча, і запивати його свіжим парним молоком, адже не всі мали чи мають бабусю в селі, яка ще не забула старовинні рецепти приготування домашнього хліба. >>
Нарешті юридично затверджено, що борщ — суто українська національна страва, а далі — справа за народною дипломатією. >>
Дуже важливо, особливо з погляду на сьогодення, відстоювати свою ідентичність, самобутність, щоб ніякі зайди не розповідали нам і світу, що не було й немає української культури, зокрема гастрономічної. >>
Як кажуть, дай Боже здоров’я тим, хто вигадав усі ті приблуди, що полегшують життя нашим ґаздинькам на кухні, і щоб руки в них ніколи не боліли, як то боліли вони у наших бабусь, які все робили руками. >>
Чомусь восени не хочеться кави, а запашного гарячого чаю, обов’язково зі шматком смачного пирога. >>