Двоє українських важкоатлетів вибороли нагороди на старті ЧЄ-2021 у Москві

06.04.2021
Двоє українських важкоатлетів вибороли нагороди на старті ЧЄ-2021 у Москві

Каміла Конотоп — абсолютна переможниця чемпіонату Європи-2021. (Фото з сайта bykvu.com.)

Чемпіонат Європи з важкої атлетики, що минулих вихідних стартував у Москві, українська збірна розпочала з подвійного успіху.

 

Про хорошу готовність «синьо-жовтих» до континентального форуму, результати котрого потраплять до заліку олімпійської кваліфікації, стало зрозуміло вже під час першої змагальної дисципліни, коли Ангеліна Ломачинська в найлегшій ваговій категорії (до 45 кг) здобула «малу» бронзову нагороду в ривку.

 

І хоча потрапити на п’єдестал за підсумками двох управ українська важкоатлетка не змогла, її загальне п’яте місце стало яскравим дороговказом для української команди.


Не так давно наставники української чоловічої збірної відсутність високих результатів у підопічних, які виступають у легкому дивізіоні, пояснювали тим, що дані категорії не входять до числа провідних та пріоритетних у вітчизняній чоловічій важкій атлетиці.

 

Утім бронзовий успіх у Москві Дмитра Вороновського (у вазі 55 кг) певним чином руйнує це твер­дження. Схоже, тепер поряд із потужними вітчизняними супертяжами будуть в Україні й титуловані представники легкої вагового категорії.


Після першої частини змагань Вороновський посідав у проміжному протоколі четверте місце, однак, піднявши у поштовху третю за результатом вагу — 137 кг, Дмитрові (з сумою 247 кг) вдалося покращити свою позицію в загальному протоколі.


А от сценарій сходження на європейський п’єдестал харків’янки Каміли Конотоп у тій же категорії до 55 кг мав абсолютно інший вигляд. Від самого старту змагань вона піднялася на чільну позицію рейтинг-листа і з кожною новою спробою лише підтверджувала свою перевагу над конкурентками.


Зрештою, досягнення Каміли в ривку (95 кг), поштовху (113 кг) та сумі (208 кг) забезпечили їй звання абсолютної чемпіонки Європи.


Свою найближчу суперницю — росіянку Світлану Єршову — Конотоп випередила на вісім кілограмів. А тре­тьою — з результатом 197 кг — стала бельгійка Ніна Стеркс.

 


Загалом, на чемпіонат Європи до Москви наша країна відрядила 16 повпредів: шестеро чоловіків та десять жінок.  Як видно, Україна має не надто чисельне представництво в чоловічому дивізіоні.


Хоча був час, коли нашу чоловічу команду на ЧЄ узагалі представляв один атлет.


До того ж не варто забувати, що через неприємні історії з позитивними допінг-пробами збірна України була відсторонена від участі в чемпіонаті світу-2017.

 

По суті, в Москві доводиться бачити виступ оновленої української збірної, де поруч із новими обличчями наставники очікуватимуть результату й від старих героїв — Дмитра Чумака, Ірини Дехи та Анастасії Лисенко.


Дмитро Вороновський із великою «бронзою» завершив ЧЄ-2021.
Фото з фейсбука.