У Чернігівській обласній бібліотеці стартувало відкриття Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги

30.03.2021
У Чернігівській обласній бібліотеці стартувало відкриття Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги

Відкриття Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги.

Всеукраїнський тиждень дитячого читання, який проводить Національна бібліотека України для дітей, цьогоріч стартував у Чернігівській обласній бібліотеці під девізом «Книжки читай — успіху досягай».

 

У читальній залі, згідно з карантинними вимогами, стільці розставили на певній дистанції.


Там оформлено книжкові виставки «Доля людини в житті України», «Барвисті квіти Лесі Українки», «Щире слово наших земляків». На свято зібралися всі, хто любить книгу і читання.

 

Гостей та учасників свята привітала капела бандуристів «Натхнення» міської школи мистецтв, лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів.


Ведуча нагадала, що далекої весни воєнного 1943 року вперше було проведено «Тиждень дитячої та юнацької книги». Народ переживав надзвичайно тяжкий час, але дитячу книжку цінував, бо вона несла святе слово дітям — майбутнім творцям, винахідникам, ученим.


Не згубилося свято у плині літ, а з роками набрало більшої сили. У незалежній Україні воно здобуло нових висот. Засновниками стали Міністерство культури України, Національна бібліотека України для дітей, Національна спілка письменників України та інші державні й громадські установи та організації. Отож щороку, під час весняних канікул, свято крокує всією країною.


До речі, цьогоріч багатотисячну когорту юних читачів, бібліотекарів, письменників, усіх шанувальників книги привітали з моніторів міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко та заступник міністра Лариса Петасюк.


Упродовж тижня в усіх дитячих бібліотеках України, у різних формах, а нині це здебільшого онлайн, відбуваються літературні вікторини, конкурси, майстер-класи, віртуальні подорожі, ігрові марафони, бібліотечні квести, незабутні зустрічі з письменниками й улюбленими літературними героями.


Чернігівська обласна бібліотека для дітей — одна з найстаріших обласних бібліотек для дітей в Україні. Книгозбірні — 123 роки! «Наша бібліотека за кількістю обслуговування користувачів є лідером в Україні, — розповідає директорка бібліотеки Тамара Клюй.

 

— Щорічно ми проводимо багато обласних та міських конкурсів, проєктів, акцій для читачів. Серед найулюбленіших — «Бібліо-Оскар» «Читаюча родина». «Хай увесь світ дивують нині діти неньки-України», «Найкращий читач року», «Вчимося жити на землі». Діти області — активні учасники всеукраїнських конкурсів.


Один із напрямів — інклюзивний проєкт «Бібліотека — простір для всіх, адже наш простір має бути відкритим для дітей з різними можливостями. Сьогоднішня карантинна ситуація внесла корективи в роботу книгозбірень. Бібліотекарям довелося змінити свої професійні функції, більше розширити свої канали комунікацій з користувачами, опанувати онлайн-програми».


Юні музиканти — теж читачі.


У Чернігівській обласній бібліотеці для дітей — книгозбірні зі 123-літньою історією.
Фото Людмили ЧЕЧЕЛЬ.


До послуг читачів Чернігівської обласної дитячої бібліотеки — чудовий сайт, шість блогів, відвідуваність яких за рік перевищує мільйон переглядів. Для найменших читачів упродовж року було створено дванадцять нових онлайн-проєктів на сайті бібліотеки, для дітей-підлітків — сім.


Бібліотекарі в умовах карантину створюють власні інтернет-продукти. Наприклад, «Казки з бабусею Ягусею» — новий віртуальний казковий проєкт.

 

Авторським є віртуальний проєкт «Мандруємо Європою разом з бібліотечним котом Кексом». Для підлітків створили пізнавальні проєкти «Цікава історія з бібліотекою», «Творці і твори», відео­проєкт «Бібліотечний синоптик. За будь-якої погоди — читай!»


Урочисто відкрила Всеукраїнський тиждень дитячого читання генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей, заслужений працівник культури України, кандидат культурології, кавалер ордена «За заслуги» ІІ ступеня, кавалер міжнародного українсько-французького «Ордена королеви Анни «Честь Вітчизни» Алла Гордієнко.

 

Вона констатувала: «Чернігівська земля — особлива земля. При в’їзді в місто нас зустрічає Катерининська церква, яка благословляє на добро і любов. Місто приємно вразило чистотою й золотими банями древніх храмів. У бібліотеці панує особлива енергетика. Тут працюють позитивні й мудрі люди. Саме тут, у бібліотеці, ми молодіємо душею і тілом. Бо маленькі читачі на наших очах змінюють світ на краще. Для читання завжди зелена зона і формат не має значення. Я вважаю, що людина, яка в дитинстві не читала казок, не може творити».


І яке ж то свято книг без письменників?! До бібліотеки завітали місцеві чернігівські письменники Надя Галковська, Олена Конечна, Маргарита Бордонос, Василь Буденний.
Книжковий світ — він особливий і безкінечний. Головне — просто почати читати. Зробити це ніколи не пізно. А книжка — то вірний і надійний друг, джерело мудрості і знань.