Дах під загрозою: Рада в останній момент взялась за порятунок боржників за іпотекою

26.03.2021
Дах під загрозою: Рада в останній момент взялась за порятунок боржників за іпотекою

За новими гривневими кредитами ставка становитиме 12-місячний гривневий UIRD.

Верховна Рада схвалила за основу законопроєкт щодо реструктуризації боргів за іпотечними кредитами, наданими в іноземній валюті.

 

Це позики, які люди брали при курсі менше 5 гривень за долар до 2008 року, потім п’ять років сплачували по 8 грн/$, та після 2014 року і стрімкого зростання курсу припинили обслуговувати свої іпотечні борги.


Жодних пільгових курсів не буде: парламентарії зобов’язали (банки та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. — Авт.) конвертувати валютні кредити в гривневі за поточним курсом НБУ на день реструктуризації.

 

Усі інші зобов’язання за кредитом, окрім сплати пені та страхування, будуть погашені. Новий кредит видається на 10 років чи довше, якщо це передбачено чинним договором. Але можливе дострокове погашення.


За новими гривневими кредитами ставка становитиме 12-місячний гривневий UIRD (український індекс ставок за депозитами фізичних осіб. — Авт.) + 1% (сьогодні це 9,43%) і буде змінюватися щорічно.

 

За попередніми платежами відбудеться перерахунок, якщо процентна ставка перевищувала 12-місячний валютний UIRD. Усі надмірно сплачені відсотки зменшать поточну заборгованість.


Якщо після реструктуризації кредиту позичальник припинить його обслуговувати, то кредитор упродовж трьох років з моменту ухвалення закону не зможе примусово продати житло без згоди власника в рахунок погашення простроченого боргу.

 

Після проведення реструктуризації за позичальником залишається право збанкрутувати за процедурою Кодексу з процедур банкрутства.


Законопроєкт іще доопрацюють до другого читання. Вже запропоновано використати для конвертації середній курс між тим, який був на момент видачі кредиту, та тим, який буде на момент реструктуризації, тобто майже 16,5 грн/$.

 

При цьому ретроспективно перерахують ставки за валютними кредитами у розмірі половини валютного 12-місячного UIRD.

 

Наталя НАПАДОВСЬКА