Швидко і наперед: в Україні з’явиться надточна система прогнозування погоди

24.03.2021

Підсумком трирічних переговорів між ДСНС України та компанією BARON — Critical Weather Intelligence (США) стало підписання меморандуму про масштабну реформу гідрометеорологічної системи нашої країни.

 

Вперше за 50 років вітчизняні синоптики отримають можливість швидко прогнозувати небезпечні погодні та природні явища з метою запобігти й завчасно зреагувати на можливі надзвичайні ситуації та катастрофи.

 

Найближчими роками у всіх регіонах нашої країни розташують близько 13 великих радарів, а також кілька тисяч спеціальних датчиків. Тепер про майбутній циклон, дощ або посуху ми дізнаватимемося на кілька днів раніше, аніж у минулі роки.


Висока мобільність дозволить комунальникам та військовим заздалегідь вжити профілактичних заходів, щоб захистити економічні інтереси країни та зберегти соціальні об’єкти.


Україна стане однією з ключових країн світу, що бере участь у попередженні кліматичних змін.


А в перспективі впровадження новітніх технологій дозволить нашій державі не лише швидко фіксувати небезпечні примхи природи, а й гідно увійти до мережі повітряної безпеки НАТО.


Проєкт передбачає тотальну модернізацію всіх систем спостереження, зв’язку, збору та обробки інформації.

 

Впровадження нових комп’ютерних систем для прогнозування, які стануть основою промислового розвитку України та підтримуватимуть безпеку як простих громадян, так і військових.


— Ми очікуємо на модернізацію гідрометеорологічних постів — морських та повітряних, щоб мати можливість оперативно прогнозувати всі природні явища, — розповів голова ДСНС Микола Чечоткін. — Реформу можна завершити за два-три роки та звести до мінімуму людські втрати в Україні через природні катаклізми.


Менеджер компанії BARON із глобального розвитку бізнесу в Східній Європі та Центральній Азії Сергій Брайлян назвав цю подію історичною для України й підкреслив, що модернізована система — це «основа систем автоматизованого управління розгортання військ».


— За своєю якістю наша система буде кращою, аніж у багатьох країнах Європи, — впевнений керівник МВС України Арсен Аваков. — Українські фахівці зможуть оперативно фіксувати забруднення повітря по всій країні, прогнозувати температуру хвойної підстилки в лісах, насиченість водою атмосфери, рівень насиченості річок.


Модернізація системи передбачення погоди дозволить істотно скоротити збитки від погодних та природних явищ у різних галузях економіки країни.


Фахівці Світового Банку вже підрахували, що середній економічний ефект може сягати до 130 мільйонів доларів на рік.