Чого такий наСУПлений? Смачні рецепти перших страв

24.03.2021
Чого такий наСУПлений? Смачні рецепти перших страв

Пам’ятаєте, як батьки в дитинстві говорили про важливість і користь супу на обід?

 

Багато людей засвоїли правило: перша страва має бути в щоденному меню обов’язково.

 

Однак звичні для нас рідкі страви можуть не завжди бути корисними, а інколи навіть шкідливими.

 

Що варто знати про супи, щоб отримувати лише правильний результат від вживання?

 

Давайте розбиратися.

Суповий набір: і користь, і не дуже

Хоч у дитинстві нас привчали, що суп має бути в раціоні щодня, але дієтологи неоднозначно ставляться до цього твердження.

 

Лікарі говорять, що людина може обходитися без вживання рідких страв, але за умови збалансованого щоденного меню. Краще не змушувати себе їсти суп, якщо він вам не смакує, приготуйте ті ж овочі по-іншому.


Для тих, хто любить суп, теж є хороші новини. Насправді це дійсно корисна страва і це підтверджують ті ж дієтологи. Суп не обов’язково їсти щодня, достатньо вживати 2-3 рази на тиждень, але це за вашим бажанням.

 

Рідка страва допомагає зменшити вплив твердої їжі на оболонки шлунка, стимулює вироблення шлункового соку, легше засвоюється організмом. У супові міститься достатня кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінералів.


Суп може перешкоджати набору зайвої ваги, але лише в тому разі, якщо це нежирний суп без додавання вершків та наваристого бульйону. Корисно їсти суп перед основною стравою, бо він розтягує шлунок і тим самим не дозволяє з’їсти зайвого.


Однак для вживання супу теж є певні обмеження. Людям із хворобами 12-палої кишки, виразкою шлунка, запаленнями та підвищеною кислотністю краще відмовитися від вживання супів.
Дієтолог Наталія Самойленко наголошує, що найкорисніший суп — це той, у якому міститься велика кількість сезонних овочів.

 

Серед таких — червоний борщ. Завдяки багатьом складникам ця страва позитивно впливає на настрій, насичує організм корисними елементами, підвищує імунітет і втамовує голод надовго.

 

Але користь борщу може втрачатися, якщо варити його на жирному м’ясному бульйоні. Краще у зварений бульйон додавати вже відварене окремо м’ясо або зливати перші 2 рази воду після закипання м’яса.


Щоб суп був корисним, краще не використовувати жирне м’ясо на трубчастій кістці — такий бульйон є шкідливим для роботи серцево-судинної системи і підшлункової. Тому краще надати перевагу нежирному м’ясу без кісток і шкірки — домашній курці, індичці, кролику, а також телятині.


Щодо рибних бульйонів, то тут теж все неоднозначно. Рибний суп корисніший і швидше засвоюється організмом, але в деяких випадках така страва може ускладнити хворобу нирок та печінки.

 

В морській рибі містяться холестерин і свинець, а також харчові барвники, які були в кормі. Для приготування корисного супу краще обрати біле м’ясо риби або якісне червоне.


Краще не засмажувати овочі на рослинній олії, обсмажуйте їх на сухій сковорідці або одразу кидайте у воду. Для смаку можна додати в суп вершкове масло наприкінці приготування. Не зберігайте таку страву більше двох днів, бо тоді користь втрачається.

Рибна юшка від Євгена Клопотенка

Євген Клопотенко — відомий шеф-кухар України — пропонує свій рецепт рибної юшки. Для цієї страви підійде будь-яка риба, у нашому випадку це короп 500-700 г.

 

Також підготуйте 2-3 середні моркви, чверть кореня селери, цибулю, корінь петрушки, пучок петрушки, 2-3 картоплі, 3,5 л води, зубчик часнику, 5 штук лаврового листя, 50 г вершкового масла, 50 мл коньяку, 3-4 томати, перець горошком, зерна коріандру, сіль та перець до смаку.


Очистіть рибу від усього зайвого і залиште лише філе. Його можна розрізати на частини або залишити цілим. Для приготування овочевого бульйону підсмажте на сухій сковорідці одну моркву, корені селери і петрушки та половину цибулі. Можете нарізати овочі довільними шматочками, але не дрібно.

 

Обсмажте їх до рум’яної скоринки. Овочі перекладіть до каструлі та залийте водою. Проваріть на середньому вогні 30 хв. Додайте у бульйон лаврове листя та перець горошком.


Томати натріть на тертці, щоб вийшло пюре без шкірки. На сковорідці розтопіть вершкове масло і протушкуйте томатне пюре 10-15 хв. Додайте коньяку та зачекайте декілька хвилин, щоб випарувався алкоголь. Після цього томатне пюре додайте у бульйон.


Картоплю та моркву, що залишилася, наріжте дрібними шматочками та додайте у бульйон. Стебла від петрушки перемотайте ниткою і помістіть у каструлю. Додайте також рибу і 1 ч. л коріандру. Проваріть бульйон ще 20 хв та додайте сіль за смаком.


Після цього половину цибулі і корінь селери вийміть із бульйону, бо вони будуть продовжувати відавати свої смаки. Можна також дістати рибу і викласти на окрему тарілку.


До готового супу додайте меленого перцю до смаку, зелень петрушки та потертий часник за бажанням. Смачного!

Весняний овочевий суп

Для приготування знадобиться м’ясо курки (краще домашньої), цибуля ріпчаста, стебло цибулі порей, 3 моркви середнього розміру, 2 стебла селери , 200 г кукурудзи (краще брати заморожені, а не консервовані зерна), 1-2 цукіні, 100 г квасолі, пучок петрушки, рослинна олія 2-3 ст. л., перець горошком, лавровий лист, стебла петрушки, сіль та перець до смаку.


Цей суп можна готувати на курячому або овочевому бульйоні. Для приготування курячого бульйону візьміть м’ясо птиці на кісточці, 2 л води, цибулю ріпчасту, моркву, перець горошком, лавровий лист, стебла петрушки, сіль до смаку.

 

Спочатку закип’ятіть воду лише з м’ясом, злийте її, а тоді ще раз додайте холодної води і доведіть до кипіння. Проваріть курку 10 хв. на маленькому вогні, а тоді додайте овочі та спеції, проваріть ще 40-50 хв. Наприкінці додайте зелень. Дайте бульйону схолонути і процідіть.


На сковорідці обсмажте на невеликій кількості рослинної олії цибулю порей, 2 моркви і стебло селери. Додайте дрібку солі, перцю та обсмажте декілька хвилин, поки цибуля не стане м’якою.

 

Овочі додайте у курячий бульйон і доведіть до кипіння. Накрийте кришкою і варіть на маленькому вогні 20 хв.


Додайте зерна кукурудзи, стручкову квасолю, цукіні, порізаний кубиками. Варіть ще 7 хв. Зніміть з вогню та додайте зелень, спеції до смаку.


За бажанням подрібніть суп за допомогою блендера і насолоджуйтеся ніжним крем-супом. До нього дуже пасують грінки з білого хліба чи батона.

Вегетаріанський суп із сочевицею

Приготуйте 300 г червоної сочевиці, 200 г білої квасолі, 50 г сушених грибів, 3 картоплі, цибулю ріпчасту, моркву, пучок петрушки, зубчик часнику, 50 г вершкового масла, сіль, перець до смаку.
Перед приготуванням супу квасолю слід замочити звечора холодною водою.

 

Вранці проваріть її та протріть через сито (за допомогою блендера або м’ясорубки) до пюреподібного стану.
Сушені гриби добре промийте, залийте гарячою водою і дайте постояти 30 хв.

 

Після цього гриби наріжте шматочками. Помістіть їх у каструлю, воду, в якій вони замочувалися, процідіть через марлеву пов’язку, долийте ще чистої, щоб вийшло 2 л. Доведіть до кипіння та проваріть 20 хв на маленькому вогні.

 

Після цього гриби слід вийняти і покласти на окрему посудину, щоб вони схололи.


Сочевицю потрібно перебрати, промити і додати у бульйон. Туди ж додати нарізану кубиками картоплю.

 

Доведіть до кипіння на середньому вогні, зменшіть до маленького та проваріть 10 хв.


Цибулю потрібно нарізати кубиками, моркву натерти, часник подрібнити на шматочки. На сковорідці розтопіть невелику кількість вершкового масла, помістіть туди спочатку цибулю, потім додайте моркву і часник.

 

Обсмажте все на сковорідці 4-5 хв до м’якості. Додайте овочі і квасолеве пюре в суп. Поперчіть та посоліть до смаку.


Гриби обсмажте на сковорідці після овочів, щоб з них випарувалася рідина. Додайте в суп і проваріть ще близько 5 хв. Наприкінці додайте зелень петрушки. Добре перемішайте, накрийте кришкою та дайте супу настоятися. За бажанням збийте суп блендером.


Смачний поживний та корисний обід готовий.

 

Смачного!