Люди — не мавпи. Обійдуться. У Харкові на аукціон виставили поліклініку

19.03.2021
Люди —  не мавпи. Обійдуться. У Харкові на аукціон виставили поліклініку

На сайті держпідприємства «СЕТАМ», що розпродує через аукціони арештоване майно, з’явилася досить несподівана пропозиція.

 

Тут з молотка хочуть продати медико-санітарну частину ВО «Радіореле» загальною площею 7744,8 кв м.

 

Наразі у цій багатоповерховій будівлі функціонує поліклініка №19, що обслуговує 28 тисяч мешканців Слобідського району міста.

 

У разі якщо цьому об’єкту знайдуть покупця, на біржу праці відправляться 160 медиків, а люди змушені будуть шукати  сімейних лікарів по інших медичних закладах.


В історії потрапляння медсанчастини на аукціон спробували розібратися експерти Харківського антикорупційного центру.

 

«Ще у 2005 році ЗАТ «Альпарис» (структурний підрозділ концерну АВЕК, що належить народному депутату Олександру Фельдману) отримало дозвіл міськради на оренду землі з метою експлуатації згаданої поліклініки, — повідомили в ХАЦ. — За даними кадастрової карти, земля до цього часу перебуває у комунальній власності та орендаря. Цільове призначення теж лишилося без змін».


Утiм не все так просто. Як з’ясувалося днями, ще у далеких 2016-17 роках концерн АВЕК узяв 264-мільйонний кредит в «Укргазбанку», але й досі не повернув позичені кошти. І оскільки як застава була обрана поліклініка №19, будівля на початку цього року потрапила на торговельний майданчик арештованого майна.


Чиновники мерії, які могли б втрутитися у ситуацію, теж розважливо відійшли вбік.

 

«У нас налаго­джено повний конструктив з «Укргазбанком, у заставі якого перебуває це приміщення, — повідомив секретар міськради Ігор Терехов. — Ми не можемо викупити будівлю, оскільки ціна на торгах просто нечувана. Тому, якщо власник зміниться, будемо розмовляти про подовження договору оренди. Якщо нам відмовлять, переведемо всіх співробітників і людей, які обслуговуються у цій поліклініці, до найближчих амбулаторій. Ні жителі району, ні медперсонал не постраждають».  


До речі, продавець за цю будівлю просить 43 мільйони гривень. Пан Терехов поспішив назвати вказану суму «нечуваною», що викликало у харків’ян неприховану іронію.

 

Ні для кого не секрет, що мерія вже кілька років поспіль витрачає мільярди гривень на реконструкцію міського зоопарку. Скажімо, на будівництво майданчика під назвою «Планета мавп» виділили 99 мільйонів гривень. З них 36 мільйонів «забрав» вольєр для японських макак.


Пресслужба концерну АВЕК теж прокоментувала непросту ситуацію, назвавши її прямим результатом тривалої війни, яку їм оголосила мерія ще за життя Геннадія Кернеса.

 

«Оскільки як з боку колишнього, так і теперішнього керівництва міськради неодноразово лунали заяви про їх бажання фактично знищити бізнес концерну, ми вимушені останнім часом зосередитися на підтримці лише ТЦ «Барабашово». — повідомили там. — Саме тому було прийнято рішення відмовитися від цього приміщення і передати його у розпорядження банку».

УТОЧНЕННЯ

У статті «Голодомор-геноцид: вибiркова правда» опублікованій у газеті «Україна молода 16 березня ц.р. перший абзацу четвертій колонці правильно слід читати так: «А мало бути 33 933 400: до кількості населення станом на 1.1.1932 року в 32 680 700 додаємо народжених у 1932-1933 роках у кількості 1 252 700. І не треба нашим демографам придумувати ніяких формул, щоб відняти від 33 933 400 цифру наявних на 1 січня 1934 року 26 812 000 осіб — різниця 7 121 400!».