Як не судді, то поле: український футбол стрясають скандали

19.03.2021
Як не судді, то поле: український футбол стрясають скандали

Після скандального поєдинку «Олімпіка» та «Шахтаря» Комітет iз питань стадіонів та безпеки проведення змагань УАФ визнав поле на стадіоні «Динамо» непридатним для великого футболу. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Рівно місяць минув відтоді, як МОЗ дозволило вболівальникам відвідувати в Україні футбольні матчі.

 

Але в країні спостерігається зростання кількості інфікованих коронавірусом, тож у футбол знову гратимуть за зачиненими дверима.


Побоюючись стрімкого погіршення статистичних показників до рівня «червоної зони», місцева влада Києва встановила заборону на відвідування вболівальниками повторного поєдинку 1/8 фіналу Ліги Європи між «Шахтарем» та «Ромою».


А перед тим, реагуючи на серйозне погіршення епідемічної ситуації з коронавірусною інфекцією у Львові, Українська асоціація футболу перенесла з міста Лева до Києва два стартові поєдинки вітчизняної збірної у відборі на чемпіонат світу-2022.


Словом, футбол в Україні знову переходить на «дистанційку», подивитися який можна буде лише по телевізору.


У самому ж футбольному господарстві нашої країни все більше хвилювань спостерігається навколо історії з публічною критикою президентом «Олімпіка» Владиславом Гельзіним суддівського корпусу УАФ на чолі з італійцем Лучано Луччі.


Як результат його гарячого «спічу», зробленого в прямому ефірі після матчу «олімпійців» та «Шахтаря», дисциплінарний комітет УАФ наклав на «Олімпік» штраф у розмірі 500 тисяч гривень, а також заборонив клубу до кінця сезону 2020/21 проводити домашні матчі на стадіоні «Динамо» імені Лобановського, де приймаючою стороною не була належним чином забезпечена охорона суддівської кімнати.


Більше того, Комітет iз питань стадіонів та безпеки проведення змагань УАФ вирішив узагалі заборонити на динамівській арені до кінця поточного сезону проведення матчів УПЛ.

 

Окрім проблем із безпекою, причиною закриття «Динамо» функціонери Асоціації назвали й футбольне поле поганої якості, яке, за словами головного тренера «Шахтаря» Луїша Каштру, більше було схоже на город.


Президент «біло-синіх» Ігор Суркіс уже заявив, що зробить реконструкцію футбольного поля на стадіоні «Динамо», однак жорсткого рішення УАФ до кінця не розуміє.


Після рестарту сезону на динамівській арені за три тижні було проведено шість офіційних поєдинків.


«Але що поганого ми зробили для українського футболу? Перший свій матч у чемпіонаті ми зіграли на «Динамо», тому що не хотіли зіпсувати «Олімпійський» перед єврокубками. Потім приходить прохання від «Колоса», щоб провести матч iз «Шахтарем» на нашому стадіоні. Далі було прохання від «Десни» провести два матчі у нас. Провели! Потім звертається «Агробізнес» за погодженням iз «Шахтарем», щоб зіграти матч Кубка на стадіоні «Динамо». Ми знову не відмовили! А потім нам говорять: «Поле — город!». Звісно, воно було не найкращої якості», — зазначає Ігор Суркіс.


Однак історія iз закриттям до кінця сезону стадіону «Динамо» — це лише частина скандальної історії, яку спровокував виступ Гельзіна.

 

Нині в українському футболі активно обговорюють вислови італійця Луччі у твіттері, де, за словами представників «Олімпіка», він демонстрував своє принизливе ставлення до нашої країни. У той же час віцепрезидент УАФ Олег Протасов напади на Луччі пов’язує з його реформаторською діяльністю.

 

«Упевнений, ніхто не буде заперечувати, що протягом останніх п’яти років у спільноті футбольних арбітрів України відбулися суттєві зміни. Зокрема, радикально оновлено суддівський корпус. Так, наших арбітрів-чоловіків поки що немає серед тих, хто проводить міжнародні матчі на найвищому рівні. Але не слід забувати, що ситуація з підготовкою вітчизняних рефері не змінювалася десятиліттями. При цьому на внутрішній арені через заангажоване суддівство з ручним управлінням постійно виникали гучні скандали. В останні ж роки Лучано Лучі кардинально змінює ситуацію», — пояснив Протасов.


Як видно, у жвавій суперечці кожна зі сторін демонструє вагомі аргументи. Звісно, УАФ у своєму запасі має багато дисциплінарних важелів, «олімпійці» ж у конфлікті на свій бік намагаються залучити широку громадськість. Утім хто вийде переможцем — сказати важко, бо у кожного своя правда.