Випробувано на собі: після щеплення нардепку Анастасію Ляшенко лихоманило

17.03.2021
Випробувано на собі: після щеплення нардепку Анастасію Ляшенко лихоманило

Це було не страшно. (Фото зі сторінки Анастасії Ляшенко у фейсбуці.)

Народна депутатка України по 148-му виборчому округу Полтавщини Анастасія Ляшенко, яка не так давно перехворіла коронавірусом, 11 березня зробила щеплення вакциною британсько-шведської фірми Oxford/AstraZeneca (Covishield), що виготоляється в Індії.

 

«Такою є плата за мій особистий імунітет до хвороби, який є частиною колективного», — вважає вона.

 

Відомо, що препарат не пройшов третього циклу випробування на людях і наразі перебуває під тимчасовою забороною у низці європейських країн. Зокрема, вакцинація ним призупинена в Данії, Норвегії, Таїланді, Болгарії, Швеції у зв’язку з перевіркою на здатність препарату викликати тромбози.

 

Європейське агентство лікарських засобів (ЕМА) уже заявило, що одне з іншим не пов’язано, але побічними ефектами назвало анафілактичні реакції та алергії й рекомендувало включити їх до списку реакцій, які становлять потенційний ризик. Після щеплення рекомендують також медичне спостереження не менше 15 хвилин і не вводити другу дозу тим у кого розвинулися такі ускладнення після отримання першої дози.


Не все гладко пройшло і в пані Анастасії.

«У мене вже все добре, — повідомила нардепка на своїй сторінці у фейсбуці 13 березня, через дві доби після щеплення. — Попередня доба була менш приємною. Через вісім годин після вакцинації, близько 22-ї години, підвищилася температура до 38 градусів, з’явився біль у м’язах, головний біль, лихоманка.

 

Цей стан у нічний час завжди переноситься важче. Я випила парацетамол, але температура не знижувалася, а навпаки, підвищилася до 39,5. Після прийому таблеток температура знижувалася максимум до 38, а за годину знову підвищувалася. Ніч, зізнаюся, була малоприємною, але абсолютно очікуваною для мене. Я не панікувала, нікому не телефонувала, намагалася пити більше рідини і жарознижуючі препарати.

 

Впевнена була, що цю добу потрібно просто пережити. Сили додавала впевненість, що вакцина таки діє. Так організм помічає введені антигени вакцини та вступає з ними у взаємодію. Наступного дня температура теж трималася у межах 38-38,5. Близько 19:00 знизилася до 37,3. А сьогодні вранці я прокинулася абсолютно здоровою. Звичайно, відчувається, що попередня доба вимотала, але температура в нормі й нічого не турбує.


Припускаю, що така бурхлива реакція на вакцину в мене виникла тому, що після хвороби на коронавірус минуло менше трьох місяців, і це перше щеплення було наче ревакцинація (друга доза) — тобто імунна система зреагувала швидко і трохи бурхливо».


За словами Анастасії Ляшенко, вакцинуватися саме зараз вона вирішила після того, як повторний імуноферментний аналіз показав, що в її організмі практично не лишилося антитіл до COVID-19. Відтак за тиждень-другий мала всі шанси підчепити вірус знову. Хоча ще недавно вакцинуватися не збиралася, бо не вважала це питання актуальним для себе. Через місяць після хвороби здавала аналіз на антитіла і їх було достатньо. Ще тоді лікарка пояснила, що важливо не те, скільки їх є, а як швидко вони зникають. Тобто, якщо протягом наступного місяця вони знизяться наполовину, це означатиме, що решти вистачить теж на один місяць. У її випадку було саме так.


Анастасія пояснює, що позачергово вакцинуватися залишковими дозами МОЗ дозволило громадським діячам та відомим людям, щоб популяризувати щеплення, за умови публічності, в присутності ЗМІ, з поширенням інформації у соціальних мережах. До того ж, знаючи песимістичні настрої жителів області щодо вакцинації (надто багато разів чула: «Нехай спочатку нардепів переколють»), хотіла власним  прикладом продемон­струвати, що вакцина безпечна і потрібна. Під час роботи мобільної бригади Полтавської обласної лікарні залишилося кілька доз, одну з яких вона й отримала.


Але політика, каже вона, не головне. Набагато важливіше зараз — зупинити пандемію, отримавши колективний імунітет. А достовірні висновки про вплив будь-якої вакцини на організм будуть зроблені на основі досліджень масової вакцинації й після проведення тривалих спостережень, через кілька місяців, а то й років. Залишковий же ризик існує завжди.


Чи боялася вона побічних ефектів? Ні, відповідає, бо розуміла, що вони можуть бути. Про це написано в інструкції, тобто, це норма. Просто прийняла для себе рішення й була готова до них. «Я зможу пережити одну добу з високою температурою чи інші неприємності, якщо такою є плата за мій особистий імунітет до хвороби, який є частиною колективного», — зазначила нардепка.


За її особистими спостереженнями з тієї невеликої кількості людей, які вже вакцинувалися і хто поділився з нею своїми реакціями, — третина вакцинованих перенесла щеплення взагалі безсимптомно, кілька людей — з досить високою температурою. Найбільше тих, у кого температура підвищилася до 37,5-38 градусів.


«Це не страшно. Реакція така, як і повинна бути. І її наявність свідчить лише про те, що ви отримали імунітет до хвороби. Вакцинація — це стратегія масової профілактики інфекційних захворювань. Досвід десятиліть доводить: ризик від вакцинації нижчий, ніж ризик власне від інфекції. Можна пережити тимчасове підвищення температури, бо така плата за імунітет. Але ніхто не може залишитися здоровим у хворому суспільстві. Тому якщо мене запитають близькі люди, чи варто вакцинуватися, я відповім однозначно «так», — робить висновок Анастасія.

 

Й дає пораду іншим, посилаючись на власний досвід:


 — щеплення варто робити напередодні вихідних, коли можете собі дозволити залишитися вдома, щоб легше перенести очікувані побічні ефекти. Це важливо, бо коли людина максимально готова до якихось форс-мажорів, то потім вакцинацію не згадуватиме, як якийсь «кошмар і жах». Якщо ж вакцинуватися, наприклад, напередодні якогось свята чи якоїсь поїздки або перельоту, то, безумовно, це стане найгіршим днем у житті й відіб’є бажання ще коли-небудь вакцинуватися. Бо навряд чи вдасться у той день зробити все заплановане.


До речі, саме в суботу (прислухавшись до порад народної депутатки) залишками вакцин публічно щепилися проти COVID-19 керівництво обласного департаменту здоров’я на чолі з Віктором Лисаком та директор обласного лабораторного центру Андрій Хайлов разом із колегами.


Нагадаємо, сьогодні вакцинація від COVID-19 в Україні проводиться препаратом Covishield/AstraZeneca. В одному флаконі міститься 10 доз вакцини. Після його відкриття вміст має бути використаний протягом шести годин, повторне замороження флакону заборонене.

 

МОЗ дозволило позачергово щеплюватися невикористаними залишками вакцини громадським та публічним діячам. Однак поки що не вдається оперативно залучити до вакцинації громадян через політичний деструктив, а також терміново налагодити механізм розподілу невикористаних доз між усіма охочими, хто зареєструвався на вакцинацію через «Дію» або контакт-центр МОЗу.


Усього Полтавщина отримала 19 тисяч 300 доз «Астразенеки». На першому етапі заплановано зробити щеплення понад 6,7 тис. людей, у тому числі більш як 4 тисячам медиків. За день у середньому вакцинують 70-100 осіб.


 «Ми ввійшли у важкий період розповсюдження нового штаму коронавірусу. Цей штам небезпечний не лише для людей похилого віку, а й для молоді. Він вражає ЦНС, нирки, печінку. Боротьба з ним потребує наших згуртованих дій, відповідальності та самодисципліни. І найголовніше зараз — вакцинування. Ті, хто зробить щеплення, з великою ймовірністю якщо й заразяться, то перехворіють легше, не потраплять до лікарні, не отримають ускладнень.


Вакцинуйтеся! Сьогодні це єдиний шлях зберегти здоров’я і життя», — закликає міністр охорони здоров’я Максим Степанов.