В «Асканії-Новій» масово загинули птахи: вони могли з'їсти отруєне зерно

17.03.2021

Масову загибель червонокнижних птахів розслідують у біосферному заповіднику «Асканія-Нова» на Херсонщині.


На території дендропарку та озер відомого на всю Україну зоопарку кілька тижнів тому виявили 187 трупів птахів граків, галок, качок та 32 червонокнижних червоних качок.

 

Співробітники біосферного заповідника підрахували, що збитки, завдані природі через отруєння екзотичних птахів, складають понад 2 мільйони 775 тисяч гривень.


Фахівці ГУ «Держпрод­споживслужби» анонсували початок епізоотичного розслідування у Херсонській області у відповідь на заяву директора біосферного заповідника Віктора Гавриленка.


— Це не перший випадок масової загибелі пернатих за останній час, адже на початку січня у нас загинуло понад 200 червонокнижних сірих журавлів, — повідомив Віктор Гавриленко.

 

— Тоді екологам вдалося швидко встановити причину пташиного мору — отруїлися зерном, яке заздалегідь обробили хімікатами проти гризунів. Несанкціоноване знищення тварин розслідують правоохоронці місцевого відділення поліції у рамках окремого кримінального провадження.


Цікаво, що спочатку працівники заповідника «Асканія-Нова» подумали, що журавлі заразилися пташиним грипом, спалах якого зафіксували у сусідньому районі, та експертиза довела, що це не вірусне захворювання.

 

А пізніше вчені виявили сільськогосподарські угіддя у буферній зоні заповідника із залишками розсипаного зерна пшениці зі щурячою отрутою.


Елітні птахи з’їли приманку, яку розкидали аграрії з метою знищення гризунів на складах сільськогосподарського призначення.


Фахівці «Асканії-Нової» розповіли, що намагалися годувати журавлів на території заповідника, щоб вони залишалися там і не їли нічого за його межами, але, на жаль, усі ці зусилля виявилися марними. Ветеринари пояснили, що щуряча отрута вбиває свою жертву не відразу, а протягом трьох-п’яти днів.


Отож цілком імовірно, що за цей час червоно­книжні птахи з заповідника «Асканія-Нова» могли розлетітися на значну відстань, тому про точні масштаби пташиного мору на Херсонщині можна лише здогадуватися.


Відзначимо, що орнітопарк у заповіднику на Херсонщині налічує близько 60 видів птахів: водоплавних, пернатих, та таких, що гніздяться.

 

Є серед них як рожеві фламінго та південноамериканські страуси, що живуть в умовах неволі, так і лебеді, гуси, журавлі, лелеки та голуби, для яких звичне життя не мислиме без можливості вільного доступу до водойм та лісосмуг.


Восени та взимку звичною базою їх харчування часто стають прилеглі сільгоспугіддя. Тому немає жодної гарантії, що пташина трагедія не повториться учергове в найближчі місяці, коли аграрії знову полюватимуть на невгодних щурів та мишей.