Пісні, як м’ясні: рецепти котлет без м’яса

17.03.2021
Пісні, як м’ясні: рецепти котлет без м’яса

Овочі — корисна альтернатива звичайному фаршу.

У понеділок, 15 березня, у християн східного обряду розпочався Великий піст перед Великоднем. Він є найважливішим iз постів у християнстві.

 

Це найдовший та найсуворіший період обмежень, під час якого потрібно утриматися не тільки від деяких продуктів, а й від спокус людського життя. Головний сенс посту — це духовне очищення. Обмеження в їжі допомагає християнам стримувати й душевні спокуси, налаштуватися на зустріч великого свята Воскресіння Божого.


Великий піст також називають Чотиридесятницею, оскільки основна частина посту триває 40 днів, а останній тиждень  Седмицею (Страсним тижнем).


У піст вірянам слід утриматися від вживання деяких продуктів, а саме: від м’яса, риби, молока, яєць, солодощів та алкоголю. Лише на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та Вербну неділю (25 квітня), якщо вона не збігається зі Страсною седмицею, можна їсти рибу та морепродукти.


Цього року Великий піст триватиме до 1 травня. І хоча в цей період виключаємо з раціону багато продуктів, рецептів пісних страв існує так багато, що піст таки може бути смачним.

 

Та й на ринку представлено безліч альтернатив м’ясним i молочним продуктам. Пропонуємо вам спробувати приготувати пісні котлети за будь-яким із цих рецептів.

 

Для цього потрiбнi найпростiшi продукти. Страва виходить смачною, поживною, корисною й економною. Крім того,  її можна спокійно вживати в піст.

Котлети з капусти

Нам знадобиться: 1 кг капусти, 50 г борошна, 2 картоплини, 100 г рослинної олії для смаження, зубчик часнику, сіль, перець, зелень використовуйте за смаком.

 

Також додаємо 3 цибулини, вони надають соковитості котлетам, але, якщо ви не любите багато цибулі, використовуйте 1-2. Для обвалювання котлет потрібно 100 г манної крупи або панірувальних сухарів.


Капусту очистіть від верхніх листків, видаліть качан. В окріп помістіть нарізану великими шматками капусту, накрийте кришкою і проваріть її приблизно 5 хв. Відкиньте на друшляк i дайте схолонути. Капустяний бульйон можна не виливати даремно, а приготувати з нього суп чи пісний червоний борщ.


Наріжте великими шматочками цибулю. У м’ясорубці перекрутіть капусту, цибулю і часник. Дайте фаршу постояти декілька хвилин та злийте зайвий сік.

 

Картоплю натріть на тертці й в останню чергу змішайте її з капустяною масою, щоб вона не потемніла. Додайте борошно, спеції та зелень. Ретельно перемішайте всі складники. До суміші можна також додати 75 г манки, вона надасть однорідності фаршу та ніжності котлетам.


Сковорідку розігрійте на середньому вогні та додайте олії. З овочевого фаршу потрібно зліпити котлети, обваляти їх у манці або сухарях та викласти на сковорідку. Підсмажити з обох боків до рум’яного кольору.


Подавати їх можна до гарніру або до овочевого салату. Також їх можна готувати як самостійну страву, але краще тоді приготувати  соус із зеленню або домашній майонез.

Вівсяні котлети

Для приготування візьміть: 250 г вівсяних пластівців, 0,5 л води, 1 картоплину, 2-3 цибулини, 5 зубчиків часнику, рослинну олію для смаження, зелень, сіль, перець за смаком.

 


Вівсяні пластівці в окремій посудині залийте гарячою водою та залиште на 40 хв постояти, щоб вони набухли. Очищену картоплю та цибулю наріжте шматочками.

 

Овочі разом iз часником потрібно перемолоти за допомогою м’ясорубки або кухонного комбайна. Цю суміш змішайте з запареною вівсянкою, додайте спеції. Зелень подрібніть і теж додайте у фарш. Добре змішайте всі інгредієнти.


Сковорідку поставте на середній вогонь i розігрійте рослинну олію для смаження. За допомогою ложки викладіть на сковорідку вівсяні котлети та обсмажте їх з обох боків до рум’яного кольору. Також їх можна приготувати в духовій печі або на пару, в мультиварці.


Готові котлети можна подавати до столу. Смакуйте зі сметаною (якщо не постуєте), соусом чи з гарніром.

Морквяні котлети

Ці котлети дуже актуальні навесні, бо в моркві міститься багато корисних вітамінів та мікроелементів. Особливо корисно вживати таку страву людям з ослабленим імунітетом та з проблемами зору.


Для приготування підготуйте 5-7 морквин середнього розміру, 50 г манної крупи, 1 ст. л цукру, сіль, перець, зелень та волоські горіхи за смаком.


Моркву ретельно промийте. Помістіть її у каструлю та залийте холодною водою. Після того як вода закипить, зробіть вогонь меншим, накрийте каструлю кришкою та проваріть моркву 25-30 хв.

 

Перевірте ступінь приготування за допомогою виделки, якщо овоч м’який, його можна виймати. Після варіння залийте моркву холодною водою та дайте охолонути. Очистіть від шкірки та натріть її на дрібній тертці.


Подрібнену моркву ви­кладіть у зручну тарілку для приготування фаршу. Додайте у суміш цукор, спеції, 50 г манної крупи, подрібнену зелень та за бажанням дрібку мелених горіхів. Ретельно перемішайте.


На деко застеліть пергаментний папір. Сформуйте гарної форми котлети та викладіть на деко. Розігрійте духову піч до 180 градусів та випікайте 20-30 хв до готовності.


Також ці котлети можна обсмажити на сковороді з додаванням олії, але приготована в духовці така страва буде кориснішою.


Подавайте до столу з грецьким йогуртом, сметаною або соусом.


Смачного посту!

 

Карина ЦИМБАЛЮК