Збірна України з гандболу ледь переграла команду Фарерських островів

17.03.2021
Збірна України з гандболу ледь переграла команду Фарерських островів

Не маючи на тренерській лаві свого очільника, збірна України в гостях мінімально переграла скромну команду Фарерських островів. (Фото з сайта handball.net.ua.)

Наскільки проблемним для спортивних команд може бути невидимий оку коронавірус, демонструє історія футбольної збірної України, котрій через цей сумнозвісний патоген, що вразив частину команди, зарахували технічну поразку в надзвичайно важливому матчі Ліги націй проти команди Швейцарії.


У неприємну ситуацію, пов’язану з цим вірусом, напередодні свого гостьового поєдинку євровідбору зі збірною Фарерських островів потрапила українська гандбольна збірна.

 

По прильоті на Ферери позитивний тест на коронавірус здав головний тренер «синьо-жовтих» Микола Степанець.

 

За словами президента ФГУ Андрія Мельника, у випадку виявлення (при повторному тестуванні) бодай іще одного інфікованого у складі української команди відбірковий матч могли скасувати, а збірній України зарахувати технічну поразку.


На щастя для українського колективу, його повторне тестування на коронавірус не дало жодного позитивного результату. Утім, як кажуть, нерви команді воно трохи попсувало.


В очікуванні додаткової перевірки українська делегація практично дві доби безвилазно перебувала в готелі, не маючи при цьому можливості для повноцінних тренувань.
Не дивно, що дебютні хвилини матчу проти господарів українські гандболісти провели з відчутним мандражем, дозволивши місцевій команді вирватися вперед — 4:1.


За відсутності на тренерській лаві ізольованого в готелі Степанця діями «синьо-жовтих» керував його асистент Євген Будко, і наставнику довелося шукати слова, аби пробудити своїх підопічних.

 

«На початку гри відчували мандраж, але, коли прийшли до тями, почали грати дисципліновано, досягли переваги у сім голів. Утім надалі дозволили собі розслабитись та втратили ініціативу. В другому таймі підсіли фізично, зупинились, а господарі, яких гнали вперед трибуни, відчули впевненість», — так коротко Будко описав перебіг насиченого емоціями, драматичного матчу в Торсгавні, який ледве не завершився для українських збірників незапланованою втратою очок.


Після фінальної сирени всі члени української делегації в один голос відзначили гру воротаря Геннадія Комка, котрий на останніх секундах поєдинку врятував «синьо-жовтих» від небажаного фіналу, зберігши таким чином для своєї команди перевагу в один м’яч — 26:25.

 

При цьому в другому матчі поспіль у складі української команди найвищу результативність продемонстрував гравець польського клубу «Азот Пулави» Андрій Акименко, який вісім разів відзначився на Фарерах.


«Ми взяли два очки, і це головне. Тепер потрібно правильно підійти до матчів із Чехією і щоб усі були здорові. Потрібно брати ще принаймні два очки, тоді все буде нормально», — наголосив Євген Будко.


Відзначимо, що до України вітчизняна гандбольна збірна повернулася без Миколи Степанця, котрий залишився на Фарерах відбувати десятиденний коронавірусний карантин.

 

«Ми забезпечимо його всім необхідним для перебування на Фарерських островах. А питання, пов’язані з можливим лікуванням, узгоджені зі страховою компанією», — наголосив президент ФГУ Мельник.


У турнірному ж плані, провівши по парі матчів з Росією та Фарерами, збірна України з п’ятьма заліковими очками посідає у своїй групі прохідне друге місце.

 

Однак про гарантовану участь «синьо-жовтих» у фінальній частині ЧЄ-2022 можна буде говорити лише після завершення спарених поєдинків з чехами. За певних обставин, на єврофорум команда Степанця зможе потрапити i з третього місця у квартеті.