Збірна не їде: українські шаблістки несподівано провалили кваліфікацію на Олімпіаду

16.03.2021
Збірна не їде: українські шаблістки несподівано провалили кваліфікацію на Олімпіаду

Ольга Харлан виявилася неготовою до рестарту фехтувального сезону. (Фото з сайта xsport.ua.)

Жіноча збірна України з фехтування на шаблях не виступить на Олімпіаді в Токіо.

 

Для команди, що в своєму складі має одну з найкращих шаблісток сучасності, а також володіє віцечемпіонським титулом літніх Ігор у Ріо-2016, подібний підсумок олімпійського відбору виглядає суцільним провалом.


Минулого тижня після практично річної перерви у світі поновилися міжнародні змагання з фехтування.


У Будапешті, де проходив один з етапів Кубка світу, мала визначитися олімпійська доля українських шаблісток.


Аби потрапити до Токіо, українська команда на чолі з Ольгою Харлан у столиці Угорщини мала показати високий результат, який дозволив би їй у рейтингу збірних випередити господарок етапу КС.


Такий сценарій передбачав якомога вище сходження «синьо-жовтих» турнірними сходами. Однак, перегравши на старті командних змагань збірну Іспанії (45:33), в подальшому  українські шаблістки не виграли жодного поєдинку й посіли далеко не те місце, на яке розраховували.

 

Три поспіль поразки в Будапешті — Південній Кореї (у чвертьфіналі), Росії та Угорщині (у поєдинках за 5-8 місця) — відкинули фаворита турніру на скромну восьму позицію протоколу, після чого стало зрозуміло, що на Олімпіаду в Токіо Харлан і К° не поїдуть.

 

Точніше кажучи, на майбутні Ігри до Японії полетить лише одна Ольга Харлан, яка кваліфікувалася до індивідуального турніру завдяки своїм високим персональним позиціям у рейтингу Міжнародної федерації фехтування.

 

А от українська збірна шаблісток, в історії якої, окрім «срібла» Ріо-2016, є «золото» Пекіна-2008, вперше не змогла відібратися на головні старти чотириріччя.


Можна припустити, що доленосною в цьому питанні стала погана готовність до рестарту сезону лідерки синьо-жовтої четвірки Ольги Харлан.

 

Посіяна під першим номером індивідуального турніру в Будапешті, титулована українка вже на його старті програла володарці останнього номеру посіву — Сильвії Матушак з Польщі. Ведучи в матчі перед 14:11, Ольга так і змогла заробити переможного очка, поступившись у підсумку польській шаблістці — 14:15.


«Сказати, що після річної паузи важко повертатися в цей ритм, — це нічого не сказати. Це випробування, котре повинна була подолати, але не змогла. З’ясовувати причини буду трохи пізніше, а попереду в нас дуже важливий день. Тримайте за нас кулачки», — просила напередодні командного турніру Харлан.


Утім 30-річна фехтувальниця з Миколаєва не змогла зібратися й на командний турнір.


Проте до  Олімпіади в Токіо ще довго, й у Харлан буде можливість повернути собі переможний настрій та в особистому олімпійському турнірі реабілітуватися за невдачу в командній кваліфікації.