Українська збірна завершила етап Кубка світу у Чехії зі спринтерським «сріблом»

16.03.2021
Українська збірна завершила етап Кубка світу у Чехії зі спринтерським «сріблом»

Юлія Джима має найкращі індивідуальні результати поміж українських збірників у нинішньому сезоні. (Фото з сайта isport.ua.)

Свій головний старт сезону українські біатлоністи та біатлоністки вже пробігли, потішивши своїх уболівальників яскравими естафетними гонками на чемпіонаті світу в Поклюці.

 

Утім крапку в зимовому біатлонному марафоні ще не поставлено. Заключний етап Кубка світу відбудеться наступного «уїк-енду» в шведському Естерсунді, де на спортсменів чекають три персональні гонки.


Останні ж командні перегони кубкового сезону відбулися під час двох спарених етапів КС у чеському Нове-Мєсто.


Як і належить призерам чемпіонату світу, кращий поміж українських естафетних команд результат у Чехії показала жіноча четвірка, котра на четвертому місці завершила командні змагання. Можливість поборотися за медалі у Нове-Мєсто була й у нашого змішаного квартету. Однак зароблене Юлією Джимою штрафне коло позбавило «синьо-жовтих» призових амбіцій, обмеживши їх фінішем на п’ятій позиції.


Хай там як, а саме стараннями Джими було виграно єдину українську медаль під час чеського етапу КС.


Завдяки відмінній стрільбі та високому ходу Юлія стала другою в першій спринтерській гонці цього спареного туру. У повторному спринті досвідчена українка також відстрілялася на «нуль» та добре відпрацювала на лижні, однак дотягнутися до «призів» не змогла, фінішувавши на п’ятому місці.


У цілому вельми пристойні в нинішньому сезоні результати Джими дозволяють їй посідати 17-те місце в загальному заліку Кубка світу. Другою представницею України в «топ-30» КС-2020/2021 є ексбілоруска Дар’я Блашко, котра перебуває на проміжній 26-й позиції.


У чоловічому «топ-30» також перебувають двоє членів української збірної — Дмитро Підручний та Артем Прима. Результати, продемонстровані останнім цієї зими, взагалі вражають. Торік очільник української збірної Юрай Санітра передбачав, що Прима має хороший потенціал для прогресу.


На головних стартах сезону Артем виклався по повній, долучивши таким чином українські змішані команди до реальної боротьби за планетарні медалі.
Дещо інша історія з Дмитром Підручним. У нинішньому сезоні він далекий від своєї оптимальної форми.

 

«У підготовчий період спробує попрацювати з особистим психологом», — наголосив капітан чоловічої збірної України. Відверто слабка робота на вогневих рубежах не дозволила чемпіону світу-2019 претендувати на серйозні індивідуальні нагороди по ходу нинішньому Кубка світу.


Утім у командному заліку Кубка націй як чоловіча, так і жіноча збірні України міцно тримаються в першій десятці. Нехай за підсумками сезону їм і не вдасться заскочити до «топ-5», учасники котрої мають найбільше преференцій, місця в другій п’ятірці «пелотону» — теж цінне надбання.


Остаточну ж крапку в цьому передолімпійському сезоні планують поставити на чемпіонаті України в Буковелі. Щоправда, через локдаун, введений на Івано-Франківщині, терміни проведення змагань можуть бути змінені.

 

Не виключений i варіант зі скасуванням ЧУ. Хоча, за словами директора Державного центру олімпійської підготовки з біатлону В’ячеслава Деркача, наразі про відміну турніру не йдеться.