А якщо «дитячу кашу» запекти: рецепти десертів на манці

12.03.2021
А якщо «дитячу кашу» запекти: рецепти десертів на манці

Манку кожен із нас знає з дитинства. З цієї крупи готують кашу в садочку, у школі та лікарнях.

 

Але насправді з манки можна приготувати набагато більше смачних страв: і пісних, і м’ясних, і солодких, і солоних. Ми пропонуємо вам спробувати манку у... печеному вигляді, тобто на десерт.


Манник — це кекс на основі манної крупи. Його можна готувати різними способами і випікати за допомогою різної техніки — в духовій шафі, в мультиварці й навіть у мікрохвильовій пічці. Обирайте той варіант, який найбільше вам підходить.


Варто нагадати, що манна крупа, як і будь-яка інша, має свої переваги і недоліки. Тому перш ніж вживати манку, варто ознайомитися з її властивостями.


У манній крупі містяться вітаміни групи В, тому вона має сприятливу дію на нервову систему. Лікарі радять вживати манку людям із проблемами травлення, адже в ній міститься багато корисних мікроелементів і вона не пошкоджує шлунок. Її корисно вживати людям похилого віку. Після вживання манки відчувається підйом енергії й бадьорості.


Однак, попри корисні властивості, манка має і протипоказання. Через великий вміст вуглеводів її не рекомендується давати дітям до трьох років.

 

Манку не можна вживати дуже часто, бо речовина гліадин перешкоджає засвоєнню поживних речовин у кишечнику, а фітин перешкоджає засвоєнню заліза, кальцію та вітаміну D. До того ж у складі манки є глютен, тому її небезпечно вживати людям, які мають алергію на цей компонент.


Отже, манка — це корисний поживний продукт. Але її потрібно вживати у помірних кількостях, як десерт! Саме такі 5 рецептів ми вам і пропонуємо.

Пісний лимонний манник

Приготуйте манну крупу, цукор, воду, рафіновану олію, борошно, сіль, соду, кукурудзяний крохмаль, лимон та апельсин. У зручній тарі змішайте стакан цукру та стакан манної крупи, залийте отриману суміш стаканом питної води. Перемішайте компоненти і дайте постояти 30 хв.


0,5 ч. л. соди погасіть лимонним соком. Після того як тісто постояло, додайте в нього 0,5 стакана рафінованої олії, погашену соду, 0,5 стакана просіяного борошна, дрібку солі, а також цедру лимона та апельсина. Перемішайте тісто і на декілька хвилин залиште його спочити.


У цей час займіться приготуванням лимонної начинки. Для цього очистіть лимон від шкірки та кісточок, подрібніть фрукт на невеличкі кубики. По­кладіть нарізаний лимон у каструлю, додайте туди 4-5 ст. л. цукру та трохи цедри.

 

У 150 мл холодної води розчиніть 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю та влийте це до лимонів. Проваріть суміш на маленькому вогні приблизно 10 хв, постійно помішуйте. У результаті має вийти щось схоже на лимонний кисіль. Залиште начинку трохи схолонути.


Підготуйте силіконову форму (можна з іншого матеріалу, але тоді змастіть її жиром, олією або маслом). Вилийте половину тіста у форму для випікання, зверху — лимону начинку, тоді тісто, яке залишилося.


Випікайте кекс при 180 градусах 30 хв. до зарум’янювання. Після приготування залиште манник у формі до повного охолодження. Можете прикрасити кекс цукровою пудрою, какао, горіхами, фруктами, ягодами та подавати до столу.

Класичний манник на кефірі

Підготуйте 3 курячих яйця, 150 — 200 г цукру, 200 г манної крупи, 250 мл кефіру, 100 г вершкового масла, 150 г борошна, 1 ч. л. соди та дрібку солі.


Ретельно збийте яйця з цукром. Додайте манку, кефір та розтоплене вершкове масло. Перемішайте всі інгредієнти до однорідної консистенції.

 

Окремо змішайте борошно, соду та сіль. Додайте суху суміш у тісто та гарно перемішайте.


Підготуйте форму, змастіть її вершковим маслом, олією чи жиром. Вилийте тісто у форму. Поставте у духову піч, розігріту до 190 градусів, та випікайте близько 30 хв. Зачекайте, щоб манник схолов у формі, і можете діставати смачний десерт до чаю.

Пісний манник з гарбузом та апельсином

Підготуйте 500 г м’якоті гарбуза, 175 г манної крупи, 150 мл води, 115 г цукру, ванілін, дрібку солі, 1 апельсин, 60 г борошна, 1 ч.л. соди та 60 мл рослинної олії.


Гарбуз наріжте шматочками та поставте випікатися в духову піч на 40 хв при 180 градусах. Після цього він стане м’яким, розімніть його виделкою або збийте у блендері, перед цим очистивши шкірку.


Змішайте манку, воду, цукор, ванілін, сіль, сік та мілко натерту цедру апельсина. Залиште тісто постояти на 30 хв. Після цього додайте гарбузове пюре, борошно, соду й олію. Кожного разу ретельно перемішуйте суміш.


Якщо використовуєте скляну або чавунну форму, то змастіть її маслом і присипте манною крупою. Вилийте тісто у форму. Випікайте близько 45 хв. при температурі 170 градусів.
Через велику кількість гарбуза у складі кексу після випікання він буде мати рідкувату структуру. Щоб кекс став більш щільним, залиште його охолонути у формі, а потім поставте на деякий час у холодильник.

Швидкий манник у мікрохвилівці

Цей варіант чудово підходить, якщо до вас зненацька прийшли гості, а пригостити нічим. Для цього приготуйте по 0, 5 стакана манної крупи, кефіру, борошна, цукру, 100 г вершкового масла, 1 яйце, розпушувач тіста. Для крему знадобляться сметана (200 г) та чверть стакана цукру.


Манку залийте кефіром і залиште на 20-30 хв. Розтопіть масло і змішайте його з цукром, додайте яйце та манку з кефіром. Просійте борошно і додайте 1 ч. л. розпушувача. Ретельно змішайте.
Форму краще брати скляну і більшу за розміром, тому що тісто буде підійматися.

 

Змастіть її маслом та вилийте тісто. Поставте форму в мікрохвильову пічку, не накриваючи кришкою. ­Встановіть потужність 600 Вт і час 6 хв. Залиште кекс схолонути на декілька хвилин у формі, а потім можете викладати на тарілку.


Ретельно збийте сметану з цукром та змастіть кремом манник. Смачний та дуже швидкий десерт готовий.

Манник у мультиварці на молоці

Підготуйте по 1 стакану молока, манки, борошна, цукру, 70 мл рослинної олії, 15 г вершкового масла, 2 яйця, 15 г розпушувача тіста, ванілін та ягоди.


У теплому молоці розтопіть масло та додайте манну крупу. Залиште манку набухати на 30-40 хв. Яйця збийте з цукром, додайте олію та знову ретельно вимішайте. Додайте у цю суміш манку з молоком, борошно та розпушувач тіста. Ягоди обкатайте в борошні та додайте в тісто.


Форму змастіть маслом та присипте манною крупою. Вилийте тісто. Випікайте в мультиварці на режимі «Випічка» близько години. Зачекайте, щоб манник схолов у формі, переверніть його на тарілку та прикрасьте цукровою пудрою. Смачного!

 

Каріна ЦИМБАЛЮК