Збірна України з гандболу здобула першу перемогу в кваліфікації на чемпіонат Європи

12.03.2021
Збірна України з гандболу здобула першу перемогу в кваліфікації на чемпіонат Європи

У київському Палаці спорту українські гандболісти не без проблем переграли впертих фарерців. (Фото з сайта xsport.ua.)

Відбір на чемпіонат Європи-2022 чоловіча гандбольна збірна України розпочала з новим наставником.

 

Замість Сергія Бебешка на тренерський місток «синьо-жовтих» заступив Микола Степанець, котрому вже на старті єврокваліфікації разом з підопічними довелося проходити непросте випробування спареним протистоянням з командою Росії.

 

Узявши в тій дуелі одне очко, «синьо-жовті» забезпечили себе додатковим аргументом у боротьбі за прохідні місця до фінальної частини ЧЄ.


Регламент відбору такий, що на єврофорум потрапити можуть чотири з восьми команд, які в своїх групах посядуть треті місця.


У компанію до збірних Росії, Чехії та Фарерських островів «синьо-жовті» «сіялися» саме з третього кошика, тож варіант iз фінішем підопічних Степанця на третьому місці в групі розглядається одним із перших.


Щоправда, такий сценарій не гарантує 100-відсоткового потрапляння на чемпіонат континенту, тож прицілюватися українським гандболістам потрібно на вищі позиції, з котрих вони отримають прямі перепустки на ЧЄ.

 

Після мінімальної перемоги росіян над чехами в Москві стало зрозуміло, що команді Степанця доведеться зосередитися на боротьбі за другу позицію. А вирішальним у цьому змаганні буде двосерійне побачення українських збірників з командою Чехії, котре має відбутися 28 квітня та 2 травня 2021 року.


Матчі ж «синьо-жовтих» з командою Фарерських островів слід розглядати як тренування з підвищеною відповідальністю. Їхня перша дуель днями пройшла в київському Палаці спорту. Можливо, не так натхненно й переконливо, однак підопічні Степанця здобули очікувані два бали й у хорошому настрої вирушили на північ Атлантики на матч-відповідь.


Після київського поєдинку, котрий завершився чотириочковою перевагою української команди (25:21), її правий крайній Андрій Акименко пообіцяв, що на Фарерах вітчизняні збірники зіграють краще.

 

«Головне, що перемогли. А те, що не обійшлося без помилок, то вони мали б бути, адже ми зібралися лише за два дні до гри й не встигли зігратися. Тепер проаналізуємо їх, подивимося нашу гру в запису й на виїзді покажемо кращий гандбол», — зазначив Акименко, котрий із сімома м’ячами став найрезультативнішим гравцем поєдинку.


У новий відбірний цикл збірна Україна вступила з відчутно оновленим складом. Перед домашньою грою з далеко не найсильнішою в Європі збірною Фарерських островів українські збірники не приховували свого хвилювання. Утім поруч iз ним було й бажання, котре допомогло підопічним Степанця переграти непоступливого й упертого опонента.


«Ми виграли, але, як і передбачали, гра виявилася непростою. Ті голи, що ми забивали, давалися нам тяжко, а фарерці більшість своїх м’ячів закинули дуже легко. На жаль, ми припустилися багатьох помилок, хоча перед грою детально вивчали гру добре знайомого нам опонента», — наголосив Микола Степанець.


До слова, у відборі на ЧЄ-2020 гандболісти з Фарер так само опонували збірній України, й тоді «синьо-жовті» з третього місця пробилася до фінальної ча­стини турніру. Можна сподіватися, що й нинішню єврокваліфікацію українські гандболісти пройдуть не гірше за попередню.