Оце так поворот: команди Мессі і Роналду синхронно вилетіли з Ліги чемпіонів

12.03.2021
Оце так поворот: команди Мессі і Роналду синхронно вилетіли з Ліги чемпіонів

Молодий лідер «ПСЖ» Кіліан Мбаппе практично самотужки розібрався з «Барселоною» Ліонеля Мессі. (Фото з сайта www.straitstimes.com.)

Минуле десятиліття у світовому футболі характеризувалося знаковим протистоянням двох фантастичних виконавців — аргентинця Ліонеля Мессі та португальця Кріштіану Роналду.

 

Боротьбу за статус найкращого вели вони не тільки на футбольному полі. Якщо в кількості здобутих «Золотих м’ячів» мінімальну перевагу наразі має аргентинський «малюк», у колекції котрого шість трофеїв, то, скажімо, «К7» першим у світі зібрав пів мільярда підписників у соціальних мережах.

 

Обидва показники — результат вражаючої популярності спортсменів та безмежного визнання їхньої футбольної величі.


Утім вічно перебувати на піку спортивної слави неможливо. Обом футбольним геніям уже серйозно за 30, і в їхній грі важко не помітити спад.


Уперше за 16 років ні Мессі, ні Роналду не вийшли зі своїми командами до 1/4 фіналу Ліги чемпіонів. У першому раунді «плей-оф» поточної Суперліги «Барселона» аргентинця поступилася «ПСЖ», не спромігшись при цьому виграти жодного з двох матчів. А «Ювентус» із Роналду у складі вилетів iз розіграшу, не зумівши в більшості в матчі-відповіді дотиснути португальський «Порту».


На зміну ж зірковим ветеранам приходять нові обличчя. У повторному поєдинку 1/8 фіналу ЛЧ проти «Севільї» норвезький легіонер «Боруссії» з Дортмунда, 20-річний Ерлінг Холанд, забив свій 20-й гол у найпрестижнішому клубному турнірі Європи й став наймолодшим футболістом, кому підкорилася ця позначка.


Почавши свою кар’єру в скромному норвезькому клубі «Брюне», дорогою через австрійський «Ред Булл», Ерлінг опинився в «топовій» німецькій команді, в якій має прекрасну можливість заробляти собі високі рейтингові очки та бути лідером бомбардирських перегонів поточної Суперліги.


До слова, Лео Мессі два перші десятки своїх голів у Лізі чемпіонів «назбирав» у 22 роки. При цьому лідеру «ПСЖ» та збірної Франції Кіліану Мбаппе для цього знадобилося на рік менше.


У двоматчевій дуелі з «Барселоною» темношкірий форвард парижан відзначився аж чотири рази, і якщо в такому темпі він працюватиме й надалі, то у чемпіона Франції будуть всі шанси покращити результат минулого року, коли «ПСЖ» дійшов до фіналу ЛЧ. Заможні власники «Парі Сен-Жермен» уже давно мріють про підкорення «лігочемпіонської» вершини, й останнім часом їхня зіркова команда все ближче підходить до мети.

 

Раніше чемпіонські амбіції паризької команди більшою мірою асоціювалися з бразильцем Неймаром, однак нині все голосніше першу скрипку в ній грає 22-річний чемпіон світу Мбаппе. У 2018 році не без його участі «триколірні» ви­грали у Хорватії головний поєдинок «мундіалю».

 

Тепер же чемпіонських звершень Кіліана й Ко можна очікувати й у Лізі чемпіонів. Як повідомляє офіційний сайт УЄФА, 22-річний Мбаппе став наймолодшим футболістом в історії Суперліги, кому вдалося підкорити рубіж у 25 голів.


А що ж до старих героїв футбольного світу, то і Мессі, й Роналду в найближче міжсезоння готуються до серйозних перемін у своїй кар’єрі.

 

Італійські ЗМІ повідомляють, що керівництво «Ювентуса» більше не готове платити Роналду 31 млн євро в рік, не отримуючи у відповідь спортивного результату. Про бажання залишити каталонський клуб Мессі говорив іще минулого літа. Навряд чи після раннього вильоту з ЛЧ воно сильно змінилося.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Повторні матчі. «ПСЖ» (Франція) — «Барселона» (Іспанія) — 1:1 (перша гра — 4:1), «Ліверпуль» (Англія) — «Лейпциг» (Німеччина) — 2:0 (2:0), «Ювентус» (Італія) — «Порту» (Португалія) — 3:2 (у дод. час; 1:2), «Боруссія» (Д, Німеччина) — «Севілья» (Іспанія) — 2:2 (3:2).