SpaceX Ілона Маска дала згоду на запуск українського супутника «Січ 2-1»

10.03.2021

Американська компанія SpaceX готова вивести на орбіту український супутник «Січ 2-1», розроблений дніпровським КБ «Південне».

 

Як повідомив голова парламентського Комітету економічного розвитку Дмитро Наталуха, вартість запуску складе один мільйон доларів, що у вісім разів менше, аніж ішлося до початку переговорів.

 

«Якщо технічні перешкоди будуть подолані і профільне міністерство все зробить вчасно, — зауважив він, — то супутник дійсно запустимо у рік 30-ліття незалежності України. Космос буде або українським, або його не існує».


Розробку «Січ 2-1» конструктори «Південного» розпочали ще у далекому 2013 році. Вивести його на орбіту планували у 2017-му, проте не сталося.

 

Перспективний проєкт тимчасово закрили, хоча готовність його орбітального модуля вже складала майже 85 відсотків, а наземного — 45.


Вдруге про космічну новинку заговорили на початку минулого року під час виїзного засідання до Дніпра парламентського комітету з економічного розвитку.

 

Там депутатам повідомили про існування наполовину готового супутника, запуск якого міг би пожвавити розвиток вітчизняних космічних програм.

 

Для його запуску потрібно було знайти приблизно 8-12 мільйонів доларів. Утім домовленість зi SpaceX про значно нижчу суму наблизила проєкт до повної реалізації.


Наразі лишилося владнати усього кілька технічних проблем: «Адептор у супутнику — горизонтальний, а на ракетоносії Falcon 9 розміщене вертикальне кріплення, — повідомив Дмитро Наталуха. — Якщо не виправити цей нюанс, то навантаження на кріплення зросте у 14 разів. Це означає, що під час зльоту його просто відірве. Зараз над вирішенням цієї проблеми наші конструктори працюють цілодобово».


Спектр використання «Січ 2-1» досить широкий. Власний супутник потрібен українській армії для спостереження за рухом техніки супротивника і збору розвідувальних даних. А також вітчизняним аграріям для актуалізації та наповнення Кадастрової карти країни.

 

«Сучасні комбайни і трактори обладнані модулем, що підключається до супутникового зв’язку, — каже Дмитро Наталуха. — Техніка завдяки отриманим даним обробляє поле. Наразі наші аграрії за цю інформацію платять різним компаніям, але не українським. Як кажуть фермери, ціна за один гектар за такою програмою може становити 1 долар США. В Україні близько 43 мільйонів гектарів орної землі. От і рахуйте. Ці гроші могла б заробляти держава, якби надавала такі послуги».