Думки на поверхні: «Шахтар» перервав серію з двох поразок поспіль і спровокував суддівський скандал

10.03.2021
Думки на поверхні: «Шахтар» перервав серію з двох поразок поспіль і спровокував суддівський скандал

Після матчу «Олімпік» — «Шахтар» в українському футболі розгорівся черговий суддівський скандал. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Суддівське питання в українському футболі завжди перебувало на особливому рахунку.

 

Невдоволених роботою суддів завжди знаходилося чимало, аж надто побільшало їх після впровадження в дію системи ВАР. Утім робити гострі публічні заяви зазвичай дозволяли собі лише представники флагманських клубів.


Емоційний виступ у прямому ефірі президента донецького «Олімпіка» Владислава Гельзіна, приправлений ненормативною лексикою, — дещо нова сторінка в історії взаємовідносин професіональної футбольної спільноти та суддівського корпусу.


Обурений фактом скасування арбітром (після перегляду відеоповтору) гола «олімпійців» у ворота «Шахтаря», після матчу в пресзоні Гельзін розповів глядачам усе, що думав та відчував на той момент.


Звісно, без відповіді заява президента «Олімпіка», команда котрого зазнала четвертої поразки поспіль у ЧУ, не залишилася. В Українській асоціації футболу одразу повідомили, що розпочали дисциплінарну справу щодо різкої промови Гельзіна.


Сам же власник донецького клубу наголосив: «Я аж ніяк не пишаюсь тими словами, котрі сказав на камеру, але я й не збираюся відмовлятися від суті раніше викладеного: в український футбол повернулося системне свавілля.

 

Для мене не так уже й важливо — працюють судді на користь лише однієї команди чи карають нас, своїх жертв, за жеребом чи після осяяння синьйора Лучано Лучі (італійський очільник суддівського комітету УАФ). Головне — свавілля повернулося. Це очевидно всім — футболістам i тренерам, журналістам і вболівальникам, спеціалістам та експертам».


Загалом відтоді, як на матчах УПЛ почала працювати система ВАР, не проходить і туру, аби не лунала критика на адресу представників футбольної Феміди.


По суті, суддівські інтерпретації відеоповторів критикують практично всі, тільки форму для висловлення свого невдоволення обирають значно м’якшу. Владислав Гельзін не стримався. «Стаючи свідками все більш явних фактів організованого суддівського насилля над своїми командами, навіть у наших, загартованих часом i випробуваннями, венах закипає кров. Безкінечно терпіти все це просто неможливо», — заявив Гельзін.


Тим часом мінімальна перемога «гірників» над «Олімпіком» дозволила чинному чемпіону перервати свою невдалу серію з двох поразок. Утім це не завадило появі чуток про те, що в «Шахтарі» не бажають улітку продовжувати контракт iз чинним наставником Луїшом Каштру та активно ведуть перемовини з екснаставником «Ювентуса» та «Мілана» — італійцем Массіміліано Аллегрі.


Так само виграв матч минулого туру й головний конкурент «помаранчево-чорних» у боротьбі за «золото» — столичне «Динамо». Поєдинок проти «Минаю» підопічні Мірчи Луческу мали зіграти в Ужгороді, проте через складну епідемічну ситуацію з коронавірусом на Закарпатті матч за згодою сторін перенесли до Києва.

 

У рідних стінах «біло-сині» без особливих проблем переграли представника аутсайдерської групи — 3:0, хоча й знову відчули на собі тонкощі роботи системи ВАР, через яку в першому таймі головний арбітр поєдинку не зарахував динамівський гол.


Проблеми зі взяттям воріт суперника в минулих двох турах були й у ковалівського «Колосу», щоправда, мають вони дещо інше (не суддівське) коріння.

 

У поєдинках проти «Руху» та «Інгульця» підопічні Руслана Костишина не змогли реалізувати два пенальті, після чого тренеру одразу пригадали історію з відрахуванням з команди Євгена Селезньова, котрий у першому колі з позначки забив п’ять голів. Однак очільник ковалівців непохитний: «Тема Селезньова закрита, навіть якщо «Колос» десять пенальті не заб’є».

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 17-й тур. «Маріуполь» — «Ворскла» — 0:1 (Кулач, 35 (пен.); вилучення: Биков, 34; Танковський, 79 (обидва — «М»)), «Олімпік» — «Шахтар» — 0:1 (Додо, 24; вилучення: Бабенко, 83 («О»)), «Динамо» — «Минай» — 3:0 (Сидорчук, 52; Де Пена, 56; Родрігес, 90+1 (пен.); нереалізоване пенальті: Бесєдін, 89 («Д»); вилучення: Малепе, 54 («М»)), «Зоря» — «Львів» — 4:0 (Гладкий, 9, 16; Сайядманеш, 13, 39), «Інгулець» — «Колос» — 0:0 (нереалізоване пенальті: Оріховський, 87 («К»)), «Рух» — «Десна» — 0:4 (Чепурненко, 21; Картушов, 43; Будківський, 63 (пен.); Гуцуляк, 65), «Дніпро-1» — «Олександрія» — 0:0.
* * *
Поєдинки 18-го туру (13 березня): «Львів» — «Рух», «Минай» — «Інгулець», «Ворскла» — «Дніпро-1», «Маріуполь» — «Колос», «Шахтар» — «Десна», «Зоря» — «Динамо», «Олександрія» — «Олімпік».