У Харкові близько 200 робітників «Електроважмашу» перекрили проспект через зарплатні борги

03.03.2021

Близько двохсот робітників «Електроважмашу» вишикувалися поперек Московського проспекту, вимагаючи, аби до них вийшов керівник підприємства.

 

І хоча організатори акції повідомили про неї заздалегідь, отримавши дозвіл у мерії, заводська адміністрація від діалогу з людьми відмовилася.

 

Таким чином, доля тримісячного боргу iз зарплати й надалі залишається невідомою.


Проблеми в «Електроважмашу» почалися ще на початку минулого року. У Харківській облдержадміністрації головною причиною фінансових негараздів заводу вважають непрофесійне управління підприємством з боку власника — Фонду держмайна.


«Цей орган на сьогодні має всі повноваження і зобов’язаний якнайшвидше вирішити питання завантаження цехів роботою й остаточно погасити борг iз зарплати, — прокоментував ситуацію виданню Kharkiv Today начальник управління розвитку промисловості ХОДА Володимир Міщенко.

 

— Враховуючи той факт, що «Електроважмаш» — стратегічне для економіки та оборони підприємство, обласна держадміністрація залишає за собою право звернутися з цього приводу до Кабміну, РНБО і безпосередньо до президента».


Виконуючий обов’язки директора підприємства Віктор Бусько пояснив проблему з боргом відсутністю обігових коштів. Мовляв, увесь рік завод розплачувався з банками за кредитами.

 

І оскільки виробничі партнери, яким була раніше відвантажена продукція, не змогли вчасно перерахувати кошти, то адміністрація пожертвувала не виробничим процесом, а «зарплатним» фондом.

 

Утiм недавно керівництву вдалося реструктуризувати один iз кредитних займів, тому гроші потроху почнуть виплачувати і робітникам.
До речі, такі ж проблеми наразі переживають не лише на «Електроважмаші».

 

Як свідчить статистика, сьогодні великі підприємства області заборгували співробітникам загалом майже 500 мільйонів гривень. Гірша ситуація у всеукраїнському рейтингу лише на Донеччині.

 

Лідером серед харківських заводів-боржників i надалі залишається авіаційне підприємство, що, попри гучні обіцянки столичних високопосадовців, і досі не працює.

 

Заробітну плату минулого року перестали виплачувати вчасно і на заводі імені Малишева, який офіційно вважається таким, що продовжує працювати на оборонний комплекс.


Тримаються робітники своїх проблемних підприємств — не від хорошого життя. Багатьом із них вже далеко за сорок років і більше, а в такому віці знайти роботу сьогодні надзвичайно складно. Єдине про що вони мріють, — допрацювати до пенсії і вийти на заслужений відпочинок.