Край, який надихав своєю кухнею класиків: топ смачних рецептів із Полтавщини
Кожен регіон України має свої особливості, традиції, кулінарні спеціалітети, свої візерунки для вишиванок та кольори. >>
Солодкий «Геркулес».
Однією з найцінніших круп для нашого здоров’я є вівсяна.
При цьому в багатьох людей така каша викликає скоріше нудьгу, ніж захоплення.
Але вся справа — в її приготуванні та у виборі правильних зерен.
Пропонуємо вам спробувати нові рецепти приготування вівсяної каші й змінити своє ставлення до неї.
У вівсянці міститься багато корисних мікроелементів, вітамінів i кислот. Вона чудово підходить для поживного сніданку, після якого ваш організм наповниться енергією та здоров’ям.
Лікарі-дієтологи особливо цінять цю крупу через великий вміст клітковини, яка допомагає підтримувати функцію травної системи, а отже, підвищує імунітет. Окрім цього, у вівсянці міститься такий корисний компонент, як бета-глюкан, який сприяє зменшенню рівня цукру в крові та рівня холестерину.
Лікарі часто радять вживати вівсянку при пониженій кислотності шлунка, коліті, нетравленні, закрепах, отруєнні, порушеннях функції печінки.
Однак уся користь цієї крупи залежить від якості зерен. У супермаркетах представлено великий вибір вівсянки швидкого приготування, але від такої каші користі мало. Більше того, часто в такій вівсянці містяться додаткові компоненти — ароматизатори та підсилювачі смаку, які можуть iще й нашкодити організму.
Варто знати, що є два види вівсянки: крупа, яку виробляють з нешліфованих зерен вівса, і пластівці — відшліфований і сплющений овес. У крупі зберігається вся користь, але варити її потрібно 40-60 хв. Тому в магазинах представлено варіант у вигляді пластівців, які теж бувають різними — в залежності від ступеня обробки вівса. Краще обирати «Геркулес» — це вид щільних вівсяних пластівців, у яких збережені корисні властивості. Варити її слід 8-10 хв, час приготування зазвичай вказується на упаковці.
Однак навіть такий корисний продукт має свої мінуси. У вівсяній каші міститься глютен, тому людям із целіакією (непереносимість глютену) краще втриматися від споживання цієї страви.
Якщо ви відчуваєте дискомфортні відчуття після споживання каші, варто проконсультуватися з лікарем.
А як смачно й різноманітно приготувати вівсяні пластівці, ми зараз розберемося.
Чудовий варіант для тих, хто не любить довго готувати або постійно поспішає вранці. Таку страву потрібно приготувати звечора, а зранку лише дістати з холодильника.
Візьміть банку/чашку і насипте вівсяних пластівців, додайте до них улюблені сухофрукти (родзинки, курагу, чорнослив), горіхи, фрукти, для смаку меду або цукру і залийте кисло-молочним продуктом (ряжанка, кефір, йогурт). Залиште кашу на ніч у холодильнику, а вранці вже смакуйте корисним і швидким сніданком.
Візьміть 5 столових ложок вівсяних пластівців і подрібніть їх блендером. У посудині змішайте 0,5 стакана молока і яйце, додайте подрібнені пластівці. Дайте суміші постояти 15 хв.
Розігрійте пательню та змастіть її невеликою кількістю рослинної олії або вершковим маслом. Викладайте ложкою вівсяну суміш, формуючи невеликі млинці.
Обсмажте з двох бокiв на невеликому вогні. Такі млинці смачно подавати з ягідним соусом (перемелена полуниця, чорниця, смородина), варенням, медом, сметаною. Обирайте на свій смак.
Подрібніть 50 г вівсяних пластівців. Стиглий банан помніть виделкою і змішайте з вівсянкою. Для смаку додайте цукор або мед, родзинки, горіхи, шматочки чорного шоколаду. На деко постеліть пекарський пергамент і викладіть сформоване печиво. Випікати потрібно 10-15 хвилин при температурі 180 градусів. Корисний дієтичний десерт до чаю готовий.
Цей метод приготування підходить тим, хто не любить варену вівсяну кашу через її в’язку структуру, а також тим, кому не підходять солодкі варіанти приготування.
Подрібніть цибулю, моркву та печериці. Обсмажте їх 5 хв на невеликому вогні з додаванням рослинної олії. Додайте 200 г вівсяних пластівців.
Обсмажте цю суміш декілька хвилин, періодично помішуючи її. Посоліть і поперчіть. Залийте кашу водою в такій кількості, щоб рідина ледь покрила суміш.
Залиште під кришкою на невеликому вогні на 15-20 хв. Для додаткового смаку, після приготування, подрібніть твердий сир і перемішайте з кашею. На тарілці прикрасьте зеленню.
Ця каша з цільних зерен — найкорисніша, але й поморочитися з нею доведеться трохи довше. Овес перебираємо, ретельно промиваємо. Заливаємо окропом (води 1:3), залишаємо на ніч настоюватися.
Варимо в каструлі з товстими стінками, щойно закипить — збавляємо вогонь до мінімуму. Доводити до кипіння не варто, бо збіжить.
Через це не варто накривати й кришкою. Практично без кипіння каша вмліває хвилин за 40-50 (в ідеалі — це найліпше робити в духовці). Періодично помішуємо і знімаємо зі стінок кисіль.
Під кінець — трохи присолюємо, можна додати сухофрукти, закриваємо кришкою і закутуємо в рушники. Коли каша вистигне до прийнятної температури, дегустуємо. Така каша чудово смакує навіть без масла.
Смачного!
Каріна ЦИМБАЛЮК
Кожен регіон України має свої особливості, традиції, кулінарні спеціалітети, свої візерунки для вишиванок та кольори. >>
«Ходить гарбуз по городу, питається свого роду...» — цей вірш знайомий кожному українцю змалечку, більшість вважає його народним, інші приписують його авторство Олені Пчілці — матері нашої славної Лесі Українки, а насправді його написав царський генерал Володимир Александров. >>
Нещодавнє велелюдне святкування єврейського Нового року Рош га-Шана в Умані нагадало всім нам, що Україна — багатонаціональна країна, >>
Пряну сливу я готую давно — її рецепт мені розказала одна їмость ще у 80-х, коли з консервації у магазинах були лише зелені помідори, огірки-калоші (за розміром і смаком) та кабачки кружальцями. >>
Торгові мережі сьогодні можуть задовольнити будь-який вибагливий смак, але не кожен гаманець, адже ціни стрибають наввипередки. >>
Словосполучення «галицькі пляцки» стало вже мемом, брендом, міфом, а взагалі-то просто надзвичайно смачним, вигадливим, креативним, красивим десертом, яким залюбки ласують і вдома, і в гостині, і в кав’ярнях, і в мережевих крамничках. >>