Однією з найцінніших круп для нашого здоров’я є вівсяна.
При цьому в багатьох людей така каша викликає скоріше нудьгу, ніж захоплення.
Але вся справа — в її приготуванні та у виборі правильних зерен.
Пропонуємо вам спробувати нові рецепти приготування вівсяної каші й змінити своє ставлення до неї.
Яку крупу обрати?
У вівсянці міститься багато корисних мікроелементів, вітамінів i кислот. Вона чудово підходить для поживного сніданку, після якого ваш організм наповниться енергією та здоров’ям.
Лікарі-дієтологи особливо цінять цю крупу через великий вміст клітковини, яка допомагає підтримувати функцію травної системи, а отже, підвищує імунітет. Окрім цього, у вівсянці міститься такий корисний компонент, як бета-глюкан, який сприяє зменшенню рівня цукру в крові та рівня холестерину.
Лікарі часто радять вживати вівсянку при пониженій кислотності шлунка, коліті, нетравленні, закрепах, отруєнні, порушеннях функції печінки.
Однак уся користь цієї крупи залежить від якості зерен. У супермаркетах представлено великий вибір вівсянки швидкого приготування, але від такої каші користі мало. Більше того, часто в такій вівсянці містяться додаткові компоненти — ароматизатори та підсилювачі смаку, які можуть iще й нашкодити організму.
Варто знати, що є два види вівсянки: крупа, яку виробляють з нешліфованих зерен вівса, і пластівці — відшліфований і сплющений овес. У крупі зберігається вся користь, але варити її потрібно 40-60 хв. Тому в магазинах представлено варіант у вигляді пластівців, які теж бувають різними — в залежності від ступеня обробки вівса. Краще обирати «Геркулес» — це вид щільних вівсяних пластівців, у яких збережені корисні властивості. Варити її слід 8-10 хв, час приготування зазвичай вказується на упаковці.
Однак навіть такий корисний продукт має свої мінуси. У вівсяній каші міститься глютен, тому людям із целіакією (непереносимість глютену) краще втриматися від споживання цієї страви.
Якщо ви відчуваєте дискомфортні відчуття після споживання каші, варто проконсультуватися з лікарем.
А як смачно й різноманітно приготувати вівсяні пластівці, ми зараз розберемося.
Лінива вівсянка
Чудовий варіант для тих, хто не любить довго готувати або постійно поспішає вранці. Таку страву потрібно приготувати звечора, а зранку лише дістати з холодильника.
Візьміть банку/чашку і насипте вівсяних пластівців, додайте до них улюблені сухофрукти (родзинки, курагу, чорнослив), горіхи, фрукти, для смаку меду або цукру і залийте кисло-молочним продуктом (ряжанка, кефір, йогурт). Залиште кашу на ніч у холодильнику, а вранці вже смакуйте корисним і швидким сніданком.
Вівсяні млинці
Візьміть 5 столових ложок вівсяних пластівців і подрібніть їх блендером. У посудині змішайте 0,5 стакана молока і яйце, додайте подрібнені пластівці. Дайте суміші постояти 15 хв.
Розігрійте пательню та змастіть її невеликою кількістю рослинної олії або вершковим маслом. Викладайте ложкою вівсяну суміш, формуючи невеликі млинці.
Обсмажте з двох бокiв на невеликому вогні. Такі млинці смачно подавати з ягідним соусом (перемелена полуниця, чорниця, смородина), варенням, медом, сметаною. Обирайте на свій смак.
Вівсяне печиво
Подрібніть 50 г вівсяних пластівців. Стиглий банан помніть виделкою і змішайте з вівсянкою. Для смаку додайте цукор або мед, родзинки, горіхи, шматочки чорного шоколаду. На деко постеліть пекарський пергамент і викладіть сформоване печиво. Випікати потрібно 10-15 хвилин при температурі 180 градусів. Корисний дієтичний десерт до чаю готовий.
Вівсянка з овочами та грибами
Цей метод приготування підходить тим, хто не любить варену вівсяну кашу через її в’язку структуру, а також тим, кому не підходять солодкі варіанти приготування.
Подрібніть цибулю, моркву та печериці. Обсмажте їх 5 хв на невеликому вогні з додаванням рослинної олії. Додайте 200 г вівсяних пластівців.
Обсмажте цю суміш декілька хвилин, періодично помішуючи її. Посоліть і поперчіть. Залийте кашу водою в такій кількості, щоб рідина ледь покрила суміш.
Залиште під кришкою на невеликому вогні на 15-20 хв. Для додаткового смаку, після приготування, подрібніть твердий сир і перемішайте з кашею. На тарілці прикрасьте зеленню.
Каша з цільного вівса
Ця каша з цільних зерен — найкорисніша, але й поморочитися з нею доведеться трохи довше. Овес перебираємо, ретельно промиваємо. Заливаємо окропом (води 1:3), залишаємо на ніч настоюватися.
Варимо в каструлі з товстими стінками, щойно закипить — збавляємо вогонь до мінімуму. Доводити до кипіння не варто, бо збіжить.
Через це не варто накривати й кришкою. Практично без кипіння каша вмліває хвилин за 40-50 (в ідеалі — це найліпше робити в духовці). Періодично помішуємо і знімаємо зі стінок кисіль.
Під кінець — трохи присолюємо, можна додати сухофрукти, закриваємо кришкою і закутуємо в рушники. Коли каша вистигне до прийнятної температури, дегустуємо. Така каша чудово смакує навіть без масла.
Смачного!
Каріна ЦИМБАЛЮК