На Льодовій арені в Києві визначили найкращих фігуристів країни

02.03.2021
На Льодовій арені в Києві визначили найкращих фігуристів країни

У танцях на льоду Олександра Назарова та Максим Нікітін уже тривалий час домінують на внутрішній арені. (Фото з сайта ufsf.com.ua.)

Зазвичай, наприкінці кожного року федерація фігурного катання України організовувала національний чемпіонат, аби за його підсумками сформувати делегацію на майбутні міжнародні турніри найвищого рівня.


Однак у нинішньому сезоні через коронавірус старт чемпіонату України довелося відкласти і провести його напередодні березневого чемпіонату світу, котрий незабаром відбудеться у Стокгольмі.


При цьому невщухаюча коронавірусна пандемія не дозволила відбутися чемпіонату Європи, котрий скасували вперше з часів Другої світової війни. Тож для лідерів вітчизняного фігурного катання ЧУ-2021 став, по суті, першим серйозним у новому році стартом.


Уже традиційно найбільш запекла боротьба за національні медалі точилася в одиночному катанні. Приміром, за медалі в жіночому катанні змагалися одразу 17 фігуристок, дев’ять хлопців заявилися в чоловічу програму.

 

Натомість у парних дисциплінах сумарно зібралося лише п’ять дуетів. У парному катанні один одному опонували лише два тандеми, тож у цьому виді змагань навіть не доводилося говорити про повноцінний розіграш медалей.


Хай там як, а чемпіонський титул у цій мінідуелі виборола перспективна київська пара — Віолетта Сєрова/Іван Хобота. Після срібних фінішів на двох попередніх чемпіонатах, у протистоянні з дуетом із Дніпра — Софія Голіченко/Артем Даренський — вихованці наставника Філіпа Залевського вперше здобули звання найкращого спортивного дуету країни.


Щоправда, на чемпіонат світу, як належить національним чемпіонам, Сєрова та Хобота поїхати не зможуть через надто юний вік партнерки, котрій нещодавно виповнилося лише 14 років. Тож на «мундіалі» у Стокгольмі (22—28 березня) Україну в парному катанні представлять віцечемпіони нашої країни — Голіченко/Даренський.


Водночас у двох інших дисциплінах на планетарному форумі в Швеції українське фігурне катання представлятимуть саме вітчизняні чемпіони.


Найбільш досвідченими учасниками ЧС-2021 від України стануть Олександра Назарова та Максим Нікітін, які вп’яте поспіль виграли національні змагання у танцях на льоду. Своїх конкурентів — Марію Голубцову/Кирила Бєлоброва — досвідчені фігуристи, вихованці Олександри Чурилової в підсумку випередили майже на 30 балів.

 

«Ми виступаємо з програмами попереднього сезону, і вони вже добре відпрацьовані. Але водночас у нас йде інтенсивна робота над новим довільним танцем, який, з огляду на негативні події нинішнього сезону, ми вирішили поставити раніше, ніж зазвичай», — так прокоментував упевнений виступ пари переможців Максим Нікітін.


Чемпіонка України 2021 року 15-річна Анастасія Шаботова не могла похвалитися ідеальним прокатом, утім навіть у таких умовах вона фінішувала з комфортною перевагою над найближчою конкуренткою — Таїсією Спесивцевою. Щоправда, на «мундіаль» поїде більш досвідчена Анастасія Архіпова.


Не обійшовся без падінь і виступ найсильнішого українського фігуриста Івана Шмуратка, проте можливості його опонентів виявилися ще скромнішими. Водночас  у майбутньому від віцечемпіона країни — Кирила Лішенка — можна очікувати більшого, адже 2021 рік він розпочав з перемоги на юніорському чемпіонаті України.


Помилки на складних стрибках не завадили Івану Шмуратку стати триразовим чемпіоном країни.