На Харківщині через бюрократію малюки на два місяці залишилися без повноцінного харчування

26.02.2021

Заступниця директора одного з дитячих садків Краснограда Людмила Образцова розповіла у програмі «Вікна» досить неприємну історію.

 

Виявляється, дошкільні заклади цього міста через проблеми з тендерами перестали отримувати свіжі продукти.

 

У результаті дітвору годували лише кашею та картоплею з тушкованими овочами, урізноманітнюючи скупий раціон один раз на тиждень печінкою або шматочком риби. Хліб дитсадки пекли самі, бо на його купівлю не було грошей.

 

«Молочних продуктів та яєць ми не бачили з початку року, — уточнила пані Людмила. — За 15 років роботи я з таким зіткнулася вперше».


 Аби врятувати ситуацію, не порушивши закон, депутати міськради днями проголосували за виділення так званих «допорогових» у розмірі 400 тисяч гривень.

 

Дитсадкам швидко підвезли продукти, але про повноцінний раціон говорити поки що рано, оскільки пошук постачальників на весь асортимент триває далі. Розкриття пропозицій решти претендентів заплановано на перший тиждень березня.  


Як повідомила очільниця міста Світлана Кривенко, проблема з харчуванням виникла через правову колізію.

 

Після місцевої децентралізації у грудні минулого року змінився засновник учбових закладів громади. Паралельно був ліквідований відділ Красноградської районної адміністрації, що раніше проводив тендери.

 

Цю функцію перебрала на себе міська виконавча влада. Але оскільки аналогічний відділ у цій структурі ще не пройшов процедуру державної реєстрації, провести торги було нікому.

 

«Ми очікували таку ситуацію, — повідомила пані Світлана, — тому намагалися її попередити. Тобто закупили продукти з урахуванням відсутності поставок у січні-лютому. На це виділили 900 тисяч гривень. Утім купили лише те, що може зберігатися тривалий час».


Аби трохи підсолодити цю гірку пігулку, чиновники вирішили перерахувати батькам гроші, які вони внесли як оплату за повноцінне харчування дітей протягом двох перших проблемних місяців.