Родичі Бетмена: у печерах на Тернопільщині обліковують кажанів

24.02.2021
Родичі Бетмена: у печерах на Тернопільщині обліковують кажанів

Дослідники рукокрилих радіють їх різноманіттю. (Фото зі сторінки Національного природного парку «Дністровський каньйон» у соцмережі «Фейсбук».)

У  Національному природному парку «Дністровський каньйон» на півдні Тернопільщини завершується зимовий облік кажанів.

 

Холодна пора року найсприятливіша для дослідження кількості та якості популяцій цих незвичайних тваринок, занесених до Червоної книги.

 

Тож від грудня наукові працівники разом iз волонтерами­спелеологами провели з цією метою велику роботу. Передусім  — у широковідомих придністровських печерах, які включені до Списку ключових підземних місцезнаходжень рукокрилих міжнародною організацією Eurobats, що координує дослідження і моніторинг популяцій рукокрилих у Європі.

 

За цьогорічними висновками місцевих дослідників, одним iз найбільш поширених під землею видів рукокрилих виявився підковик малий, названий так через специфічні шкірні складки навколо його ніздрів, схожих формою на підкову.

 

У найвідомішій туристам печері Кришталева, приміром, їх виявили понад тисячу особин. Також живуть у печерах південної Тернопільщини нічниці велика і водяна, вухань бурий та широковух.

 

Кожний з цих видів цікавий по­своєму, а усіх разом їх ще називають троглофілами — тобто такими, що надають перевагу проживанню у підземеллях. Усього на території області проживає 23 види летючих мишей, які охороняються  відповідно до Угоди про збереження кажанів у Європі. І кожний другий вид лиликів, що мешкають в Україні, занесений до національної Червоної книги.