Він рятував від COVID-19 і сам став його жертвою: лікар Іван Венжинович посмертно отримав особливу нагороду

23.02.2021

В Українському католицькому університеті ввосьме відбулася церемонія вручення особливої нагороди за моральне, духовне та етичне лідерство «Світло справедливості» (цьогоріч, як повідомляє сайт закладу, лауреатів обирали з-поміж представників медичної сфери).

 

І вперше з часу заснування нагороди її було вручено посмертно — 51-річному сімейному лікарю Іванові Венжиновичу з Почаєва на Тернопільщині.

 

Будучи терапевтом та інфекціоністом у бригаді швидкої допомоги, він самовіддано рятував людей від COVID-19 і від цієї ж хвороби помер у вересні минулого року. Його обличчя стало відомим усій Україні завдяки фотографії агентства Associated Press, розміщеній на білбордах iз написом «Дякуємо за життя» в рамках національної кампанії від дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).


Нагороду — кришталеву статуетку та грошову премію — на урочистій церемонії прийняла дружина Івана Венжиновича Ірина, яка працює завідувачкою лабораторії ІФА-тестів на COVID-19 Почаївської міської лікарні.

 

А другою лауреаткою «Світла справедливості» стала Ольга Мартиненко — завідувачка інфекційного відділення Центральної міської лікарні Рубіжного, що на Луганщині.

 

Перші два місяці її відділення було єдиним, яке приймало хворих на COVID-19 з усієї Луганської області. Попри всі труднощі й виснажливу роботу, ніхто з персоналу інфекційного відділення не звільнився.


Лікар, який віддав своє життя в боротьбі за життя інших.
Фото агентства Associated Press.

«Ми знову маємо нагоду радіти світлу справедливості. У цей непростий час бачимо стільки добрих прикладів героїчної, схованої постави. Такі лікарі, як Іван Венжинович і Ольга Мартиненко, тихою працею врятували тисячі життів. Про них не пишуть у газетах і не згадують на широкий загал. Тому своєю відзнакою Капітула хоче підкреслити, що справедливість проявляється всюди, де ти є і дієш», — сказав у своєму виступі співзасновник нагороди, владика Борис Ґудзяк.