Євросоюз придбає ще 300 мільйонів доз вакцини Moderna

19.02.2021

Щоб була у кожній хаті

Європейський Союз вирішив замовити ще 300 мільйонів доз вакцини від коронавірусу, розробленої американською компанією Moderna.

 

Про другу угоду з цим виробником повідомила в середу, 17 лютого, голова Європейської Комісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн. Ця партія стане доповненням до 300 млн доз, замовлених Євросоюзом раніше.


Нагадаємо, вакцина від коронавірусу компанії Moderna, як і вакцина Pfizer/BioNTech , яка була схвалена в ЄС першою, заснована на новітній РНК-технології.

 

За інформацією, наданою натепер виробниками — компаніями Biontech, Pfizer і Moderna — ці вакцини також допомагають проти нових виявлених на цей час варіантів коронавірусу, зазначає «Німецька хвиля». Загалом Pfizer має поставити щонайменше 500 мільйонів доз, а Moderna — 360 мільйонів до кінця 2021 року.

 

Усього Євросоюз замовив у цих двох компаній два мільярди доз вакцин. Цього достатньо для вакцинації всього населення ЄС у першому півріччі 2021 року, а також для повторної вакцинації всього населення у разі виникнення потреби, восени 2021 року та взимку 2022 року.


У вівторок Європейська агенція з лікарських засобів (ЕМА) повідомила, що компанія Johnson & Johnson подала заявку на отримання дозволу на використання своєї вакцини проти COVID-19 у ЄС. Регулятор заявив, що повинен оголосити про своє рішення в середині березня.


У США, де вже введено понад 55 мільйонів доз, президент Джо Байден заявив у вівторок під час заходу в столичній мерії, що країна мала отримати загалом 600 мільйонів доз до кінця липня, яких достатньо для вакцинації кожного жителя.

Новий план протидії пандемії

Цього ж дня Урсула фон дер Ляєн представила план протидії новим мутованим варіантам коронавірусу. Цей план містить три головні пункти: виявлення нових варіантів коронавірусу, швидка розробка й схвалення вакцини проти патогенів, а також розширення потужностей із виробництва цих препаратів.


Євросоюз також запускає програму з виявлення та вивчення нових варіантів коронавірусу під назвою HERA incubator. Вона допоможе країнам-членам ЄС об’єднаними зусиллями розробляти вакцини проти штамів, які з’являться в майбутньому. У ній братимуть участь, за словами фон дер Ляйен, «вчені, промисловість, влада, що дозволяє мобілізувати ресурси для прийняття цього виклику».


На питання, чому ЄС не збирається використовувати вакцину «Супутник V», глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала, що російські розробники не подавали заявку на її схвалення Європейською агенцією з лікарських засобів.

 

Фон дер Ляйен висловила здивування тим, що Москва продає свої дози по всьому світу, в той час як її власна програма вакцинації загальмувала.


Водночас Європейська комісія зафіксувала випадки шахрайства з вакцинами проти коронавірусу нового типу на тлі затримок поставок від офіційних виробників.
Фон дер Ляйен застерегла країни Євросоюзу від закупівель вакцини через неофіційні канали.

 

«Немає ніякої гарантії, що у флаконах буде справжня вакцина. Це дуже ризиковано. Немає також ніякої гарантії дотримання правил транспортування», — заявила глава Єврокомісії.

 

За її словами, спроби шахрайства у сфері вакцини частішають, влада ЄС бореться проти цього. Довіряти варто лише тим вакцинам, які завозять до країн ЄС уповноважені державні закупівельні органи. Як тут не згадати Україну, влада якої довірила закупівлю та доставку вакцин сумнівним фірмам-прокладкам...