Хто останній: Україна все ще не отримала вакцини від коронавірусу

17.02.2021
Хто останній: Україна все ще не отримала вакцини від коронавірусу

Поки у світі триває щеплення від коронавірусу, Україна все ще не отримала вакцини та вже розслідує завищену ціну під час закупівлі препаратів.

Чому затримується вакцина?

Україна — остання серед європейських країн, де ще не розпочалася вакцинація. Адже ще в понеділок у країну мали надійти перші поставки вакцини. Та згодом головний санітарний лікар Віктор Ляшко виправив обіцяну дату і назвав «орієнтовно 15 лютого або пізніше». За його словами, завадити старту вакцинації можуть лише форс-мажорні обставини. Про те, що вакцинація «трішечки затримується», каже і міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

 

За його словами, українська сторона виконала «абсолютно всі формальності: заплатила кошти, має укладений контракт, і зараз просто триває процес відвантаження». Також Степанов наголосив, що в Україні все логістично «повністю готово», щоб розпочати вакцинацію.

 

Підтвердив цю інформацію журналістам і народний депутат Данило Гетманцев. За його словами, вакцинація розпочнеться до кінця поточного тижня, наразі цьому заважають певні технічні питання. Однак — які саме — не конкретизував.

Чим і коли будуть вакцинувати?

Першою до України має надійти вакцина від компанії «Астразенека». Поставка вакцини «Файзер» затримується на невизначений термін. Згідно з планом вакцинації українців від коронавірусу, оприлюдненим на сайті уряду, у лютому-квітні цього року першими отримають щеплення медики стаціонарів для хворих на COVID-19 та учасники операції Об’єднаних сил.

 

У квітні-травні мають бути імунізовані працівники первинної медичної допомоги та люди старші за 80 років, а потім вже всі інші медпрацівники. У червні-липні планують прищепити громадян віком 70-79 років. У липні-серпні — працівників структур держбезпеки. Громадян віком 65-69 років почнуть вакцинувати у серпні, за ними — працівників сфери освіти. Вже у жовтні щепити мають громадян віком 60-64 років. На листопад-грудень також передбачено вакцинацію громадян «інших категорій».

 

Як прогнозують у владних колах, уже з березня в Україні можна буде стати в чергу на вакцинацію від коронавірусу, але потрібно бути готовим до того, що ця черга буде поділена на кілька етапів. Про це заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Окрім того, за його словами, зараз триває робота над тим, щоб у додатку «Дія» відображався статус провакцинованих українців і вони могли з цією довідкою в цифровому форматі виїхати за кордон.

І куди ж без корупції?

Національне антикорупційне бюро 3 лютого почало розслідувати можливі зловживання під час закупівлі китайської вакцини від коронавірусу компанії Sinovac Biotech за допомогою фірми-посередника. Слідство розпочали за заявою Ради громадського контролю НАБУ, яка зазначила, що ціна в 17,85 долара за дозу — невиправдано висока. Адже іншим країнам ця вакцина коштувала 3 долари за дозу, тоді як Україна вирішила закупити майже за 18 умовних одиниць.

 

Наприкінці 2020 року МОЗ уклало перший контракт на поставку вакцини CoronaVac китайської компанії Sinovac Biotech. Її постачальником стала компанія «Лекхім», яка планує у 2022 році розпочати виробництво препапарату CoronaVac. І поки НАБУ розслідує, чому закупівлі відбулися за завищеною ціною, у МОЗ заявили, що порушена антикорупційним відомством справа буцімто підриває довіру виробників до нашої країни.

 

«Україна втрачає довіру виробників вакцин. Ідеться про спробу зриву кампанії зі щеплення в Україні. А це, у свою чергу, відкриває шлях для однієї вакцини, яку нам так наполегливо пропонують», — сказав Степанов. Він зазначив, що НАБУ вже надіслало запит до МОЗ із проханням надати інформацію про всі перемовини з виробниками вакцин. Степанов доручив підготувати відповідь протягом доби.

Мутації вирують

І поки в Україні тільки чекають на поставку вакцин, у світі вже вирішують, як боротися з мутаціями ковіду. Дослідники з університету Единбурга виявили ще один різновид коронавірусу у Великобританії. Він уже встиг поширитися в цілому по 10 країнах. Про це повідомляє газета Guardian.

 

Цей тип небезпечного вірусу отримав назву B1525, повідомили шотландські вчені. Також згаданий штам виявили в Данії, Нігерії, США, Гані, Франції, Австралії, Канаді та Іспанії. Тому у ВООЗ радять робити щеплення тим, хто вже перехворів на ковід-19. Кажуть, імунна відповідь може бути недостатньою. Водночас експерти не можуть сказати, як довго діятиме такий імунітет. Однак ВООЗ поки що не рекомендує робити щеплення від коронавірусу неповнолітнім.

 

«Ми знаємо, що у більшості людей, які перехворіли на COVID-19, виробляється імунна відповідь. Але вона слабша, якщо хвороба проходила у легкій формі або без симптомів. Позитивним моментом є те, що імунна система розпізнає аналогічний антиген і протеїн. Тому навіть якщо ви раніше інфікувалися і зараз зробили щеплення, то вакцина діятиме як підсилювач імунної відповіді. Отже, імунітет буде сильнішим і триватиме значно довше», — заявила наукова співробітниця ВООЗ Сум’я Сваміната.