Дім художника: у Каневі створять музей народного митця Івана Марчука

16.02.2021
Дім художника: у Каневі створять музей народного митця Івана Марчука

Всесвітньо відомий майстер i його роботи. (Фото надане Канівською міською радою.)

Музей народного художника, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Івана Марчука вирішила відкрити міська влада у Каневі.

 

Таку новину озвучив нещодавно міський голова Канева Ігор Ренькас.


Як повідомляють у Канівській міській раді, з приміщенням майбутнього музею визначилися. Його планують розмістити у колишньому районному будинку культури, який із запроважденням адміністративної реформи та ліквідацією Канівського району переходить до комунальної власності міста.


За словами міського голови Ігоря Ренькаса, хоча в центрі Канева вже є міський будинок культури, але після завершення довготривалого будівництва Шевченківського культурного центру ще одна будівля, зокрема будинок культури, місту не потрібна.


«Приміщення це цікаве. До того ж розташоване воно в історичній частині нашого міста, поруч з Успенським собором, датованим ХІІ століттям, меморіальним парком, музеєм народного декоративного мистецтва. Тож у нас виникла ідея відкрити тут iще один музей і присвятити його творчості народного художника Івана Марчука», — зазначає Ігор Ренькас.


У міській раді кажуть, що Іван Марчук iз 2018 року є почесним громадянином Канева і неподалік Тарасової гори має власне помешкання та проводить багато часу в місті. Як зізнався сам художник, Канів для нього є джерелом натхнення для творчості. Серед його робіт можна знайти й ті, які він присвятив Каневу, на яких, зокрема, зображено й знайомі для містян старовинні вулички.


«Творчістю Івана Марчука захоплюється, без перебільшення, весь світ, але в Україні досі не відкрито жодного музею Івана Степановича», — наголошує міський голова Канева Ігор Ренькас.  І додає, що для канівчан буде честю виправити цю помилку і стати першим містом, де відкриють такий музей.


«Свою ідею ми вже озвучили представникам самого художника й отримали схвальні відгуки. Також звернулися до міністра культури й інформаційної політики України Олександра Ткаченка», — зазначає Ігор Ренькас.


Він говорить, що наразі будівля колишнього районного будинку культури поки не пристосована для розташування в ній музею. Але проведення ремонту дасть змогу не тільки відкрити перший в Україні музей Івана Марчука, а й у подальшому організовувати тут проведення творчих вечорів, фестивалів та інших культурних заходів, що зацікавить і українське суспільство, й іноземних поціновувачів мистецтва.