Депутати Європарламенту хочуть відправити Борреля у відставку через ганьбу у Москві

10.02.2021
Депутати Європарламенту хочуть відправити Борреля у відставку через ганьбу у Москві

Ріхо Террас, у минулому — міністр оборони Естонії.

Депутат Європарламенту від Естонії Ріхо Террас, колишній керівник армії своєї країни, а тепер член найбільшої фракції ЄП «Народна партія», повідомив у понеділок, що він та ще 60 депутатів Європарламенту різних політичних груп скерували лист главі Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн, в якому закликали відправити у відставку главу дипломатії ЄС Жозепа Борреля.

 

Після ганебно провальної для Борреля пресконференції з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим Террас підготував цей дуже критичний лист на ім’я Урсули фон дер Ляєн з проханням «вжити заходів, якщо пан Боррель не подасть у відставку за власним бажанням». «Сам візит був катастрофою», — пояснив мотиви своїх дій Террас в інтерв’ю «Євроньюс».

 

Деталі цієї поїздки, нагадаємо, «УМ» розповідала в минулому номері.


У тексті йдеться про те, що пан Боррель «неодноразово не захищав інтереси Європейського Союзу» і робив неправдиві заяви щодо санкцій ЄС. Террас також критикує його за підтримку російської вакцини проти COVID-19 «Супутник V», і за нападки на «головного союзника ЄС — США».

 

Водночас Террас обурений діями Борреля через те, що той негайно не перервав візит, коли дізнався, що Росія вислала трьох дипломатів ЄС — з Німеччини, Польщі та Швеції.


«Росія зробила все можливе, щоб принизити найвищого дипломата ЄС», — сказав Террас «Євроньюс». — Я розумію, ви хочете вести діалог. Але якщо один грає в хокей з шайбою, то інший не може займатися фігурним катанням. Це і сталося в Москві.  Міністр закордонних справ Росії возив пана Борреля по льоду, принижував його, напав на наших союзників — США, ображав Європейський Союз. Я очікую, що Боррель усвідомить, наскільки це принизливо, і сам піде у відставку».


Євродепутат вважає, що Жозеп Боррель повинен наслідувати приклад Філа Хогана, колишнього комісара з питань торгівлі, який подав у відставку в серпні після відвідування гольф-вечері в Ірландії, що суперечить обмеженням щодо коронавірусу. Террас вважає, що Хоган вчинив «значно менші злочини», ніж Боррель.


Звісно, звільнення з такої важливої посади — Верховного представника у закордонних справах, який також є віцепрезидентом Єврокомісії, не буде простою. Саме тому пан Террас вимагає від пані фон дер Ляєн звернутися до Європейської Ради з проханням про відставку Борреля.

 

«Я сподіваюся, що наш лист дасть зрозуміти Комісії, що необхідна єдина європейська політика щодо Росії», — додає Террас. — Тепер кожен грає власними картами, і це неприйнятно».

 

У своїй заяві, опублікованій у неділю, він додає: «Одним із перших кроків, безумовно, було б, щоб Німеччина показала приклад і відмовилася від абсолютно злочинного проєкту «Північний потік-2».


Європейські (та й американські) ЗМІ та політики у своїй критиці не залишають сухої нитки на главі дипломатії ЄС панові Боррелю, вживаючи до коментарів про його візит міцні слова про «ганьбу», «блазнювання», «висміювання Європейського Союзу».

 

Американське видання «Вашингтон Екзамінер» висловилося ще дошкульніше: «Чудово вписавшись у сценарій російської гри в дезінформацію, глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель і сам зробив iз себе блазня, і виставив на посміховисько ЄС. Але, незважаючи на хвилю критики, іспанський політик може розраховувати... на повну підтримку глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн».


Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель має «повну підтримку» президента Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн, заявив речник Європейської Комісії Ерік Мамер на пресконференції в Брюсселі в понеділок.

 

Колегія комісарів Єврокомісії займеться нещодавнім візитом Борреля до Москви. А вчора по обіді в Європарламенті мали відбутися дебати щодо ситуації в Росії (включаючи ситуацію з Олексієм Навальним) та візиту представника ЄС до Москви. Пояснення щодо своєї «невдалої» поїздки євродепутатам мав надати особисто Жозеп Боррель.


Та головна інтрига — чи запровадить ЄС нові санкції щодо Росії після візиту свого головного дипломата до Москви. На це представники ЄК відповіли вищезгаданому американському виданню, що «санкції не є метою політики Європейського Союзу».

 

Отакої, навіть сам Боррель, iз ганьбою залишаючи Москву, говорив про «нові санкції», а тепер уже їх не буде. Потрібно, як кажуть, дивитися в корінь. Німкеня Урсула фон дер Ляєн пройшла на посаду президента Єврокомісії як протеже Ангели Меркель. Тепер, коли «матінка» Ангела все більше схиляється в бік Росії, її рухи відтворює і «донька» Урсула.