Тюльпани в снігу: через негоду Європа втрапила у транспортний колапс

09.02.2021
Тюльпани в снігу: через негоду Європа втрапила у транспортний колапс

У Нідерландах — перший снігопад за 10 років.

Потужні снігопади і крижані дощі охопили північ Німеччини. Швидкість вітру сягає 80 км/год.

 

Закрито багато автотрас, у ніч iз суботи на неділю на дорогах сталося понад 220 аварій, при цьому серйозно постраждали 28 осіб. Влада закликає громадян без необхідності не виходити з дому і тим більше не сідати за кермо.

 

У Мюнстері через величезну кількість снігу повністю зупинено громадський транспорт, не можуть проїхати навіть машини рятувальних служб.


«Термін «катастрофа» цілком доречний. Ситуація на дорогах гірша, ніж я будь-коли бачив. Під сніговими наносами — голий лід. Ми навіть не уявляємо, з чого почати і чим це все закінчиться. Машини стають на схилах, на паркінгах, посеред перехресть і не можуть далі рухатися, навіть із зимовою гумою», — розповів «Євроньюс» представник служби аварійної допомоги Загальнонімецького автоклубу Кіліан Нордбак.


За даними німецьких метеорологів, відучора, 8 лютого, снігопади та крижані дощі мають відступити. Але вони залишать «на згадку» сніговий покрив, який подекуди сягатиме 40 сантиметрів, а снігові замети можуть перевищувати один метр. Ожеледь на дорогах зберігатиметься.


У полоні стихії опинилися і сусідні Нідерланди. Залізничне сполучення з Німеччиною повністю заблоковане. Країну завалило снігом настільки, що уряд скасував щотижневу зустріч по коронавірусу й замість цього обговорює екстрені заходи щодо відновлення транспортного сполучення. Це перший снігопад у Нідерландах за понад 10 років.

 

Хоча зазвичай за місяць тут уже починають розцвітати перші тюльпани. Унаслідок негоди місцями призупинено рух громадського транспорту та внутрішнє залізничне сполучення, а регіональний аеропорт Ейндховена через негоду тимчасово припинив обслуговування рейсів і пасажирів.

 

Амстердамський аеропорт Схіпхол попередив мандрівників про можливі затримки, передає інформагенція dpa.


Тим часом у Франції не припиняються повені, що охопили кілька регіонів по всій країні. У Парижі набережні Сени затоплені вже п’ятий день. На південному заході з берегів вийшли Гаронна і Шаранта, при цьому вода не припиняє прибувати: за словами метеорологів, паводок піде на спад лише в середині тижня.


А метеослужба Польщі видала попередження про значне ускладнення погодних умов iз понеділка з морозами у деяких воєводствах до -23 градусів i добовими опадами снігу до 45 сантиметрів.