"Подарунок" із Європи: Україну накрили снігові шторми та 20-градусні морози

09.02.2021
"Подарунок" із Європи: Україну накрили снігові шторми та 20-градусні морози

Снігові шторми з різким похолоданням нижче 12-15 градусів морозу триматимуть у полоні Україну.

Черговий холодний атмосферний фронт прилетів до нашої країни з боку Балканського півострова та накрив практично всі регіони країни потужними снігопадами.


Снігові шторми з різким похолоданням нижче 12-15 градусів морозу триматимуть у полоні Україну найближчими днями.


Погода буде вкрай нестабільна та холодна: спочатку по більшості західних областей (крім Волині та Рівненщини) пронеслися снігопади та хуртовини, а починаючи з понеділка, під удар стихії потрапили всі без винятку області, включно з центральною частиною, північними та південно-східними регіонами України.


— Ми не встигаємо міняти хусточки, якими махаємо навздогін циклонам, що унадилися в Україну, як ведмідь до вуликів, — з гумором прокоментувала ситуацію з цьогорічною зимою в Україні синоптик Наталія Діденко.

 

— Цей капосний циклон уже в понеділок розпочав наш робочий тиждень снігопадами, хуртовинами, на заході та півдні—мокрим снігом, навіть дощем. А змішана фаза опадів обіцяє організувати ожеледь, налипання мокрого снігу та всілякі інші типові зимові «какибяки».

 

У Києві вся неділя передбачається з морозякою та рвучким вітром. Словом, водії та комунальники, готуйтеся: снігопади з’явилися в обнімочку з циклоном. Та й пересічним українцям слід підготуватися й тримати напоготові опалювальні прилади та нерви від цін у платіжках.

 

Можу рекомендувати підкупити у старших жінок у переходах товсті шкарпетки, варити частіше борщ, гарбузовий супчик, пекти пундики та інтенсивно махати спицями, коли будете плести теплішу шапку на морози.

 
За словами синоптиків Укр­гідрометцентру, найхолодніша погода очікується на півночі України, де вночі пануватиме суворий холод до мінус 17-22 градусів морозу.


Хіба що навколо Карпат i на півдні України аж до Дніпра буде тепліше.


Метеорологи обіцяють, що морозна погода в Києві протримається принаймнi два тижні: температура повітря то підійматиметься до 3-5 градусів тепла, то знову падатиме за позначку в 10 градусів морозу.


Отож попереду в нас щонайменше 21 день чергового випробування справжньою морозною зимою, яка міцно тримає позиції в усіх регіонах України й не хоче здаватися без бою.


Зі снігом та хуртовинами зустрінемо Новий рік Білого Бика за місячним календарем і китайським стилем — 12 лютого 2021 року.


Та й у цілому по Україні морози уперемішку з відлигами триватимуть аж до початку березня, на весняне тепло та сонечко слід очікувати не раніше другої декади наступного місяця.


А от на День святого Валентина та православне свято Стрітення зима має реальні шанси дати фору весняному теплу, бо саме в ці дні очікується чергове похолодання по всій території України, коли температура повітря вночі впаде до 12-19 градусів морозу, а вдень ледь підніметься вище 7-9 градусів усе того ж морозу.


Із неба весь цей час періодично сипатиметься сніг, що лише ускладнить загальну ситуацію, адже на тлі тимчасових денних відлиг він перетворюватиметься на сіру кашу під ногами, а от уночі — замерзатиме, створюючи на дорогах небезпечну ожеледь.

ДОПОМОГА

Як тільки температура повітря в усіх регіонах України впала нижче 7 градусів морозу, рятувальники ДСНС стали приймати людей без певного місця проживання в облаштованих пунктах обігріву.


За повідомленням фахівців Держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, у регіонах розгорнули свою діяльність 4 тис. 778 стаціонарних i мобільних пунктів обігріву.

Більшу частину цих тимчасових притулків фінансують органи місцевого самоврядування, а ДСНС змогла забезпечити роботу 14 мобільних пунктів обігріву на базі наметів і транспортних засобів.
Лише за один морозний день, у суботу, 6 лютого 2021 року, до спеціалізованих пунктів обігріву звернулися 443 людини.


Рятувальники відзначили, що в разі звернення органів влади на місцях про ускладнення погодної ситуації у ДСНС є можливість додатково розгорнути пункти обігріву по всіх регіонах України.