Стрибок «десятиліття»: Ярослава Магучих встановила новий рекорд

05.02.2021
Стрибок «десятиліття»: Ярослава Магучих встановила новий рекорд

«Під дахом» у Банській Бистриці Ярослава Магучих iз першої спроби стрибнула на 2,06 м. (Фото з сайта uaf.org.ua.)

У середу організаційний комітет токійської Олімпіади та Міжнародний олімпійський комітет оприлюднили широкий документ, у якому пояснили механізми, розроблені ними задля захисту здоров’я учасників майбутньої Олімпіади.

 

У методичному матеріалі детально розписані кроки для забезпечення сприятливої епідеміологічної ситуації в олімпійській столиці.

 

Ключовими пунктами цієї програми стали питання 14­-денної самоізоляції спортсменів перед відправленням до Токіо, регулярні тестування на коронавірус, моніторинг показників здоров’я та відстеження контактів за допомогою спеціального застосунку у смартфоні.

 

Так само активно готуються до Ігор і самі олімпійці. На початку 2021 року українська стрибунка у висоту Ярослава Магучих на трьох поспіль змаганнях взяла планку на висотах, що сягають двометрової позначки.

 

На «Різдвяних стартах» у Києві та Удіне 19­річна атлетка підкорила 2,02 м та 2,00 м, відповідно. 2,02 м стало повторенням національного рекорду в приміщенні. Але на цьому віцечемпіонка світу 2019 року не зупинилася й на турнірі в словацькій Банській Бистриці злетіла на висоту 2,06 м, до якої в останні дев’ять років ніхто в світі не підіймався.

 

Спочатку Ярослава орієнтувалася на мінімальне оновлення рекорду України, але коли з легкістю взяла 2,03 м, відчула в собі сили для більш серйозного звершення.

 

«Потім думала, на яку висоту ставити планку — 2,05 чи 2,06 м. Але, оскільки 2,05 — це був рекорд змагань, встановлений знаною хорваткою Бланкою Влашич, то хотілося більшого», — розповіла про свою змагальну стратегію в Словаччині Магучих.

 

Однієї спроби вистачило талановитій українці для підкорення 2,06 м, після чого директор змагань запропонував Магучих замахнутися на світовий рекорд.

 

Утім штурм найвищого піку Ярослава зі своєю наставницею відклали на майбутнє, залишивши його як орієнтир iстимул  для подальшого прогресу. До слова, вище за Магучих у приміщенні стрибали лише двоє атлеток — шведка Кайса Берквіст (208 см) та Хайке Хенкель (207 см).

 

Водночас зазначимо, що останнє досягнення Ярослави стало не тільки найкращим національним здобутком на змаганнях «під дахом», а й абсолютним рекордом України (офіційний літній рекорд України належить Інзі Бабаковій, яка в 1995 році стрибнула на 2,05 м).

 

«Велика вдячність моїй наставниціі Тетяні Степановій. Без неї цього результату не було б. У Банську Бистрицю їхала, маючи на меті на 1 см підняти свій особистий рекорд і подолати 203 см. Була думка зупинитися на досягнутому, адже це наше з тренеркою правило, та потім вирішили виконати бодай одну спробу на 2,06... І сталося неймовірне!» — розповіла рекордсменка.

 

Найближчим же часом спортсменка аналізуватиме останні звершення та абстрагується від досягнутого. «Треба забути цей результат і стрибати ще вище», — зазначила Ярослава Магучих.