СБУ викрила мережу телеграм-каналів, якою просували ідеї «русского міра»

03.02.2021

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили масштабну агентурну мережу, яка займалася розвідувально-підривною діяльністю на замовлення 85-го Головного центру Генштабу збройних сил РФ.

 

Сплели цю розгалужену віртуальну «павутину» вихідці з Харкова та Одеси.


Ці найманці свого часу брали активну участь у проєкті «русская вєсна», а наразі окупувалися на теренах підконтрольного Москві Придністров’я. Саме звідти вони активно адміністрували численні телеграм-канали, що користувалися неабиякою популярністю на Лівобережжі.

 

Йдеться про такі ресурси, як «Легитимный», «Резидент», «Картель», «Сплетница», «Чорний квартал», «Политический расклад», «Нетипичное Запорожье», «Тремпель Харьков», «Одесский фраер», «Днепр live», «Николаев live», «Херсон live».


«Вказані регіональні телеграм-канали накривають усю південно-східну територію України, — повідомив начальник СБУ в Харківській області Роман Дудін. — І саме вона входить до зони зацікавленості Російської Федерації як проєкт «Новоросія». 

 

За висновками експертизи, розміщення цих публікацій носять системний характер iз вираженим стилем оформлення. Контент направлений на дестабілізацію ситуації в державі, цілеспрямовану дискредитацію органів влади та управлінь, здійснення впливу на державну політику, виникнення соціальної напруги та протестних настроїв серед населення».


Як повідомила пресслужба СБУ, головним менеджером російського проєкту був одесит, причетний до місцевого «Антимайдану». Саме він напряму спілкувався із замовниками провокаційних матеріалів (таких осіб ідентифікували вже півсотні), а також звітував перед своїми кураторами. Зміст публікацій, за даними лінгвістично-психологічної експертизи, був спрямований на те, аби сіяти хаос та панічні настрої серед населення.

 

Платили віртуальним «диверсантам» за роботу по-різному. Скажімо, публікація на регіональних ресурсах оцінювалася в кілька сотень гривень, а на загальнодержавних могла сягнути й до 30 тисяч. Українські гроші найманці переводили у валюту й переправляли до Придністров’я, Молдови та РФ.

 

За словами Романа Дудіна, бізнес був цілком прибутковим. Якщо раніше Росія витрачала немало коштів на організацію різних диверсій у реальній площині, то віртуальна схема виявилася самоокупною. Тобто отриманих коштів вистачало і на власну зарплатню, і на гонорари для «помічників» в Україні, що повідкривали рахунки в регіональних банках.


Також співробітники СБУ затримали в Києві одну з ключових фігуранток цього ж провадження. Її підозрюють у збиранні інформації, що становить державну таємницю.

 

У підприємливої пані вилучено електронний носій з персональними даними великої кількості правоохоронців, який вона прихопила з собою, від’їжджаючи на відпочинок до Домініканській Республіки.

 

СБУ неодноразово отримувала дані щодо використання цього регіону для конспіративних зустрічей співробітників спецслужби РФ зі своїм агентурним апаратом. Новоявленій «Мата Харі» інкримінують статтю 111 — «державна зрада». Також заочну підозру за держзраду оголошено очільнику віртуальної мережі, який переховується від слідства за кордоном.