Квіткова випічка і «букети» із овочів та м’яса: рецепти від львів’янки Марти Левицької

03.02.2021
Квіткова випічка і «букети» із овочів та м’яса: рецепти від львів’янки Марти Левицької

Марта Левицька.

Снігопади для господинь — ще той виклик!

 

Бо ж і хочеться помилуватися казковістю снігових заметілей, і родині час приділити, і приготувати щось особливе — якраз до погоди і до настрою.


Якщо для настрою не вистачає квітів, це можна легко залагодити кількома діями на власній кухні, переконана Марта Левицька.

 

Майстриня зі Львова, за освітою і в душі художниця, мисткиня, знайшла чудовий вихід своїй креативності, фантазіям і прояву любові до найрідніших — готувати квіти власноруч.

 

Це — печиво, пляцки, пироги, торти, а також канапки, млинці, салати і навіть м’ясо. З м’яса можна готувати м’ясних зайців — підказує мама трьох дітей і дружина Марта Левицька, наголошуючи на тому, що і дорослі, як малі, люблять смачні цікавинки.


У Марти багато квітів, навіть зараз. Вона охоче роздає поради про те, як поливати своїх кімнатних квітучих красенів, але обов’язково скаже при цьому, що й кремових квітів треба наробити, какао зварити і зібрати дітей за столом — оце вже буде усім квітникам квітник!

Тішуся чужому успіху

«Я дуже люблю творити квіти на тортах, зараз я за ними сумую, — розповідає про себе відома львівська кулінарка Марта Левицька. — Тішуся чужому успіху. Коли бачу, що хтось долає вершини, мені стає радісно від таких успіхів, люблю щирість та відвертість. У своїх тортах відчуваю поєднання смаків, як зовні, так і всередині».


Кулінарна майстриня радить створювати власні смаки — вчитися, брати цікаве з кулінарних досягнень, але «додавати власні лінії і штрихи». А час знайдеться, каже матуся Марта, бо родина і рідні — це добрі пріоритети, це настрій, затишок і привнесення добра у світ.


«Хочу найбільше, щоб усі були здорові, у кожного був достаток, родинне тепло, любов і взаємоповага, розуміння між собою. Трохи не до рецептів сказано, але це — найбільше бажання!» — каже Марта Левицька і ділиться рецептами — тими можливостями, діями, що доступні кожній господині, яка також сповідує ці цінності.

Тушкована капуста під кришкою

Тобто така, що тушкується в каструлі, а не в духовці. «З метою економії часу», — каже мама Марта, бо вивільнений від хатньої роботи час можна з приємністю приділити малечі: вони — найголовніші у її творчому всесвіті. — Займає мало часу, і дуже смачно».


Нам потрібно: головка капусти, 300-400 г м’яса, бажано жирнішого, велика цибулина, велика морква, олія для смаження, помідори, сметана, спеції.


Порізане на шматки м’ясо обсмажуємо на олії до золотистого кольору і складаємо в каструлю з товстим дном. Кладемо туди ж нарізану цибулю і потерту моркву, готуємо під кришкою, щоб овочі стали м’якими.

 

Далі — нашатковану капусту, вливаємо на дно 100 г води, солимо, перчимо, кладемо лавровий лист і накриваємо кришкою. Час від часу перемішуємо, готуємо до готовності капусти, а це буде швидко. Заправляємо сметаною і помідорами чи соусом — що у вас є до смаку, додаємо спеції і те, що вам чи родині смакує з капустою. Але вона дуже смачна і так!


Універсальне тісто — смакуватиме з будь-чим!


«Це заварне тісто, з такого тіста я готую чебуреки, вареники, пельмені, ще й спробувала сосиски в тісті приготувати. Для сосисок і чебуреків воно повинно бути замішане легше, нiж на вареники і пельмені», — коментує господиня рецепт, яким поділиться, але відразу наголошує, що це — без­програшний варіант тіста.


Тісто: склянка окропу (200 мл), 2—2,5 склянки борошна, не більше, дрiбка солі, 2 ст. л. олії.


Просіяти борошно, додати олію, сіль, залити окропом. Спочатку замісити виделкою чи ложкою, далі вимісити руками. Розкачати тоненько, нарізати смужки, обкрутити кожну сосиску. Смажити в невеликій кількості олії. Сосиску бажано розрізати на дві частини, щоб краще приготувалась. Цього тіста вистачить на 12 сосисок.


Сирники із секретним інгредієнтом

Із чим тільки не готують сирники: і з родзинками, і з малиною, і з ожиною, і з яблуками, і ще багато з чим. Марта Левицька пропонує як секретний інгредієнт узяти кокос, точніше — кокосову стружку. Господиня запевняє, що такі сирники вдаються дуже смачними, незвичними, оригінальним, їх дуже люблять діти. А особливо — дорослі діти, жартує кулінарка.


Для приготування: 1 кг сиру, 3-4 яйця, 2 ст. л. манки, 2 ст. л. крохмалю, 5 ст. л. цукру, 100 г кокосової стружки, пакетик ванільного цукру, олія для смаження, борошно для обкачування сирничків.


Усі інгредієнти змішати разом, з готової суміші зробити кульки, обкатати у борошні, підсмажити до рум’яної скоринки. Якщо у вас кокос дрібненький, тоді його візьміть менше як 100 г. Важливо: якщо сир сухий — рецепт такий, коли вологий — манки 3-4 ст. л. Готово, подавайте до столу.

Мадлен — смачний привіт iз Франції!

Марта Левицька і сама захоплена смаком бісквітного печива «Мадлен». «Це печиво треба випікати у спеціальних формочках-мушлях, — розповідає господиня, — хоча його в деяких кав’ярнях Франції печуть так, як на фото, — кексиками, і подають до сніданку. Воно дуже смачне, головна родзинка такого печива — хрустка скоринка. Печиво буває з цедрою лимона або апельсина, ще є мигдалеве».
Потрібно: 3 яйця, 150 г цукру, 150 г масла 82,5%, 150 г борошна, цедра 1 лимона, ванілін, 1/2 ч. л. розпушувача.


Яйця збити з цукром до збільшення об’єму і побіління маси (добре збити), масло розтопити. Борошно просіяти, з’єднати з розпушувачем і цедрою лимона, ванілін порціями всипати, акуратно вимішати з яєчною піною, також порціями влити топлене масло, з’єднати все разом. Можна випікати відразу, можна покласти в холодильник на годину, так шкірочка буде щільніша. Пекти при температурі 180° 25-30 хв. (якщо кексиками — значно менше). Готові посипати цукровою пудрою. Вихід 14 кексів. Дуже гарних і дуже смачних!

Яблучний улюбленець

«Він — улюбленець нашої родини. Люблю додавати дуже багато яблук, він від того ще смачніший», — каже господиня і ділиться рецептом.


Для тіста: 500 г борошна, пачка маргарину, 5 жовтків, склянка цукру, 3 столові ложки з вершком сметани, пакетик розпушувача.


Замісити тісто, розділити на дві частини (меншу і більшу), з меншої скачати 4 кульки і покласти їх у морозилку.


Більшу стелимо на форму, з тіста робимо бортики для яблук.


Для начинки: 1,7 кг яблук (приблизно 7 величезних). Яблука почистити, потерти на шатківничці.


Для білкової піни: 5 білків, склянка цукру, пакетик ванільного цукру, столова ложка крохмалю. Білки збиваємо з дрібкою солі, поступово додаємо цукор, збиваємо до твердих піків, вимішуємо з крохмалем.


Яблука викласти на тісто, посипати манкою, далі викласти білки, затерти тістом із морозилки. Пекти приблизно годину. Яблучна смакота готова!

І мальовничі кремові квіти

Такі квіти варті художнього полотна, їх навіть художники на картинах малюють. Утім Марта Левицька це знає не зі слів, оскільки є художницею, і взялася навчити бажаючих готувати білковий заварний крем, яким вона декорує торти. Тобто з допомогою якого вона малює на тортах такі квіти, які створила її художня уява.


«Такий крем також підійде для трубочок, кошичків з пісочного тіста, — каже вона. — Склад продуктів тут дуже простий, головне — технологія приготування крему.


Усі інструменти повинні бути добре помиті й сухі, а яйця свіжі. Перш ніж приступити до роботи, ми зважуємо білки, цукор, міксер тримаємо напоготові. Час приготування крему — 20 хвилин».
Потрібно: білок 75 г, цукор 200 г, вода 60 мл, 1/4 ч. л. лимонної кислоти.


У каструлю з товстим дном насипаємо цукор, наливаємо воду і додаємо лимонну кислоту. Ставимо на середній вогонь, коли закипить, збавляємо температуру до мінімуму, варимо 8 хвилин (нічого не помішуємо), починаємо збивати білки на максимальній швидкості міксера, збиваємо 2 хв.

 

Починаємо вливати тоненькою цівкою сироп, увесь час збиваємо, ще 10 хв. Тільки як почне відставати від стінок посуди, зупиняємося — готово. Крем має бути густим і стійким. Прикрашайте свої смаколики! Наприклад, бісквіт.

Пухкий до невагомості бісквіт

Господиня принагідно ділиться і рецептом його приготування. Погодьтеся, таку пухку смакоту обов’язково захочеться спекти, отож занотовуємо рецепт.


Форма — 20 см


Потрібно: 6 яєць, 200 г борошна, 180 г цукру.


Білки трохи збити з дрiбкою солі, далі додати цукор, збити до стійких піків, додати жовтки, ще раз збити. Просіяне борошно ввести порціями, вимішати лопаткою. Форму обгорнути з внутрішньої сторони пергаментом, тоді бісквіт буде рівненький, дно також стелимо. Пекти у розігрітій духовці при температурі 170° 30—35 хв. Як спечеться, переверніть його догори дном, тоді буде рівнішим.


«Хай вам вдається!» — бажає господиня зі Львова Марта Левицька. Смачного!