Дубінізми: виключений Дубінський лишається керівником осередку «слуг» на Київщині

03.02.2021
Дубінізми: виключений Дубінський лишається керівником осередку «слуг» на Київщині

Олександр Дубінський допікатиме колишнім однопартійцям і Зеленському новими скандалами.

Одіозного нардепа Олександра Дубінського таки виключили з фракції «Слуга народу» під час вечірнього засідання монобільшості в понеділок. Здавалося б, звичайна справа, адже «слугам» не вперше «вказувати на двері» своїм однопартійцям iз мандатом, які завдали провладній більшості репутаційної шкоди.

 

Однак у випадку з Дубінським це далося монобільшості не так уже й легко: досвідчений медійник і скандаліст витиснув зі свого виключення максимум хайпу. Тим більше що на минулому тижні він публічно відмовився піти з фракції за власним бажанням на прохання президента Зеленського в день його народження. І тим самим зашкодив ще й авторитету лідера Зе-команди.

 

Сашко має піти геть

 

Уже у вівторок вранці, одразу після початку роботи п’ятої сесії Верховної Ради ІХ скликання, спікер парламенту Дмитро Разумков офіційно зачитав повідомлення про те, що «жертву» санкцій уряду США Дубінського виключили з фракції.


«Згідно з рішенням засідання депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» від 1 лютого 2021 року повідомляю про виключення народного депутата Олександра Дубінського зi складу депутатської фракції «Слуга народу», — проголосив голова ВР.


Відомо, що за виключення віддали свої голоси 198 членів фракції, 29 — проти, 19 — не голосували. При цьому монобільшість ухвалила це питання блискавично: без обговорення на засіданні фракції і без надання «останнього слова» самому вигнанцю.


Не дивно, що сам Дубінський назвав свій партійний «остракізм» не інакше як «маніпулятивною історією і чистим фарсом», мовляв, на «найкоротшому» засіданні не були пред’явлені ані підписні листи, ані інші результати голосування.


«Ви розумієте, що пройдені всі червоні лінії фракцією, ми побачили справжні обличчя політичних акторів і в офiсі президента, і в українському парламенті. Ми прекрасно розуміємо, що це — маніпулятивний результат, який був необхідний конкретним людям для отримання конкретних дивідендів, саме політичних, і для вирішення своїх власних проблем», — обурився депутат. І додав, що в цьому випадку він бачить «боягузтво і підлість» окремих осіб.


Зауважимо, що напередодні Дубінський спробував натиснути на колег і оголосив про проведення «паралельного підрахунку голосів» за або проти його виключення. Зокрема, наполегливо пропонував кожному «слузі» повідомити свою позицію з питання свого виключення з фракції. Мовляв, «країна і виборці» повинні знати своїх героїв. Утім однопартійці переважно проігнорували цей заклик Дубінського.


З мандатом і партійним квитком


Що ж далі? Виключення з фракції не означає втрату депутатського мандата для Дубінського. Адже він пройшов під купол Верховної Ради не за списками партії Зеленського, а як мажоритарник.
Так, нардеп від монобільшості Віталій Безгін пояснив у коментарі ЗМІ, що Дубінський продовжить працювати у Раді в статусі позафракційного обранця.


«Якби він був списковиком, то він би склав мандат. Оскільки він – мажоритарник, якого обрали представники округу, то зберігає за собою статус народного депутата», — наголосив нардеп.


Мало цього, після виключення з президентської фракції депутат Олександр Дубінський продовжує обіймати посаду керівника Київського обласного осередку партії «Слуга народу». Тим більше що й iз самої партії його ще ніхто не виключав, він продовжує бути її членом.


Утім «слуги» обіцяють не затягувати і з цим питанням. Зокрема, депутатка Ірина Верещук заявила в ефірі «Свободи слова», що питання членства Дубінського в партії та його керівництва обласним осередком мають розглянути найближчим часом на зборах «Слуги народу».


На її думку, члени монобільшості продовжать працювати та не вийдуть із провладної фракції через виключення Дубінського, як той погрожував раніше. Власне, і сам вигнанець одразу після виключення закликав однодумців не йти: мовляв, кому як не їм «рятувати президента і країну від шляху в прірву, куди веде його нечистоплотне оточення».


У свою чергу, голова фракції Давид Арахамія висловив упевненість, що фракція житиме далі і після вигнання Дубінського.


«Чому я проголосував «за»? Він не відреагував на заклик президента, що треба вийти хоча б тимчасово, щоб не кидати тінь на фракцію... Зараз дійшлo до точки кипіння», — каже пан Арахамія.
За його словами, він як керівник фракції мав захищати колег, бо пан Дубінський (якого називають людиною олігарха Ігоря Коломойського) «відомий своїми атаками на колег по фракції і по Кабміну».


Утім зрозуміло, що вигнанець, який «атакував» Зе-команду ще тоді, коли був у її лавах, нині не стримуватиме себе взагалі. Отже, справжня прірва, про яку він попереджає Зеленського і компанію, ще попереду.

 

ДОВІДКА «УМ»

Нагадаємо, що раніше «cлуги народу» вже виключали кількох депутатів зі складу фракції. Так, у листопаді 2019 року виключили депутатів Антона Полякова та Анну Скороход «за порушення домовленостей щодо спільної позиції з тих питань, за якими фракція виробила спільну позицію».


 У відповідь пані Скороход звинуватила партію «Слуга народу» в політичному переслідуванні після того, як вона проголосувала проти закону про ринок землі та реформи «Нафтогазу». Тоді як Антон Поляков твердив, що його виключили з фракції через критику партії у соціальних мережах.


На початку вересня 2020 року у фракції зібрали підписи за виключення з фракції колеги Гео Лероса. Сам депутат заявляв, що збирати підписи очільнику фракції Давиду Арахамії нібито наказав президент Володимир Зеленський після виступу Лероса в парламенті 1 вересня. Тоді Лерос звинуватив президента в порушенні перед­виборчих обіцянок.


Перед тим Гео Лерос оприлюднив кілька відео у «Фейсбуцi», на яких брат глави офісу президента Андрія Єрмака обговорює зі співрозмовниками нібито питання призначення на державні посади.


Також у вересні 2020 року депутат Олександр Юрченко сам написав заяву про вихід із фракції, проте причиною стало затримання на хабарі його помічника Івана Фіщенка і скандал з корупційним лобізмом у стінах парламенту. Згодом генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру і самому Юрченку.