Людина-фестиваль: Сергій Проскурня пішов режисерувати у засвіти

03.02.2021
Людина-фестиваль: Сергій Проскурня пішов режисерувати у засвіти

Прощання з Сергієм Проскурнею планується на четвер, 4 лютого, у Києві.

Несподівано, і від того аж занадто пронизуючи болем втрати, полишив світ 1 лютого Сергій Проскурня.

 

Бо 63 — то ще роки бурхливої творчої енергії, вже чітко викристалізованої життєвої позиції, але все ще по-дитячому наївної віри в те, що добру й закладеним пращурами істинам треба давати шанс — і все є і буде Україна.


Ось лише дещиця справ Сергія Проскурні — людини-фестивалю, як його називає мистецьке коло, а офіційно українського театрального режисера, продюсера, лауреата премій Національної спілки театральних діячів України «Експеримент» (2001) та імені Сергія Данченка.

 

Він, львів’янин за місцем народження, з 1984-го вів активну діяльність щодо повернення в Україну Леся Танюка, а коли здійснилося — спільно з ним і сценографом Володимиром Карашевським брав участь в організації серії «Київських театральних вечорів» (1986—1988р.р.), у тому числі — дебюту поетичної групи «Бу-Ба-Бу» (Юрій Андрухович, Олександр Ірванець, Віктор Неборак).


Співавтор концепції (спільно з Олесем Бердником) та головний режисер фестивалю «Собор Української Духовної Республіки» — 6-8 липня 1990-го, Коломия. Постановка на пленері драматичної поеми Віри Вовк «Іконостас України» за участю Богдана Ступки, Наталії Наум, Івана Гаврилюка, Наталії Сумської та інших акторів кіно і театру.


Долучився до команди творців легендарного Всеукраїнського фестивалю популярної пісні та сучасної музики «Червона рута», був співавтором сценарію (спільно з Кирилом Стеценком та Олександром Ірванцем) і головним режисером 1-го фестивалю у Чернівцях (вересень 1989 р.).


Для кінофестивалю «Молодость» Сергій Проскурня був не лише другом, а й справжнім наставником, очоливши міжнародне журі 40-го сезону в 2010-му. У 2013-2014 роках — втілив масштабний кінопроєкт «Наш Шевченко», частину сюжетів знімав на Євромайдані. Розробив концепцію виставки «Шевченкоманія», яка тоді ж відбулася в Мистецькому арсеналі в Києві.

 

Є режисером ораторії «З нами Бог», присвяченої Героям Небесної Сотні та військовим, що воюють на сході України. Моделював кілька років тому масштабний мистецько-театральний фестиваль у Кропивницькому з однойменною місту назвою. У ніч на Івана Купала 2020-го презентував у Києві з командою Благодійний онлайн-марафон світового українства, присвячений 50-річчю пісні Володимира Івасюка «Червона рута».


«Коли я придумав «Першу хвилину миру», мені видавалося, що це мала бути досить камерна церемонія. А коли він її перетворив на «олімпійські ігри», то я трохи злився: мені здавалося, що то трохи занадто, — поділився історик і телеведучий Олександр Зінченко.

 

— Після параду він щось таке чудове вставив на церемонію вручення нових прапорів. Питаю: Гайдн? Він: Бортнянський!. (...) І був Моцарт на день пам’яті Героїв Небесної Сотні, Бортнянський і Чайковський на День Незалежності та Бетховен на 8 травня».


Прощання з Сергієм Проскурнею планується на четвер, 4 лютого, у Києві.