Росія з Путіним: під час акцій на підтримку Навального затримали понад 5 тисяч людей

02.02.2021
Росія з Путіним: під час акцій на підтримку Навального затримали понад 5 тисяч людей

Москва, 31 січня 2021 року.

У понад 75 містах Росії, зокрема й в окупованому нею Криму, в неділю, 31 січня, пройшли акції протесту  проти арешту опозиціонера Олексія Навального.

 

Люди вийшли на вулицю з гаслами «Звільнити Навального» та «Росія без Путіна». Поліція та росгвардійці жорстоко розганяли мітингувальників, застосовуючи проти них фізичну силу, відбувалися арешти незалежних журналістів.

 

Портал «Медуза» також повідомив, що поліцейські застосували проти протестувальників сльозогінний газ та електрошокери-паралізатори. Учасники протестів записували ці сутички на мобільні телефони і публікували в мережі. У протестах брала участь переважно молодь, яка наголошувала, що настав час змін.

«Усі революції однаково закінчуються»

Російський правозахисний портал «ОВД-Інфо», який відстежує долю затриманих на акціях протесту, повідомив наприкінці дня неділі, що в низці міст Росії затримали кiлька тисяч людей. Найбільше — у Москві й Санкт-Петербурзі, де за ґрати потрапило понад тисячу протестувальників у кожному з міст.

 

Також, за даними «ОВД-Інфо», станом на 17.00 за московським часом (16.00 за Києвом) було затримано щонайменше 82 журналісти в 31 місті Росії. Таким чином, число затриманих уже перевищило кількість тих, кого затримали на попередніх аналогічних акціях на підтримку Навального по всій Росії понад тиждень тому — тоді, 23 січня, їх було понад 4 тисячі.


У Москві хапати людей на вулицях почали ще за дві години до початку протестів. Тут до протестувальників приєдналася дружина арештованого Олексія Навального Юлія. Вона та інші учасники протесту йшли у напрямку СІЗО «Матроська тиша», де утримують опозиціонера.

 

Згодом штаб Навального в соцмережі «Твіттер» повідомив, що Юлію Навальну затримали. Втім того ж дня і відпустили. На попередній акції протесту її також затримали силовики.


Є потерпілі, але їхнє число не відоме, бо люди не звертаються по медичну допомогу, побоюючись бути заарештованими. Натомість провладні ЗМІ мальовничо розписують  «страждання» так званих правоохоронців. Росгвардійцю пшикнули в обличчя з газового балончика, а інший омонівець помітно кульгав. Певно, пошкодив ногу, б’ючи нею демонстрантів. Чи жінок у живіт, як це було в Санкт-Петербурзі під час протестів 23 січня.


Член Ради при президенті РФ iз розвитку громадянського суспільства і прав людини Шота Горгадзе заявив після закінчення недільного побоїща в Москві, що провокаторів і учасників неузгоджених акцій, які нападали на поліцію, слід суворо карати. Про це повідомляє ТАСС.

 

«Що стосується випадків нападу на співробітників правоохоронних органів, — це неприпустимо і дуже небезпечно. Тому тут, звичайно ж, необхідно припиняти, виявляти провокаторів і порушників закону і суворо їх карати», — йдеться в повідомленні.


Врозумляти противників Кремля взялася також Російська православна церква. Патріарх Московський і всієї Русі Кирил заявив, що криза покоління змушує молодь втрачати життєві орієнтири, повідомляє ТАСС.

 

«Нерідко молодь наша буквально впадає в безумство, втрачаючи всякі життєві орієнтири. Повинні формуватися правильні думки, правильні переконання, які могли б дати гідну відсіч всяким руйнівним впливам», — сказав він, коментуючи недільні події. На підростаюче покоління, вважає він, великий вплив мають сьогодні ЗМІ, телебачення та інтернет, з якими батькам важко конкурувати.


А глава Патріаршої ради з культури митрополит Псковський і Порховський Тихон (Шевкунов) заявив, що революція 1917 року зруйнувала Російську імперію, і закликав «не будувати ілюзій», оскільки всі революції «приблизно однаково закінчуються».

 

Про це повідомляє РІА «Новості». Він наводить приклад лютневої революції 1917 року, яку здійснила російська еліта, внаслідок чого Росія поринула в «пучину страшних бід».

 

«Бо виявилося, що керувати Росією — не таке вже й просте завдання», — наголосив митрополит Тихон, підводячи до думки, що революції — зло, тому треба продовжувати молитися на єдиного батюшку-царя.

«Друзі Путіна» можуть потрапити під санкції США

Уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова заявила про акти агресії і провокації на неузгоджених із владою акціях. Про це повідомляє РІА «Новості».

 

«Як уповноважений з прав людини я зобов’язана відстоювати права не тільки учасників несанкціонованих акцій, а й співробітників Росгвардії, МВС, які перебувають при виконанні своїх обов’язків», — сказала Москалькова.


Сполучені Штати засуджують застосування сили проти протестувальників у Росії, йдеться в заяві Дер­жавного департаменту США 31 січня.

 

«США засуджують застосування російською владою жорсткої тактики проти мирних протестувальників і журналістів другий тиждень поспіль», — наголошується в заяві американського зовнішньополітичного відомства.

 

Державний департамент закликає російську владу звільнити затриманих за «здійснення своїх прав людини», в тому числі — російського опозиціонера Олексія Навального. Подібну заяву поширив і ЄС.


Натомість заснований російським опозиціонером Олексієм Навальним Фонд боротьби з корупцією (ФБК) направив на ім’я президента США Джо Байдена список 35 росіян, «які відіграють ключову роль у посiбництві Путіну», і закликав позбавити їх доступу до американських фінансових установ та заборонити в’їзд у США. Про це в суботу, 30 січня, повідомив виконавчий директор ФБК Володимир Ашурков під час відеозв’язку з американськими журналістами.


Ці санкції будуть набагато ефективнішими, ніж попередні заходи США і їхніх союзників, які спрямовані на стримування дій Кремля, зазначив він.

 

Глава ФБК вказав, що донині штрафні заходи Сполучених Штатів і ЄС були зосереджені в основному на менш високопоставлених представниках РФ, які не володіють активами за кордоном і не їздять туди, тому зазначені обмеження не принесли належного результату. Речниця Ради національної безпеки президента США Емілі Хорн підтвердила отримання листа ФБК.

А ТИМ ЧАСОМ...

За даними білоруського правозахисного центру «Вясна», в Мінську та кількох інших містах Білорусі під час проведених у неділю, 31 січня, акцій протесту було затримано щонайменше 167 осіб. Список із прізвищами затриманих постійно оновлюється на сайті центру. Більшість затримань відбулося в Мінську. Раніше правозахисники повідомляли, що серед затриманих опинилися й швейцарська журналістка Люція Чіркі, однак потім її відпустили.


Нагадаємо, в Білорусі з 9 серпня 2020 року тривають акції протесту проти підсумків виборів президента, офіційним переможцем яких було оголошено Олександра Лукашенка, що незмінно займає посаду президента країни з 1994 року. Як правило, акції протесту відбуваються у вихідні й зазвичай наражаються на жорсткі дії білоруських силовиків. 

 

Останнім часом акції протесту змінили формат і проходять вони не в центрі, а в різних районах Мінська.

 

Виступи 31 січня були 176-м днем протестів від моменту оголошення результатів президентських виборів. Білоруська опозиція протестує під історичним біло-червоно-білим прапором Білоруської народної республіки (проголошена 1918 року), який влада тепер хоче визнати екстремістським і заборонити.


Генеральний прокурор Білорусі Андрій Швед також пропонує внести до Кримінального кодексу республіки зміни, які дозволять притягувати до кримінальної відповідальності учасників неузгоджених акцій протесту.